Ελληνοτουρκικά

Kύρκος: «Η Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου»

«Η απαραίτητη σύσφιξη των σχέσεων με την Τουρκία περνάει μέσα από το σεβασμό από τη μεριά της του κράτους δικαίου», επισήμανε ο Μίλτος Κύρκος στη στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσε το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Foundation (FES) στις Βρυξέλλες για την κατάσταση της ελευθερίας του τύπου στην Τουρκία. Οι συμμετέχοντες, δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι συνδικάτων των δημοσιογράφων στην Τουρκία, συζήτησαν για τους τρόπους με τους οποίους τα συνδικάτα και η ΕΕ μπορούν να συμβάλουν στην αποκατάσταση των ελευθεριών των μέσων ενημέρωσης στη χώρα και στον αγώνα των Τούρκων δημοσιογράφων.

«Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εντατικοποίησε την εκκαθάρισή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που ήδη βρισκόταν σε εξέλιξη. Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, έχουν κλείσει πάνω από 180 μέσα ενημέρωσης - συμπεριλαμβανομένων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, εφημερίδων, εκδοτικών οίκων και ιστοσελίδων - και περισσότεροι από 150 δημοσιογράφοι έχουν φυλακιστεί. Οι περιορισμοί έφθασαν σε νέο επίπεδο πριν από το δημοψήφισμα του Απριλίου του 2017, στο οποίο με μικρή πλειοψηφία εγκρίθηκε το προεδρικό σύστημα χωρίς διάκριση εξουσιών που πρότεινε ο πρόεδρος Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού».

Ο κ. Κύρκος τόνισε: «Την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του ΕΚ ενέκρινε την ετήσια έκθεση της Κάτι Πίρι για την Τουρκία.  Για πρώτη φορά η έκθεση θέτει υπό όρους το πάγωμα της ένταξης της Τουρκίας συνδέοντας το με τα κριτήρια της Βενετίας και της Κοπεγχάγης. Η ενταξιακή πορεία είναι το κυριότερο εργαλείο παρέμβασης που έχει η ΕΕ για να στηρίξει τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου. Αν τιμωρήσουμε την Τουρκία με απομόνωσή δεν θα μπει φρένο στην αντιδημοκρατική της κατηφόρα και τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν οι πολίτες της.»

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι Marco Schwarz, Υπεύθυνος Διεύρυνσης και Πολιτικών Γειτονίας ΕΕ, Friedrich-Ebert-Foundation, Mustafa Kuleli – Ένωση Δημοσιογράφων Τουρκία (TGS) και Συντάκτης Journo.com.tr, Burcu Karakaş –Δημοσιογράφος /Journo.com.tr, Kemal Göktaş – Δημοσιογράφος / Cumhuriyet ,İrfan Aktan – Δημοσιογράφος / Gazeteduvar.com.tr, Ceren Sözeri – Αν. Καθ. στο Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι και αρθρογράφοςEvrensel, Ece Toksabay– Δημοσιογράφος / Reuters-Ankara και Ricardo Gutiérrez, Γενικός Γραμματέας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ