Αρχείο

Κεραυνοί ΗΠΑ σε Αγκυρα για δεύτερη φορά: «Oχι σε αγορά ρωσικών εξοπλισμών από την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ»

Το Πεντάγωνο εξέφρασε σήμερα τη δυσαρέσσκεια του για τα σχέδια της Τουρκίας να αγοράσει ένα σύγχρονο πυραυλικό σύστημα αεράμυνας από τη Ρωσία αντί του να επενδύσει σε μια τεχνολογία που αναπτύχθηκε στους κόλπους του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται σε συνομιλίες με στόχο μια συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά του πυραυλικού συστήματος εδάφους-αέρος S-400.

Το Πεντάγωνο δεν βλέπει με καλό μάτι την αγορά ρωσικών εξοπλισμών από την Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, με τον φόβο ότι αυτό το σύστημα δεν θα λειτουργεί με τα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται από τα 28 κράτη μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου, ο πλοίαρχος Τζεφ Ντέιβις.

«Σε γενικές γραμμές είναι μια καλύτερη ιδέα οι σύμμαχοι να αγοράζουν υλικά που λειτουργούν από κοινού» τόνισε.
«Θέλουμε κάθε σύμμαχος, κάθε εταίρος με τους οποίους αλληλεπιδράμε να αγοράζει πράγματα που επενδύουν στη συμμαχία μας» συμπλήρωσε.

Ο τουρκικός Τύπος έγραψε τις τελευταίες ημέρες ότι η σχετική συμφωνία αναμένεται να οριστικοποιηθεί με τη Ρωσία.

https://youtu.be/1VK9W_S9qHA

Σύμφωνα με τον Τούρκο ερευνητή σε θέματα Αμυντικής Βιομηχανίας Τουράν Ογκούζ, που έκανε την βασική εισήγηση στον Τούρκο πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν: «Οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι θα καλύψουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες της Τουρκίας και θα αυξήσουν την αποτρεπτική της δύναμη. Η Τουρκία θα συνεχίσει την προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός εθνικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς. Η Τουρκία θα αποκτήσει για πρώτη φορά, μάλιστα σε μια μεγάλη περιοχή, την ικανότητα σύγχρονης αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς και υψομέτρου.

Θα αποκτήσουμε επίσης για πρώτη φορά την ικανότητα αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων.

Αν και η κατασκευάστρια εταιρεία στους καταλόγους της αναφέρει ότι είναι αποτελεσματικός εναντίον Βαλλιστικών Πυραύλων Μέσου Βεληνεκούς (MRBM, βεληνεκούς 1.000-3.500 χιλιομέτρων), μέχρι σήμερα δεν έχει δημοσιεύσει αξιόπιστα αποτελέσματα δοκιμών που να το υποστηρίζουν, θεωρείται ότι είναι αποτελεσματικός πιθανότατα εναντίον Βαλλιστικών Πυραύλων Μικρού Βεληνεκούς (SRBM, βεληνεκούς μέχρι 1.000 χιλιομέτρων). Πάντως το σίγουρο είναι ότι η Τουρκία θα αποκτήσει υπεροχή A2/AD (Μη Πρόσβασης/Άρνησης Περιοχής) έναντι όλων των γειτόνων στον κυριαρχικό της χώρο με την αγορά των S-400.

Μιλάμε για μια στρατιωτική υπεροχή που έχει επίσης πολιτικά και διπλωματικά αποτελέσματα. Για να το εξηγήσουμε με παράδειγμα, με μια συστοιχία S-400 που θα αναπτύξουμε στα σύνορα μας μπορούμε να παρακολουθήσουμε έως μέγιστο βάθος 600 χιλιομέτρων τις αεροπορικές δραστηριότητες της χώρας-στόχου και να εμπλακούμε σε εναέριους στόχους έως μέγιστο βάθος 400 χιλιομέτρων, δηλαδή να τα “κλειδώσουμε”.

Σε περίπτωση διαφωνίας με μια γειτονική χώρα (σ.σ.: Ελλάδα)  αυτό θα δημιουργήσει μια μεγάλη περιοχή στην οποία αυτή δεν θα μπορεί να εισέρχεται και τα μέσα που θα πετούν στον εναέριο χώρο της θα αισθάνονται ανασφαλείς. Χάρη σε όλα αυτά μπορούμε να αποκτήσουμε μια μεγάλη ψυχολογική και τακτική υπεροχή έναντι του εχθρού.

Θα σταματήσουμε πλέον να βασίζουμε την αεράμυνα μεγάλου και υψομέτρου μόνο με τα F-16. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να επεμβαίνουμε πολύ πιο γρήγορα σε απειλές. Επίσης δεν θα χρειαστεί να απογειώνουμε F-16 από απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων σε κατάσταση συναγερμού και επειδή θα εξοικονομήσουμε ώρες πτήσης από τα μαχητικά μας, θα μπορούν να παραμείνουν περισσότερο σε ενεργό υπηρεσία.

Σε περίπτωση που αναπτύξουμε το σύστημα έτσι ώστε να μπορούμε να ελέγχουμε και το Αιγαίο, θα αποκτήσουμε σημαντική αεροπορική υπεροχή στην περιοχή. Μάλιστα ένα σύστημα που θα χρησιμοποιηθεί με τη σωστή μεθοδολογία μπορεί να διαδραματίσει έναν καταναγκαστικό ρόλο στην επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο», πρόσθεσε.

Η εμπειρία στο πεδίο θα συμβάλλει στο εθνικό σύστημα αεράμυνας».

Ο Ογκούζ υπογράμμισε ότι «το S-400 είναι ένα σύστημα που επιλέχθηκε για να ικανοποιήσει κατεπείγουσες ανάγκες. Το πρόγραμμα ανάπτυξης ενός εθνικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς και συστήματος αεράμυνας, όμως, θα συνεχιστεί με την τεχνική στήριξη της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας EUROSAM» ανέφερε ο Ογκούζ και πρόσθεσε:

«Η Τουρκία θα αποκτήσει για πρώτη φορά την ικανότητα να χρησιμοποιήσει ένα σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς που έχει παραχθεί σε μια μη νατοϊκή χώρα. Με την εμπειρία που θα αποκτηθεί στο πεδίο ύστερα από τη χρήση θα μπορούμε να κάνουμε ανατροφοδότηση στα εθνικά μας συστήματα που θα αναπτύξουμε εμείς στο μέλλον».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο οι S-400 να μην ενταχθούν στο νατοϊκό δίκτυο σημείωσε τα εξής: «Σε αυτήν την περίπτωση το σύστημα θα λειτουργήσει αυτόνομα (standalone). Αυτό ίσως θα περιορίσει την αποτελεσματικότητά του. Ωστόσο αν και δεν υπάρχει σήμερα αυτή η ικανότητα, μακροπρόθεσμα οι S-400 θα ενταχθούν οπωσδήποτε  στο εθνικό σύστημα ραντάρ και στο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, διοίκησης και ελέγχου. Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργεί μελλοντικά σε ένα ενοποιημένο δίκτυο με τον εθνικό πύραυλο και σύστημα αεράμυνας».

Επίσης και ο ερευνητής σε θέματα αμυντικής πολιτικής του προεδρικού γραφείου, Αρντά Μεβλούτογλου δήλωσε ότι «Η Τουρκία έχει επείγουσα ανάγκη από ένα τέτοιο σύστημα ειδικά αν ληφθούν υπόψη οι περιφερειακές εξελίξεις και υπογράμμισε πως η απόκτηση των S-400 προέκυψε σε αυτό το πλαίσιο.

Το τρισδιάστατο ραντάρ επιτήρησης του συστήματος μπορεί να επιτηρεί και να σαρώνει μια περιοχή μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Τίποτα δεν θα γλιτώσει. Ακόμα και τα ελληνικά αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης τα ραντάρ τους έχουν εμβέλεια 350 χλμ. Αν θελήσουν να λειτουργήσουν σε βάρος μας, θα καταρριφθούν»!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...