ΗΠΑ

Politico: Να πώς ο Θουκυδίδης «κατέκτησε» τον Λευκό Οίκο

Έχει σημασία να γνωρίζεις ότι η κληρονομιά ενός λαού εμπνέει και «φωτίζει» τους συνεργάτες ή και τους ίδιους τους ηγέτες του κόσμου. Μεγαλύτερη σημασία, ωστόσο, έχει να διδάσκεσαι από το ιστορικό παρελθόν, ώστε να δημιουργείς σε στέρεες βάσεις το μέλλον. Το Politico αποκαλύπτει το πώς ο αρχαίος Έλληνας συγγραφέας και ιστορικός, «κατέκτησε» τον Λευκό Οίκο στις Ηνωμένες Πολιτείες.Μία ιστορία, που σχετίζεται και με όλα τα παραπάνω.

Το μυστικό ακούει στο όνομα Γκράχαμ Άλισον. Πρόκειται για έναν ακαδημαϊκό με μεγάλη εμπειρία στον Λευκό Οίκο, καθώς ήταν ένας από τους συμβούλους των προέδρων Ρίγκαν και Κλίντον. Ο κ. Γκράχαμ παρουσιάσει στην οικία του πρώτου Αμερικανού πολίτη, προκειμένου να αναλύσει στο στρατηγικό επιτελείο του προέδρου το θέμα των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Στο σημείο αυτό, εισήλθε στη συζήτηση ο Θουκυδίδης. Ο 77χρονος γνωρίζει πολύ καλά τη γραμματεία του αρχαίου Έλληνα ιστορικού, καθώς έχει γράψει σχετικό βιβλίο και ειδικότερα για τον Πελοποννησιακό πόλεμο. Στην ανάλυσή του στον Λευκό Οίκο, χρησιμοποίησε τη Σπάρτη και την Αθήνα, βάζοντας στη θέση τους τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Ο Γκράχαμ Άλισον επικαλέστηκε το βασικό ιστορικό συμπέρασμα για τα αίτια του αρχαίου πολέμου. Η Αθήνα αύξησε την επιρροή και τη δύναμή της, επέκτεινε το εμπόριό της και η πανίσχυρη Σπάρτη άρχισε να ανησυχεί. Όταν η Κόρινθος διαμαρτυρήθηκε για τα συμφέροντά της στις αποικίες του Ιονίου, τότε η Σπάρτη είχε την αφορμή που ζητούσε, προκειμένου να ξεκινήσει τον πόλεμο.

Στη θέση της Αθήνας, είπε ο Γκράχαμ Άλισον και αναφέρει το Poitico, είναι σήμερα η Κίνα. Στη θέση της Σπάρτης, οι ΗΠΑ. Οι λόγοι είναι ίδιοι και είναι ικανοί να προκαλέσουν μεγάλες εντάσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, οι οποίες μπορεί να οδηγηθούν σε πόλεμο.

Ο κ. Άλισον αποκάλεσε τη σημερινή κατάσταση «παγίδα του Θουκυδίδη» και απασχολεί τους συνεργάτες του Τραμπ, οι οποίοι διακρίνουν μία επιθετική πολιτική στις κινήσεις της Κίνας, σε μία περίοδο που διεξάγονται συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για έναν «διάλογο ασφαλείας».

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του, σημειώνει το Politico, είναι απίθανο να ασχολείται με τον αρχαίο Έλληνα ιστορικό. Το μόνο που είχε πει πριν καιρό, ήταν «μην ξεχνάτε ότι έρχομαι από τη Νέα Υόρκη και το μόνο που βλέπω είναι Έλληνες, είναι παντού» είχε συμπληρώσει, δηλώνοντας μάλιστα «τους αγαπώ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...