Οικονομία

Δοκιμαστική έξοδος στις αγορές: Με επικοινωνιακά «φραγκοδίφραγκα» η κυβέρνηση επιχειρεί να ανατρέψει το σε βάρος της κλίμα - Η κοινωνία «βράζει», η αντιπολίτευση στα «κάγκελα»

Με δοκιμαστική έξοδο στις αγορές εντός της εβδομάδας σχεδιάζει η κυβέρνηση να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας στην οποία μονοπωλούν τα εκκαθαριστικά της Εφορίας που «σκάνε» σαν βόμβες στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και στο πρέσινγκ της αντιπολίτευσης για τις υποθέσεις του διορισμού της Βασιλικής Θάνου στο νομικό γραφείο του Αλέξη Τσίπρα, τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη και τις συνεχείς αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη που εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Για τις δύο μάλιστα τελευταίες υποθέσεις η ΝΔ έχει ζητήσει εξεταστική επιτροπή.

Η έξοδος στις αγορές επί της ουσίας είναι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αφού αυτή δεν θα γίνει (αν γίνει εντός της εβδομάδας όπως διακινείται από κυβερνητικές πηγές) για την κάλυψη δανειακών αναγκών, αλλά για να σταλεί το μήνυμα στις αγορές πώς η Ελλάδα πλέον απεμπλέκεται από τα προγράμματα. Αυτό όμως δεν πρόκειται να συμβεί πριν το καλοκαίρι του 2018, οπότε λήγει το μνημόνιο, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι... καθαρίσαμε.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν βάλει στόχο η έκδοση του νέου ομολόγου, 5ετους διάρκειας όπως εκτιμάται, να έχει επιτόκιο μικρότερο του 4,95%. Αυτό ήταν το επιτόκιο που είχε πετύχει η κυβέρνηση των Σαμαρά-Βενιζέλου στο πρώτο και τελευταίο ομόλογο κατά την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Ουδέποτε ωστόσο επετεύχθη η οριστική έξοδο στις αγορές, καθώς η Ελλάδα ήταν σε μνημόνιο, όπως συμβαίνει και τώρα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πώς μπορούν να πετύχουν επιτόκιο της τάξεως του 4,70% ή του 4,75%, με ορισμένους, πιο αισιόδοξους, να μιλούν ακόμη και για επιτόκιο μεταξύ των 4,50% και του 4,60%. Το αν ο στόχος αυτός επιτευχθεί μένει να το δούμε το αμέσως επόμενο διάστημα.

Η χρονική συγκυρία δεν είναι καθόλου τυχαία. Κι αυτό γιατί μέχρι τις 20 Ιουλίου θα έχουν εξοφληθεί ομόλογα και υποχρεώσεις της Ελλάδας, συνολικού ποσού 6,9 δισ. ευρώ. Την Πέμπτη θα πληρωθούν προς την ΕΚΤ 3,85 δισ. ευρώ και θα είναι τα τελευταία για το μήνα και το προσεχές διάστημα. Άρα, θα δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα με την χώρα μας να δείχνει πώς εξοφλεί τα δανεικά, ανεξάρτητα αν αυτό συμβαίνει με νέα δανεικά που θα πληρώσουν γενιές και γενιές Ελλήνων.

Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στην έκθεση βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ που θα κρίνει και την έγκριση του δανείου των 1,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο. Ποσό που θα είναι επί της αρχής διαθέσιμο, όπως είχε πει η Κριστίν Λαγκάρντ μετά την απόφαση του τελευταίου Eurogroup.

Γιατί όμως η κυβέρνηση επισπεύδει την δοκιμαστική έξοδο στις αγορές; Ο κατ' αρχήν λόγος είναι για να δείξει πώς ανακτά την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά ο βασικός είναι να καταφέρει επικοινωνιακά να ξεπεράσει τα προβλήματα που έχει στο εσωτερικό, με τους πολίτες να μην αντέχουν άλλα μέτρα (μετά τα εκκαθαριστικά της Εφορίας καταφθάνει ο ΕΝΦΙΑ), την αντιπολίτευση να επιτίθεται κατά της κυβέρνησης για ουκ ολίγες υποθέσεις.

Η κυβέρνηση είναι πολιτικά στριμωγμένη και εκτεθειμένη με τις συνομιλίες του Πάνου Καμμένου με τον ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη, την επιλογή της Βασιλικής Θάνου για το νομικό γραφείο του πρωθυπουργού, αλλά και για τις αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για το παράλληλο πρόγραμμα που είχε την έγκριση του Αλέξη Τσίπρα και οδηγούσε σε έξοδο από το ευρώ.

Για την πρώτη υπόθεση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις για το λόγο που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δέχθηκε να συνομιλήσει πολλές φορές με έναν ισοβίτη. Η ΝΔ έχει καταθέσει αίτημα εξεταστικής επιτροπής και με αφορμή το θέμα αυτό ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε χθες πώς «δεν είναι σωστό να προχωρήσουμε σε βιομηχανία εξεταστικών επί παντός του επιστητού...» Ξέχασε ωστόσο αυτά που έλεγε το κόμμα του προεκλογικά.

Επίσης, για τον διορισμό της Βασιλικής Θάνου υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για την επιλογή της. Δείχνει μάλιστα η ενέργεια αυτή την αλαζονεία του Μεγάρου Μαξίμου που δεν περίμενε ούτε ημέρα προκειμένου να διορίσει την κ. Θάνου νομική σύμβουλο του κ. Τσίπρα. Εδώ γίνονται συσχετισμοί για το τι θέλει να κρύψει, να προλάβει ή να αποκαλύψει η κυβέρνηση. Θυμίζουμε πώς η Βασιλική Θάνου ήταν πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Τελευταίος πονοκέφαλος για την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Σε μία ακόμη συνέντευξη του, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ουσιαστικά ότι όταν πρωτοπαρουσίασε την ιδέα του για το παράλληλο σχέδιο πληρωμών, στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός ενθουσιάστηκε τόσο πολύ ώστε αμέσως του πρότεινε να γίνει υπουργός Οικονομικών.

«Ένα βράδυ του Νοεμβρίου του 2014 παρουσίασα επίσημα στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα, παρουσία των Γιάννη Δραγασάκη, και Νίκου Παππά το σχέδιο. Τους έκανα μια πλήρη περιγραφή, τις τεχνικές προδιαγραφές αυτού του συστήματος. Εκείνο το βράδυ μου πρότειναν να αναλάβω το υπουργείο Οικονομικών. Εντυπωσιάστηκαν σε τέτοιο βαθμό που να μου το ζητήσουν και εγγράφως. Τους έστειλα δεκασέλιδο έγγραφο με τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος» είπε ο κ. Βαρουφάκης προκαλώντας όπως ήταν αναμενόμενος νέες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ επανέφερε το αίτημα της να υπάρξει εξεταστική επιτροπή τονίζοντας ότι «μόνο έτσι θα μάθουμε τι ακριβώς έκαναν, που το πληρώνουμε τόσο ακριβά για πολλά χρόνια». Το ΠΑΣΟΚ δια του εκπροσώπου του Παύλου Χρηστίδη ζήτησε επίσης εξεταστική και σχολίασε: «Συνεχίζει ο κ. Βαρουφάκης, με περίσσιο θράσος, τις αποκαλύψεις του για την προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα ήδη. από το 2014». Στο ίδιο πλαίσιο και το Ποτάμι.

Το 2018 είναι πιθανότατα έτος εκλογών και η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τα όποια επικοινωνιακά «όπλα» μπορεί αν έχει. Μόνο που αυτά πολλές φορές επιστρέφουν μπούμερανγκ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ