Κύπρος

Αναστασιάδης για έκρηξη στο Μαρί: «Τραγική ημέρα η 11η Ιουλίου»

Ως μία από τις τραγικότερες ημέρες στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου, χαρακτήρισε την 11η Ιουλίου του 2011 ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας μετά το τρισάγιο σε μνήμη των 13 νεκρών από την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε ότι «πιστοί στην ηθική υποχρέωση να αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές, σε ανθρώπους που θυσίασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, αποτίνουμε και φέτος φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους 13 αδικοχαμένους ήρωες της ανείπωτης τραγωδίας της 11ης Ιουλίου του 2011. Αντιλαμβανόμενοι το επάγγελμα τους ως λειτούργημα, οι 13 ήρωες, αντιμετώπισαν την αποστολή τους, ξεπερνώντας τα όρια της συνηθισμένης υπαλληλικής δράσης».

Πρόσθεσε ότι οι 13 πεσόντες «κινούμενοι από αίσθημα ευθύνης, το οποίο δεν πηγάζει από την όποια κρατική επιταγή ή από τα όποια νομικά καθήκοντα και υποχρεώσεις, που απορρέουν από το επάγγελμα, αλλά αίσθημα ευθύνης που υπαγορεύεται από τη συνείδηση, ως άγραφο καθήκον, υπεραμύνθηκαν του όρκου τους απέναντι στην υπηρεσία της κοινωνίας, υπερασπίζοντας τη ζωή και την περιουσία των πολιτών και του κράτους. Οι 13 ήρωες της τραγωδίας στο Μαρί, προτάσσοντας της ζωής τους το δημόσιο συμφέρον και την αγάπη για την πατρίδα, υπερασπίστηκαν ταυτόχρονα την κοινωνική συνοχή τούτου του κράτους, σηκώνοντας στους ώμους τους πολιτικές και διοικητικές ευθύνες, οι οποίες δεν τους αναλογούσαν».

Απευθυνόμενος προς τους συγγενείς των 13 θυμάτων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε πως «είναι δύσκολο να μπορέσει να απαλύνει κανείς τον πόνο σας, εσάς σεβαστοί συγγενείς, με λόγια. Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι σας, φύλαξαν ως κόρη οφθαλμού τα σώματα ασφαλείας, την Εθνική Φρουρά και το δημόσιο συμφέρον που τους εμπιστεύθηκε η πολιτεία. Κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, υπηρέτησαν την πατρίδα και τον όρκο που έδωσε ο καθένας στη δική του Υπηρεσία, επιδεικνύοντας θάρρος, τόλμη και αυτοθυσία». Πρόσθεσε πως «και όταν ακόμα οι περιστάσεις το απαίτησαν, δεν δίστασαν για τις αξίες αυτές και την τιμή της Υπηρεσίας τους να δώσουν ως αντάλλαγμα την ίδια τους τη ζωή, αποδεικνύοντας το βαθύτερο νόημα της στάσης που πρέπει να τηρεί ο κάθε δημόσιος λειτουργός ή και πολίτης. Η θυσία τους και η θέση που επάξια κέρδισαν στο πάνθεο των ηρώων, περιποιεί για σας, τους συναδέλφους τους, αλλά και όλους εμάς τιμή, δίνοντας σας το δικαίωμα να αισθάνεστε περήφανοι, για το ήθος και το φρόνημα που επέδειξαν».

Αυτό που θεωρώ δική μου υποχρέωση, συνέχισε είναι «να διαβεβαιώσω όλους ότι πρώτιστο μέλημα μας είναι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να καταφέρουμε να κρατήσουμε την Κύπρο, μετά και από την επιτυχία της ανάκαμψης από την οικονομική κρίση, σε μια σθεναρή πορεία βιώσιμης ανάπτυξης. Στο ίδιο πλαίσιο, παραμένοντας προσηλωμένοι στο εθνικό μας καθήκον, και έχοντας συνείδηση ιστορικής ευθύνης εργαστήκαμε για την επίτευξη μίας βιώσιμης λύσης του κυπριακού ζητήματος, στο Crans Montana, της Ελβετίας».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «οι προτάσεις που έχουμε υποβάλει από την πρώτη μέρα έναρξης της Διάσκεψης για την Κύπρο στην Ελβετία, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους του Γενικού Γραμματέα, καθώς και τις ανησυχίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων, στόχευαν σε μια λειτουργική, βιώσιμη και σταθερή λύση, προς όφελος του συνόλου των πολιτών. Η αδιάλλακτη στάση που επέδειξε για ακόμη μία φορά η τουρκική πλευρά ιδιαίτερα για το θέμα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, οδήγησαν για άλλη μία φορά τις συνομιλίες σε αδιέξοδο».

Σημείωσε ωστόσο πως ανεξαρτήτως «της κατάληξης που είχε η Διάσκεψη, η δική μας πλευρά θα συνεχίσει τον αγώνα και τις προσπάθειες, ούτως ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα τερματίζουν την απαράδεκτη κατοχή και θα επανενώνουν την πατρίδα μας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ