Κοινωνία

Δείχνουν τη σωστή θερμοκρασία τα θερμόμετρα των αυτοκινήτων; Τί πρέπει να γνωρίζετε (βίντεο)


Οι μετεωρολόγοι έχουν ανακοινώσει ένα νέο κύμα καύσωνα και όπως και στο προηγούμενο είναι βέβαιο πως συχνά πυκνά θα ρίχνετε και μια ματιά στο θερμόμετρο του αυτοκινήτου σας. Ή και θα το φωτογραφίζετε για μια ανάρτηση στα social media, αν η ένδειξη είναι εντυπωσιακή.

Το ζητούμενο βέβαια είναι και πόσο ακριβής είναι η συγκεκριμένη ένδειξη, καθώς οι μετρήσεις της εξωτερικής θερμοκρασίας στα αυτοκινήτα δεν γίνονται με ένα συμβατικό θερμόμετρο υδραργύρου αλλά από ένα thermistor. Από μια θερμική αντίσταση ή έναν ημιαγώγιμο υλικό δηλαδή, το οποίο βρίσκεται κάπου στο εμπρός μέρος -τις περισσότερες φορές πίσω από τη μάσκα.

Και μιας και η «αντίσταση» αυτή βρίσκεται αρκετά κοντά στο έδαφος υπάρχει μια απόκλιση στην ένδειξή της σε σχέση με την πραγματικότητα, η οποία κυμαίνεται στους +/- 2 με 3 βαθμούς. Ο λόγος είναι η άσφαλτος, που το καλοκαίρι αντανακλά τη θερμότητα με αποτέλεσμα τις υψηλότερες τιμές, ενώ το χειμώνα, ειδικά αν υπάρχει πάγος, οι ενδείξεις που προκύπτουν είναι πιο χαμηλές από τις πραγματικές. Αυτή είναι και η αιτία που η ένδειξη του θερμομέτρου στο ταμπλό μεταβάλλεται αισθητά όταν κινηθεί το αυτοκίνητο σε σχέση με αυτήν όταν ήταν σταθμευμένο.

Οι συγκεκριμένες αποκλίσεις φυσικά και είναι γνωστές στους μηχανικούς των αυτοκινητοβιομηχανιών και για αυτό στα πιο σύγχρονα μοντέλα τα θερμόμετρα έχουν ένα λογισμικό διόρθωσης των ενδείξεων προκειμένου να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης