Οικονομία

Capital Economics: Η ελληνική κρίση απλά αποτράπηκε για έναν ακόμη χρόνο

Για κρίση που απλώς αποτράπηκε προσωρινά κάνει λόγο σε σημερινό report της η Capital Economics, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, ενώ υπογραμμίζει ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να υλοποιηθεί πριν από τον Αύγουστο του 2018, όταν το σχέδιο διάσωσης έχει προγραμματιστεί να λήξει.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η χθεσινή απόφαση του Eurogroup επιτρέπει στην Ελλάδα να λάβει σύντομα την επόμενη δόση, ώστε να καλύψει τις αποπληρωμές ομολόγων του Ιουλίου. Επίσης, υπήρξε αναφορά για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά από περαιτέρω συζητήσεις και πριν το τέλος του προγράμματος διάσωσης.

Ωστόσο τονίζει ότι αυτό δεν επαρκεί ώστε να πεισθεί το ΔΝΤ να συμβάλει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Αντ' αυτού, το Ταμείο συμφώνησε "καταρχήν" να συμμετάσχει μόλις βεβαιωθεί ότι έχουν ληφθεί μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους. Και σύμφωνα με την Capital Economics υπάρχουν αμφιβολίες ότι αυτό θα επιτευχθεί πριν από τη λήξη του προγράμματος διάσωσης ενώ παράλληλα δεν επετεύχθη η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.

Αυτό υποδηλώνει ότι θα πρέπει να σημειωθεί πολύ μεγαλύτερη πρόοδος στo ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους προτού το ελληνικό κόστος δανεισμού πέσει σε τέτοιο επίπεδο ώστε η Ελλάδα να μπορεί να βγει στις αγορές. Πρόκειται για σημείο ζωτικής σημασίας, καθώς το ΔΝΤ επέμεινε ότι αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης ενώ και η γερμανική Bundestag είναι απίθανο να υποστηρίξει ένα ακόμη σχέδιο διάσωσης χωρίς το ΔΝΤ, επισημαίνει η Capital Economics.

"Οι πιστωτές θα πρέπει να κάνουν πιο ρεαλιστικές προβλέψεις για την ελληνική οικονομία και παράλληλα να προχωρήσουν σε ελάφρυνση του χρέους, κάτι που θα πείσει τις αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτές", καταλήγει η Capital Economics.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...