Κύπρος

Γεώτρηση της Tοtal στην κυπριακή ΑΟΖ

Στα ανοικτά της Κρήτης βρισκόταν χθες το πλοίο - γεωτρύπανο West Capella, το οποίο την Τετάρτη αναμένεται να βρεθεί στο θαλάσσιο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ κοντά στο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου.

Η κυπριακή κυβέρνηση έχει εκδώσει Navtex για τη γεώτρηση ενώ αναμένεται να εκδώσει και νέα με την οποία θα καθορίζεται η ζώνη ασφαλείας γύρω από το σημείο που θα στηθεί η εξέδρα γεώτρησης. Η παραβίαση της ζώνης ασφαλείας καθίσταται ποινικό αδίκημα. Τα δικαιώματα της γεώτρησης έχει η γαλλική εταιρεία Total και ήδη έχουν γίνει επαφές με το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να συζητηθούν τα θέματα ασφάλειας.

Το οικόπεδο 11 δεν είναι μεταξύ αυτών που αμφισβητεί η Τουρκία, ωστόσο έχει εκφράσει την άποψη ότι έχουν δικαιώματα οι Τουρκοκύπριοι και δεν μπορεί να γίνουν «μονομερείς» ενέργειες από την Κυπριακή Δημοκρατία. Πάντως μέχρι σήμερα είναι άγνωστο, το αν και πώς θα επιχειρηθεί παρέμβαση από την Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία πραγματοποιεί αυτές τις μέρες, ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, για σκοπούς ασφάλειας στη περιοχή της γεώτρησης.

Ενημέρωση αρχηγών κομμάτων

Σήμερα στις 10:00 ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο, για τα όσα συνέβησαν το τελευταίο βράδυ στο Κραν Μοντανά. Μετά τη συνεδρία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού θα φύγει για την Αθήνα και το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...