Κύπρος

Ενα βήμα πριν την έναρξη πυρ: "Πλεύρισε" το West Capella η τουρκική φρεγάτα μπαίνοντας στην κόκκινη Ζώνη στα 3,8 ν.μ! - Αγοράζει πλατφόρμα η Αγκυρα

Του Βασίλη Καπούλα

Πολύ πιο σοβαρό ήταν τελικά το πρώτο πολεμικό επεισόδιο στην Κυπριακή ΑΟΖ με την τουρκική φρεγάτα που αποκάλυψε σήμερα το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ. Η τουρκική φρεγάτα εκτελώντας επικίνδυνους ελιγμούς πλεύρισε την εξέδρα του West Capella στα 3,8 ναυτικά μίλια. Εισήλθε δηλαδή στην κόκκινη ζώνη προστασίας και δέχθηκε προειδοποίηση από τη Δημοκρατία μέσω ασυρμάτου.

Η αποκάλυψη αυτή προκαλεί "σεισμό" καθώς σύμφωνα με τους σχεδιασμούς ασφαλείας η Τουρκία αψήφησε τους πάντες, μπήκε στην κόκκινη ζώνη θέτοντας όλους σε κατάσταση συναγερμού και φτάνοντας λίγο πριν την έναρξη πυρ.

Την μεγάλη αυτή αποκάλυψη μπορείτε να την δείτε και στο βίντεο παρακάτω.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές του Σίγμα, σε κάποια στιγμή χθες, η φρεγάτα πλησίασε την εξέδρα του West Capella στα 3,8 ναυτικά μίλια. 

Λίγο αργότερα απομακρύνθηκε και σήμερα η φρεγάτα έπλεε σε απόσταση πέραν των πέντε ναυτικών μιλίων από τη γεώτρηση.

Eντύπωση προκαλεί όμως και η αντίδραση καθώς σε μια κίνηση που δείχνει προσπάθεια αποφυγής στρατιωτικοποίησης της κρίσης, Ελλάδα και Κύπρος έβαλαν την Κυπριακή Ακτοφυλακή να "βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά".

Η Κύπρος προσπαθεί να κρατά χαμηλούς τόνους ώστε να μην επιβαρυνθεί το κλίμα ασφαλείας στην περιοχή αλλά όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει και άλλο.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η τ/κ εφημερίδα Kibris Postasi, η φρεγάτα έχει πλησιάσει αρκετά το ‘West Capella’ και για το λόγο αυτό επενέβη η ακτοφυλακή στέλνοντας μήνυμα «μην μπείτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη».

Η αντίδραση είχε φανεί χτες όταν στο άρθρο μας Ελλάδα και Κύπρος φοβούνται ελληνοτουρκικό πόλεμο και διαψεύδουν ότι υφίσταται απειλή – Eκτός ελέγχου ο Ρ.Τ.Ερντογάν με ιστορική δήλωση όταν Ελλάδα και Κύπρος με διαρροές και δηλώσεις έσπευσαν να ρίξουν τους τόνους.

Σε επικοινωνία κυπριακής και ελληνικής Κυβέρνησης επαναβεβαιώθηκε ότι δεν υφίσταται ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύρραξης.
Δεν υφίσταται απειλή ελληνοτουρκικού πολέμου και λανθασμένα, καλλιεργείται η εντύπωση για μια τέτοια πιθανότητα, δήλωσαν καλά πληροφορημένες πηγές.

Εδώ και αρκετές ημέρες, αρμόδιοι υπουργοί (ΥΠΑΜ, ΥΠΕΞ, ΥΠΕΜΠ κλπ) επισημαίνουν τον περιττό θόρυβο που δημιουργείται και συντηρείται από διάφορα ΜΜΕ και δη σε ελλαδικά αναφορικά με τις πολεμικού τύπου κορώνες, επισημαίνοντας ότι από προχθές που βρέθηκε στο πεδίο-στόχο «Ονισήφορος Δυτικό – 1» του τεμαχίου «11» της κυπριακής ΑΟΖ δεν έχει υπάρξει η οποιαδήποτε απειλή (και με την τουρκική φρεγάτα τι έγινε;) στον ορίζοντα, ενώ δεν έχει προκύψει η οποιαδήποτε παρενόχληση.

H Τουρκία θα κλιμακώσει με κάθε τρόπο. Βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με χώρες για αγορά πλατφόρμας εξόρυξης εξαγγέλλοντας αντίστοιχες έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Υπάρχει η αίσθηση ότι τελικά θα βρει πλατφόρμα.

«Η Τουρκία θα ξεκινήσει έρευνες για ανεύρεση φυσικού αερίου στη Μόρφου. Το επόμενο βήμα είναι να πάει και εξέδρα για να γίνει γεώτρηση» ανέφερε ο «Υπουργός Ενέργειας» του Ψευδοκράτους, Σουνάτ Ατούν.

Ο λεγόμενος Υπουργός Ενέργειας του ψευδοκράτους υποστήριξε ότι θα κατασκευαστεί αγωγός που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Τουρκία, μέσω κατεχομένων, και ακολούθως στην Ευρώπη.

«Οι Ε/κ δεν έχουν λόγο για αυτή τη συνεργασία. Ξεκινώντας ξανά γεώτρηση στη Μεσόγειο, αγνόησαν τα δικαιώματά μας. Δεν θα επιτρέψουμε να μας αγνοήσουν.

Ως Τ/κ είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε διεθνή ρόλο» ανέφερε ο Σουνάτ Ατούν.

Την ίδια ώρα, η τουρκική φρεγάτα Ίμβρος και το σεισμογραφικό Μπαρμπαρός συνεχίζουν να κόβουν βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Εντωμεταξύ, αλλαγή πορείας καταγράφηκε και για το Μπαρμπαρός το πρωί του Σαββάτου. Το τουρκικό ερευνητικό ενώ είχε αρχική κατεύθυνση την Μόρφου, το πρωί του Σαββάτου άλλαξε κατεύθυνση και η πορεία του οδεύει προς τα οικόπεδα 5 και 6.

To "6" ειδικά το θεωρούν προέκταση της υφαλοκρηπίδας τους.

Το Barbaros πέρασε δυτικά των ακτών της Πάφου και σε απόσταση 70 χιλιομέτρων (35 ναυτικών μιλίων περίπου) από τις δυτικές ακτές της Κύπρου και τώρα πλέει νοτιοδυτικά προς το “6”, εντός του οποίου αναμένεται να εισέλθει, αν δεν υπάρξει άλλη αλλαγή.

Πάντως, η ‘Αγκυρα δεν έχει εκδώσει οποιαδήποτε ειδοποίηση.

Ποια είναι η «κόκκινη» ζώνη που αν παραβιάσει μπορεί να φύγει πύραυλος κατά του στόχου;

Μιλάμε για μία περιοχή 500 μέτρα, 5 ναυτικά μίλια και 3.000 πόδια ύψος γύρω από το σημείο στο οποίο βρίσκεται το «West Capella», στην οποία απαγορεύεται η είσοδος σε οποιαδήποτε πλωτά και εναέρια μέσα τα οποία δεν είναι εξουσιοδοτημένα από την Κύπρο.

Σε περίπτωση παραβίασης αυτή της απαγορευμένης «κόκκινης» ζώνης από μη εξουσιοδοτημένο μέσο, υπάρχει πλοίο υποστήριξης που μπαίνει στην πορεία του για να το εκτρέψει. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Αμέσως μετά ακολουθούν τα πιο δραστικά μέτρα.

Σε αυτό το σημείο φτάσαμε με την τουρκική πρόκληση!

Η «πορτοκαλί ζώνη» είναι στα 10 ναυτικά μίλια, όπου επιτρέπεται η διακίνηση άλλων πλοίων τα οποία ενημερώνονται ότι βρίσκονται κοντά σε χώρο όπου υπάρχει πλατφόρμα διεξαγωγής υποθαλάσσιων ερευνών.

Η «κίτρινη ζώνη» είναι στα 15 ναυτικά μίλια από το σημείο απ’ όπου γίνεται η πρώτη ενημέρωση προς τα διερχόμενα πλοία.

https://www.youtube.com/watch?v=P5LKtZXTAPc

https://www.youtube.com/watch?v=zy3q2v7ITpI

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...