Εκκλησία

Έλληνες, Βούλγαροι, Αγιοταφίτες, Κύπριοι και Πολωνοί Ιεράρχες στηρίζουν Μόσχα στο ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα

Στις 23 Ιουλίου, πριν από έναν σημαντικό πανηγυρικό συλλείτουργο στην Ουκρανία, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου με πολλούς εκπροσώπους διαφόρων Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι έφτασαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου Αντωνίου των Σπηλαίων του Κιέβου, του ιδρυτή του μοναχισμού των Ρους.

Στην εν λόγω συνέντευξη οι Επίσκοποι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην διωκόμενη κανονική ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας (UOC-MP).

Ο Μητροπολίτης Boryspil και Brovary Αντώνιος , συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου μαζί με επισκόπους των τοπικών εκκλησιών της Ιερουσαλήμ, της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Πολωνίας. Όλοι οι Επίσκοποι στους χαιρετισμούς τους μίλησαν με λόγους υποστήριξης για την κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία, η οποία υπάγεται στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος (Πατρ. Ιεροσολύμων) δήλωσε: «Καταλαβαίνουμε ότι έχουν έρθει δύσκολες στιγμές για την Ουκρανία. Προσευχόμαστε για την ευημερία της Ουκρανίας και για την ένωση των πολιτών. Η Ορθόδοξη αυτόνομη εκκλησία της Ουκρανίας υπό την ηγεσία του Μητροπολίτη Ονούφριου είναι ένα σύμβολο της ενότητας του λαού».

Ο Μητροπολίτης Ρούσσης Ναούμ μίλησε για το πότε η βουλγαρική Εκκλησία υπέστη επίσης το δικό της σχίσμα, το οποίο ξεπεράστηκε με προσευχή και βοήθεια του Θεού. "Η Εκκλησία μας υποστήριζε πάντα την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον επικεφαλής της, τον Μακαριότατο Ονούφριο, και όλους τους επισκόπους. Ανυψώνουμε τις προσευχές μας ενώπιον του βωμού για να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε τον πρωτεύοντα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, τους ιεράρχες, τους κληρικούς και τους πιστούς του ουκρανικού λαού ", τόνισε ο κ. Ναούμ.

Ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής Ησαΐας της Κυπριακής Εκκλησίας επέστησε την προσοχή στο θέμα της ενότητας της Εκκλησίας του Χριστού: «Το Σώμα του Χριστού είναι ένα, και όποιος συνδέεται με το σώμα του Χριστού, συνδέεται μαζί Του. Πρέπει να πω ότι όποιος είναι σε ένωση και ενότητα με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας είναι σε ένωση μαζί μας. Αυτή είναι η μοναδική κανονική Εκκλησία στην Ουκρανία"

Με τη σειρά του, ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα Γεώργιος σημείωσε: "Η παρουσία μας εδώ είναι συμβολική. Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας που θα τελέσουμε σήμερα, μαζί με τους εκπροσώπους άλλων τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών και των επισκόπων της UOC, η πανορθόδοξη ενότητα μας γύρω από το Άγιο Ποτήριον του Χριστού και το Άγιο Πνεύμα θα πιστοποιηθεί. Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και όλες οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες του κόσμου αναγνωρίζουν μόνο μία κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας-την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας με επικεφαλής τον Μακαριότατο Ονούφριο ".

Τέλος και ο Αρχιεπίσκοπος Bratslav και Szczecinek Γεώργιος της πολωνικής Εκκλησίας εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και τον επικεφαλής της: «Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους μας να εντείνουμε τις προσευχές μας για την ενότητα της Αγίας Ορθοδοξίας, για να δώσει ο Κύριος πολλή δύναμη, πνευματική υποστήριξη και χάρη στον Μητροπολίτη Ονούφριο και όλους τους επισκόπους για να στέκονται στην κανονικότητα της Αγίας Ορθοδοξίας, ακολουθούμενοι από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, χωρίς την οποία δεν υπάρχει Εκκλησία ».

Είναι σαφές πως η μαζική αυτή στίριξη έρχεται σε μια περίοδο που τα σενάρια περί εξελίξεων στην ουκρανική Εκκλησία πολλαπλασιάζονται. Ειδικά μετά το αίτημα Ουκρανών πολιτικών στον Οικουμενικό Πατριάρχη για αυτοκεφαλία, προς όφελος των σχισματικών. Και ιδίως κατά τη συνεχιζόμενη κατάληψη των εκκλησιών από σχισματικούς και εθνικιστές, αλλά και την κατάθεση επιζήμιων νομοσχεδίων στο Κοινοβούλιο που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σοβαρά τις δραστηριότητες της κανονικής Εκκλησίας της Ουκρανίας...

Επιστολή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Τέλος, επιστολή με αποδέκτη τον Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κύριλλος σχετικά με την κατάσταση της κανονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ουκρανία απέστειλε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β’.

Παλαιότερα ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος είχε ενημερώσει τον Προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Κύπρου για τις απόπειρες υιοθετήσεως από το Κοινουβούλιο της Ουκρανίας των νομοσχεδίων ὑπ’αριθμ. 4128 και 4511, τα οποία εισάγουν διάκριση σε βάρος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ειδικότερα δε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τονίζει: «Ὁσάκις ἡ Πολιτεία, καὶ δὴ τὸ Κοινοβούλιον, ἐπεμβαίνει εἰς τὰ θέματα τῆς Ἐκκλησίας ἡ ζημία εἶναι δεδομένη. Το Κοινοβούλιον μὲ τὰς ἐνεργείας του θὰ δημιουργήσῃ μίαν σχισματικὴν Ἐκκλησίαν, οἱ δὲ Πατέρες θεωροῦν τὸ σχίσμα, ὡς τὴν βαθυτέραν πληγὴν κατὰ τοῦ ἱεροῦ σώματος τῆς Ἐκκλησίας. Ἡ Ἐκκλησία εἶναι ἡ πομαίνουσα Μήτηρ καὶ ἐπιζητεῖ τὴν ἑνοτητα, ἐν ἀγάπῃ, ὁλου τοῦ λαοῦ τῆς Οὐκρανικῆς Πολιτείας. Οἱ νόμοι πάντοτε ἔχουν τὴν σκληρότητά τοὺς καὶ προκαλοῦν τὴν διαίρεσιν τοῦ λαοῦ. Ἀρκετὰ ὑπέφερε καὶ ὑποφέρει ὁ Οὐκρανικὸς λαὸς καὶ δὲν χρειάζεται ἄλλας περιπετείας καὶ ταλαιπωρίας». «Ἡ Ἐκκλησία Κύπρου ἐκφράζει τὴν δυσαρέσκειὰν της διὰ τὴν παρέμβασιν ταύτην», σημείωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Αφού διαβεβαίωσε τον Αγιώτατο Πατριάρχη Κύριλλο για την υποστήριξή του προς την κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας «εἰς τὴν δύσκολὴν ταύτην περίοδον τῆς ἁγωνίας», ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου τόνισε: «Ἡ Ὀρθόδοξος Ἐκκλησία τῆς Κύπρου…εὐχεται πρὸς τὸν Δομήτορα τῆς Ἐκκλησίας Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστὸν, ὅπως φωτίσῃ τοὺς πολιτειακοὺς Ἀρχοντας τῆς Οὐκρανίας, ἵνα πείσουν τοὺς σχισματικοὺς, ὅπως ἐπανέλθουν καὶ πάλιν εἰς τὴν ὑφ’Ὑμῶν ἐπίσημον Ἐκκλησίαν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ