Βιβλίο του Μητροπολίτη Μεσσηνίας για την Σύνοδο της Κρήτης: Ο Πούτιν έχει θεοκρατικές αντιλήψεις χριστιανικού ιδεώδους, μεσαιωνικού τύπου και καρλομάγνειας μεθόδου

Δημοσίευση: 17 Ιουλίου 2017, 11:49 πμ | Ανανέωση: Ιούλιος 17, 2017 στις 11:59 πμ

Για έναν νέο «ψυχρό πόλεμο» Ανατολής και Δύσης μιλάει μεταξύ άλλων στο νέο βιβλίο του ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος με τον τίτλο: «“Σημαινόμενα” για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Τα “υπέρ” και τα “κατά” στο πριν και στο μετά της Συνόδου».

Το βιβλίο αυτό είναι το δεύτερο με αντικείμενο όσα διαδραματίστηκαν στην περίφημη Σύνοδο του Κολυμπαρίου, στην οποία ο Ιεράρχης ήταν παρών και υπέγραψε όλα τα κείμενά της!

Ο Δεσπότης και Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, μεταξύ πολλών άλλων στο βιβλίο αυτό επιτίθεται στους αντιδρώντες λέγοντας:


«Το πνεύμα αυτό του νεοζηλωτισμού επλανάτο καθ’ όλη την τελευταία περίοδο (2014 και έξης) της τελικής προετοιμασίας των Συνοδικών Κειμένων και Αποφάσεων και μάλιστα κατά τρόπο πολλές φορές δυναμικό, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν πολλές αποφάσεις και να μην εκφραστεί απόλυτα το μήνυμα της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Αυτή η νοοτροπία δεν εκφράζεται μόνον από ελληνόφωνους, αλλά και από σλαβόφωνους εκπροσώπους, η οποία μέσα από μία μετακενωτική διαδικασία επιχειρημάτων επανεμφανίστηκε με ισχυρές συντηρητικές δυνάμεις, οι οποίες πολλές φορές δεν ελέγχονταν και από την κάθε τοπική Εκκλησία».

Και συνεχίζει υποστηρίζοντας: «Παραμένουν όμως αναπάντητα ορισμένα ερωτήματα, τα οποία αποτελούν, κατά τη γνώμη μας, και τις αφορμές για ερμηνεία όλων αυτών των πριν και μετά τη Σύνοδο αντιδράσεων.

Τί συνέβη σε αυτές τις Ορθόδοξες Εκκλησίες, οι οποίες μέχρι το προπαρασκευαστικό στάδιο είχαν υπογράψει και αποδεχθεί τα Συνοδικά Κείμενα και απαιτούσαν απλώς την επικαιροποίησή τους και τη φιλολογική τους διόρθωση; Γιατί ξαφνικά αρνήθηκαν να υπογράψουν τα τελικά Κείμενα ή επέλεξαν την αποχή από τις εργασίες της Συνόδου; Ηταν απλώς το θέμα «ζηλωτισμός – φιλελευθερισμός», «συντηρητισμός – παραδοσιακότητα» ή οι περί τούς όρους επιφυλάξεις;… ή μή συμμετοχή των τεσσάρων Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο ήταν ένας «μετέωρος βηματισμός», συγχρόνως όμως ανορθόδοξος και εκκλησιολογικώς επικίνδυνος.

Οι παραπάνω αντιδράσεις, όπως παρουσιάστηκαν, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός ενδοορθόδοξου «ψυχρού πολέμου» μεταξύ ενός ιδεολογικοποιημένου τρόπου ζωής, ο οποίος εκφράζεται κυρίως στο χώρο της Ανατολικής Ευρώπης με συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις».

Συνεχίζοντας για τον “ψυχρό πόλεμο” αναφέρει: «Φαίνεται λοιπόν ότι αυτό, το οποίο χαρακτηρίσαμε αρχικά ως «ψυχρό πόλεμο» Ανατολής και Δύσης σε αναφορά προς την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Εάν λάβουμε υπ’ όψιν και κάποιες άλλες εξελίξεις, οι οποίες παρουσιάζονται με τον μανδύα της εκκλησιαστικότητας, τότε δεν απέχουμε πολύ και από τον πολιτικό τους χαρακτήρα και τις επιδιώξεις ορισμένων ηγετών της Ανατολικής Ευρώπης, οι οποίοι αναπολούν την ανάληψη ηγετικού παράγοντα στον χώρο της Ορθοδοξίας.”

Η αιχμή για τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν βγάζει μάτι….

Και συνεχίζει ο κ. Χρυσόστομος:

“Ο πολιτικός αυτός ηγέτης με θεοκρατικές αντιλήψεις χριστιανικού ιδεώδους, μεσαιωνικού τύπου και καρλομάγνειας μεθόδου, με την συνεργασία και της εκκλησιαστικής ηγεσίας και με «σημαία» τον αντιδυτικισμό, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ιδεολογικό και πνευματικό αντιστάθμισμα προς κάποιες άλλες μορφές αντίστοιχων θεοκρατικών ηγεσιών, όπως για παράδειγμα των θεοκρατικών ισλαμικών καθεστώτων, οι οποίες όμως δεν απέχουν πολύ ως προς τη μέθοδο, τις αποκλειστικότητες, τις επιδιώξεις και τις απολυτοποιήσεις. Η στάση τους όμως αυτή μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα προοιωνίζει, δηλαδή τη διάσπαση και την ένταση όχι μόνο μέσα στην Ορθοδοξία αλλά και στον λοιπό Χριστιανισμό και στις σχέσεις τους με τις άλλες Θρησκείες.

Το αντιστάθμισμα σε μια τέτοια διχαστική τάση δεν μπορεί να είναι το εκ διαμέτρου αντίθετο «εκκλησιαστικό ή θρησκευτικό» μόρφωμα αλλά η συνεργασία των Ορθοδόξων Χριστιανικών Εκκλησιών με τις άλλες Χριστιανικές Εκκλησίες, ακόμη και τις άλλες Θρησκείες, ώστε να καλλιεργηθεί το πνεύμα της συνοχής, της αλληλεγγύης και της ενότητας».

 • Spyros Spyropoulos

  Ο Μεσσηνιας ειναι απο τους εγχωριους ηγετες του οικουμενισμου μαζι με τον Δημητριαδος! Θα επρεπε να ντρεπεται για οσα λεει! Οι Καλαματιανοι δεν τρεφουν κανενα αισθημα συμπαθειας στο αντιπαθεστατο προσωπο του!

  • HaraldHadrada MERCYLESS

   μαζι σου,ειναι προδοτες της Ορθοδοξιας συμπροσευχονται με αιρετικους αποδεχονται ως εκκλησια την παπικη

  • Κουβάς

   Εσυ πως το ξερεις;
   Επειδή κρινει το Βλαδιμηρο;

  • πετρος

   Μπραβο Σπυρο !!!!

  • I.Papadopoulos

   Ἃγιε ἀδελφέ,
   ὃπως πάντοτε, εἶσαι σωστότατος!

 • Διγενης ακριτας

  Ολοι οι παπαδες στην πιστα.

 • Giorgos Markou

  κύριο χαρακτηριστικό ολων των σατανάδων και των οικουμενιστων ειναι οτι μισούν τον Πουτιν!

  • Kostas Papadopoulos

   τώρα που θα δώσει s400 στον Τούρκο τον αγαπάμε και πιοοο πολύ ε;;; Πόσο χάπατα είστε ρε.

   • Giorgos Markou

    οι τουρκοι θα παρουν οτι τους αξίζει απο τους Ρωσους! Και διευκρινίζω απο τους ορθοδοξους χριστιανούς Ρώσους γιατι η τοτε ηγεσία ηταν Εβραίοι, δηλαδή ο Στάλιν.

 • δντπμκ

  Έχει δίκιο ο άγιος Μεσσηνίας.

 • makis2105 .

  Aντί να κάτσουνε να δούνε πώς θα καταφέρουνε να ξαναανοίξει η σχολή της Χαλκης ώστε να βγάλουνε καινούριους αποφοίτους, ασχολούνται με τον Πουτιν. Πατριάρχης στο Φανάρι δεν μπαίνει κανείς αν δεν είναι απόφοιτος της Χάλκης η οποία επί δεκαετίες είναι κλειστή. Αν δεν ανοίξει να βγούνε καινούριοι μαθητές ποιος θα αντικαταστήσει το Βαρθολομαίο οταν αποδημίσει εις κύριον?

  Ο Πούτιν θέλει να ξαναστήσει το Βυζάντιο πολύ καλά πράττει και μαγκιά του.

  • Andreas Gavrielides

   και πως θα το στήσει φίλε μου, συμμαχώντας με τους Τούρκους;

  • Κουβάς

   Ο Πουτιν θελει ισχυ και χρημα,το βυζαντιο δεν υπαρχει πια.

   • I.Papadopoulos

    Ἀδελφέ μου,
    ὁ Πούτιν εἶναι πιστός Χριστιανός
    καί πιστός Πατριώτης.
    Ποῖος σύγχρονος Ἓλλην Πολιτικός συγκρίνεται μαζί του;

  • I.Papadopoulos

   Ἃγιε ἀδελφέ μου
   ὁ ἀγωνιστής Ν.Σωτηρόπουλος, ὀλίγον καιρόν πρίν φύγῃ εἶπε,
   καλύτερα νά μή ξανανοίξῃ ἡ Χάλκη
   διότι παράγει οἰκουμενιστές…

 • ΙΩΝ 1942

  ΡΕ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ …ΜΑΖΕΨΕ ΚΑΙ ΚΡΙΝΕ ΠΡΩΤΑ ΤΗΝ ΧΛΩΣΣΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΟΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ…ΚΑΙ ΑΦΗΣΕ ΗΣΥΧΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ…ΑΥΤΟΣ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΦΩΤΙΣΗ ΘΕΟΥ ΠΟΥ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ…!!!

 • Monkeydonia

  ο Πούτιν είναι κρυπτοεβραίος!

  • I.Papadopoulos

   Ἀδελφέ, πολύ ἐνδιαφέρον, πρώτη φορά τό ἀκούω,
   ἀπό ποῦ τό συμπεραίνεις;

 • Κων. Συνέσιος

  Παραθέτω τὰ συμπεράσματα τοῦ Μητροπολίτου Πειραιῶς Σεραφείμ σχετικὰ μὲ τὴν » Σύνοδο » τοῦ Κολυμπαρίου :
  < δικὸ μου σχόλιο ) ἐμφοροῦνται ἀπό τήν αἵρεση τοῦ συγκρητιστικοῦ
  οἰκουμενισμοῦ καί ἀποτελοῦν ἀπόλυτο κίνδυνο γιά τό Ἐκκλησιαστικό σῶμα ἀλλά καί τραγικό ἄλλοθι γιά τήν ἐμμονή τῶν κακοδόξων στήν αἵρεσή τους.
  Αὐτά βέβαια θά ἀποδειχθοῦν ἀπό τήν δημοσίευση τῶν πρακτικῶν τῆς Συνόδου καί τότε θά τεθῆ τό τεράστιο θέμα. Μποροῦμε νά ἔχουμε κοινωνία μέ
  ἐμφορουμένους ἀπό τέτοιες κακοδοξίες μή διακινδυνεύοντες τήν σωτηρία τοῦ ποιμνίου μας καί τηροῦντες τούς ὅρκους τῆς Ἀρχιερωσύνης μας;
  Ἔχω ἐν κατακλείδι τήν ταπεινή γνώμη μετά τήν παράθεσι τῶν ἀνωτέρω ὅτι ἡ λεγομένη Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος θά πρέπει νά θεωρηθῆ ὡς μία προσυνοδική
  διαδικασία καί μόνον καί νά ἐργασθοῦμε ὅλοι ὥστε νά συγκληθῆ μία ὄντως Ἁγία καί Μεγάλη Σύνοδος πού θά θεραπεύση ἀστάθειες καί ἀσάφειες καταδικάζουσα τήν παναίρεση τοῦ συγκρητιστικοῦ Οἰκουμενισμοῦ καί διακηρύσσουσα παγκοσμίως ὅτι ἡ μόνη ὁδός σωτηρίας καί μετοχῆς στίς
  ἄκτιστες ἐνέργειες τοῦ Θεοῦ εἶναι ἡ θεολογία τῶν ἁγίων Πατέρων καί τῶν Οἰκουμενικῶν Συνόδων τῆς Ἀδιαιρέτου Μιᾶς, Ἁγίας, Καθολικῆς καί
  Ἀποστολικῆς Ἐκκλησίας.>>
  http://www.ipaideia.gr/paideia/ipomnima-mitropolitou-peiraios-serafeim-pros-tin-ierarxia-gia-ti-sinodo-tis-kritis

 • Κουβάς

  Ο Πουτιν είναι σαν τον Ερντογαν.Ανεβηκε στην εξουσια λογω δυσκολων συγκηριων,εκανε μια δυναμικη αρχη αλλα τα εχασε.Στρεφεται στη θεοκρατια στον αυταρχισμο και σε πολεμικες περιπέτειες ενω ο λαος πειναει.Θα εχει τραγωδια η Ρωσια και η Τουρκια.Θα το δειτε.

  • BloodyRus

   Τα εχασε τοσο πολυ,. που το 2014 πηρε την Κριμαια και τωρα παει να παρει το ντονμπας

   • Κουβάς

    Πηρε την κριμαια,και;Η χωρα του εξακολουθεί να είναι το αυταρχικο θεοκρατικο τριτοκοσμικο
    κρατιδιο.

    • BloodyRus

     ε αυτα δεν αλλαζουν μεσα σε λιγα χρονια.

     • Κουβάς

      Στη περιπτωση της Ρωσιας μαλλον ποτε

  • I.Papadopoulos

   Ἀδελφέ μου,
   ὁ Πούτιν εἶναι πιστός Χριστιανός
   καί πιστός Πατριώτης.
   Ποῖος σύγχρονος Ἓλλην Πολιτικός συγκρίνεται μαζί του;

   • Κουβάς

    @ρχιδ@@ είναι,ξυπνα

    • I.Papadopoulos

     Εὐχαριστῶ διά τήν ὂντως ἒξυπνη καί εὐγενική ἀπάντησίν σου!
     Θά κουράσθηκες πολύ νά τήν σκεφθῆς!

 • πετρος

  Ειναι μεγαλο καθαρμα ο συγκεκριμενος, και εχει προκαλεσει πολλες φορες στο παρελθον και οχι μονο, με τις ελεεινες »αποψεις» του πανω σε διαφορα θεματα, π.χ ισλαμ, παπικοι, λαθρομεταναστες, και πολλα αλλα. Εχει πολυ μεγαλο θρασσος ο συγκεκρινενος αλητης, και δεν ειναι τυχαιο που πιανει στο βρωμοστομα του το Πουτιν, αλλα ετσι του ειπαν τα λαμογια τα αφεντικα του της Νεας Ταξης να κανει, και ετσι εκνε …

 • Μανιάτη Βηρσαβεέ

  Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας είναι γνωστός για τα φιλοπαπικά και φιλοοικουμενιστικά του αισθήματα. Γράφοντας όμως τα όσα γράφει θέλει να πετάξει το μπαλάκι των όσων έγιναν, γίνονται και θα γίνουν στο χώρο της ορθοδοξίας στο Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαδίμηρο Πούτιν, κατηγορώντας τον μάλιστα για μεγαλοιδεατισμό. Όμως όσοι εκ των ορθοδόξων κληρικών και λαϊκών αντιδρούν στη σύνοδο του Κολιμπαρίου δεν το κάνουν από διάθεση να ευθυγραμμιστούν με τις βλέψεις του Πούτιν όποιες και αν είναι αυτές. Το κάνουν για να υπερασπίσουν την πίστη και τα δόγματα της ορθοδοξίας, που τα θέλουν ανόθευτα και αναλλοίωτα. Η Ορθοδοξία είναι η μόνη και μεγάλη αλήθεια και κανείς από τους προαναφερόμενους θεολόγους κληρικούς ή λαϊκούς δεν θέλει να την παζαρέψει ή να την ανταλλάξει με κάτι άλλο. Δεν είναι δυνατόν τα δόγματα της ορθοδοξίας να μπουν και να μετρηθούν με τη λογική της πολιτικής που εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα μας, διότι η Βασιλεία του Θεού δεν είναι βρώσις και πόσις, αλλά δικαιοσύνη και άσκησις συν αγιασμώ. Όλοι όσοι θέλουν ανόθευτοι τη πίστη δεν το κάνουν για να αντισταθούν σε κάποιους ή σε κάτι. Το κάνουν διότι όλοι και αυτοί και εμείς, αλλά και οι φιλοοικουμενιστές, όλοι ανεξαιρέτως έχουν θαύματα στη ζωή τους και βλέπουν τη δύναμή της. Βλέπουν τη δύναμη και τη ζωντάνια των πατέρων της Εκκλησίας μας και των πρόσφατων Αγίων μας, Παϊσίου και Πορφυρίου. Δεν μπορεί η Εκκλησία, η κρατούσα Εκκλησία να αγνοεί τη θέληση του Τριαδικού Θεού και να την ερμηνεύει κατά το δοκούν, προκειμένου να εξυπηρετηθούν λογής- λογής σκοπιμότητες και πολιτικές ίντριγκες, τη φωνή των πατέρων, προσπαθώντας να περάσει τη μεταπατερική θεολογία και ταυτίζεται με όλους τους αιρετικούς τους οποίους αναγνωρίζει ως Εκκλησίες, μόνο και μόνο για να μη κάνει πολιτική μεγαλοιδεατισμού ο Πούτιν. Κι άμα ας κάνει ότι θέλει. Εμείς πιστεύουμε και αγωνιζόμαστε για Ιησού Χριστό, τον εσταυρωμένον, Ιουδαίοις μεν σκάνδαλον, Έλλησι δε μωρίαν

  • I.Papadopoulos

   Ὁ Μεσσηνίας ἐκτελεῖ ἐντολάς τῶν δύο ἀφεντικῶν του
   Φραγκίσκου καί Βαρθολομαίου.
   Ἂντε πήγαινε πάλι στό Βατικανό, νά τοῦ φιλήσῃς τό χέρι…

 • Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑ AKOMH ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΤΟΥΝ ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΗΓΕΤΗ (ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ) ΠΟΥ ΔΙΑΚΑΩΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ

  ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΤΟ ΈΧΟΥΝ «ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ» ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ
  ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ:http://www.el.gr/thriskia/panthriskia/157-panthriskia/79698