Κόσμος

Διευθυντής του Κέντρου Ελευθερίας της Στοκχόλμης: «Γιαλαντζί» το πραξικόπημα στην Τουρκία


Ο διευθυντής του Stockholm Center for Freedom, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ μίλησε στον ΑΝΤ1 για το «σχεδιασμένο από τον Ερντογάν πραξικόπημα».

«Κατά τους υπολογισμούς μας είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για επιχείρηση παραπλάνησης που ενορχηστρώθηκε από τον Πρόεδρο, Ερντογάν σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες και τους επιτελάρχες για να ενισχύσει την απόπειρά του για αλλαγή του Συντάγματος, για να σπρώξει την Τουρκία σε στρατιωτική εισβολή στη Συρία και να εδραιώσει την εξουσία του», είπε για το πραξικόπημα ο κ. Μποζκούρτ.

Θύελλα αντιδράσεων στην Τουρκία για την έκθεση-κόλαφο της Ευρωβουλής

Στο μεταξύ, στην Έκθεση Προόδου για την Τουρκία που ψηφίστηκε σήμερα στο Στρασβούργο γίνεται για πρώτη φορά ρητή αναφορά στην αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση προβεί στις εξαγγελθείσες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και στην επαναφορά της θανατικής ποινής.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε επίσης ψήφισμα, με το οποίο καλεί την Άγκυρα να μην προχωρήσει στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ακουγιού, υπογραμμίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.

O Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, διεμήνυσε στην τουρκική κυβέρνηση την ανάγκη η Άγκυρα να σέβεται το κράτος δικαίου και οι πολίτες να έχουν το δικαίωμα μιας δίκαιης δίκης. Ο Γιοχάνες Χαν επεσήμανε επιπλέον ότι έθεσε από την πλευρά του και το ζήτημα της σύλληψης ακτιβιστών που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο δεν έλαβε επαρκή απάντηση.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος μίλησε σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και υπουργούς της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Τουρκία συνεχίζει να επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η Ένωση βρίσκεται σε σύγχυση κι αυτό πρέπει να διευθετηθεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας. Ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης δήλωσε πως η απόφαση του κοινοβουλίου δεν έχει καμία αξία για την Τουρκία και ότι δεν αντιπροσωπεύει τις απόψεις των ανωτάτων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τούρκος Υπουργός για την Ε.Ε., Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε μη αντικειμενική και αναξιόπιστη την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χουσεΐν Μουφτούογλου, υποστήριξε ότι η έκθεση είναι μονόπλευρη και «προφανώς ετοιμάστηκε εξυπηρετώντας συγκεκριμένους κύκλους», ενώ -όπως αναφέρει- βασίζεται σε συκοφαντίες και αβάσιμους ισχυρισμούς.

Δείτε το βίντεο:

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...