Πολιτική

Έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία με την Hellas Sat

Υπεγράφη σήμερα μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά και του διευθύνοντος συμβούλου της Hellas Sat, Χριστόδουλου Πρωτοπαππά, η σύμβαση για την αξιοποίηση της ελληνικής τροχιακής θέσης (39ο Ανατολική τροχιακή θέση).

Μέσω της νέας (τροποποιημένης) σύμβασης, το Δημόσιο θα μπορεί να αξιοποιήσει έξι αναμεταδότες, έναντι των δύο που είχαν παραδοθεί σε εκτέλεση της αρχικής σύμβασης.

Επίσης, το Δημόσιο λαμβάνει ως αντάλλαγμα τρεις επίγειους δορυφορικούς κομβικούς σταθμούς (Hub), καθώς και διακόσια τερματικά, για τις ανάγκες του σε νευραλγικούς τομείς, όπως η άμυνα, η ασφάλεια, η πολιτική προστασία. Παράλληλα, παρέχεται υπέρ του Δημοσίου η δωρεάν συντήρηση του ανωτέρω εξοπλισμού για τα πέντε πρώτα κρίσιμα έτη, ενώ διασφαλίζεται και η απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του, που χρησιμοποιούν τον υπάρχοντα δορυφόρο.

Επίσης, εξασφαλίζονται 17 χρονοαναμεταδότες, σε αντιστάθμισμα εκκρεμοτήτων υλοποίησης της αρχικής σύμβασης. Διασφαλίζεται η παρουσία της Ελλάδας στο διάστημα, και εξασφαλίζεται η στρατηγικής σημασίας παραμονή του κέντρου ελέγχου του δορυφορικού συστήματος εντός της ελληνικής επικράτειας, με τη λειτουργία του από Έλληνες και Κύπριους επιστήμονες (διασφάλιση θέσεων εργασίας).

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, δήλωσε: «Την ώρα που ο δορυφόρος με τις σημαίες της Ελλάδας και της Κύπρου παίρνει την τελική του θέση, ολοκληρώνουμε τη μετάβαση στην νέα εποχή. Σε μια εποχή κατά την οποία η Ελλάδα θα αξιοποιεί τις διαστημικές εφαρμογές και τις νέες τεχνολογίες. Και θα το πράττει προς όφελος των ερευνητών, των πρωτοπόρων επιχειρήσεων που ασχολούνται με το διάστημα, προς όφελος ολόκληρης της κοινωνίας. Τα οφέλη που προκύπτουν από τη σύμβαση, την οποία υπογράψαμε σήμερα, είναι πολλαπλά για τη χώρα. Κι αν θέλετε, είναι πολλαπλάσια σε σχέση με όσα είχαν λάβει οι προκάτοχοί μας. Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, με τελικό στόχο να φέρουμε "το Αύριο, Σήμερα για Όλους"».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, δήλωσε: «Η ανανέωση της σύμβασης είναι ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός για τον τομέα της διαστημικής πολιτικής, που αναπτύσσεται πλέον ραγδαία στην χώρα μας, καθώς διασφαλίζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο διάστημα, δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης της Hellas Sat και ανοίγει ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας». Ο Βασίλης Μαγκλάρας συμπλήρωσε: «Με τον τριπλασιασμό των ανταλλαγμάτων που εξασφαλίσαμε για τη χώρα, καλύπτουμε τις ανάγκες του Δημοσίου και δίνουμε τη δυνατότητα για την ανάπτυξη και υιοθέτηση σημαντικών και καινοτόμων εφαρμογών απ' όλους τους φορείς του Δημοσίου».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Hellas Sat, Χριστόδουλος Πρωτοπαππάς, ανέφερε: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, και τον γενικό γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλη Μαγκλάρα, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν ώστε να προαχθεί και να αναπτυχθεί η διαστημική τεχνολογία στην Ελλάδα. Η σημερινή υπογραφή της σύμβασης, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη εκτόξευση του δορυφόρου μας, του Hellas Sat 3, αλλά και την αναμενόμενη εκτόξευση του - υπό κατασκευή - δορυφόρου Hellas Sat 4, διασφαλίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος στο διάστημα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ