Κοινωνία

Υπουργείο Υγείας για Παίδων Πεντέλης: Δεν είχαν προγραμματιστεί τα 12 χειρουργεία

Με συνοπτικές διαδικασίες «εξαφάνισαν» η διοίκηση του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας τη λίστα με τα 12 παιδιά που περιμένουν να εξασφαλιστεί το κονδύλι ώστε να υποβληθούν στις ορθοπαιδικές επεμβάσεις για σοβαρές διαγνωσμένες παθήσεις στην σπονδυλική στήλη. Και την ίδια στιγμή, που αρνούνται ότι υπάρχει οικονομική διάσταση ή εμπλοκή στο θέμα, αναφέρουν πως εγκρίθηκε η α’ τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2017 με την οποία έχει αυξηθεί κατά 10.000 ευρώ, από 60.000 ευρώ σε 70.000 ευρώ, ο προϋπολογισμός για τα ορθοπεδικά υλικά!

Σύμφωνα με επιστολή που εστάλη από τους γιατρούς της Ορθοπαιδικής κλινικής του νοσοκομείου στην Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ο συρρικνωμένος προϋπολογισμός του νοσοκομείου και συνεπώς της κλινικής δεν επιτρέπει ουσιαστικά τη διενέργεια των σοβαρών αλλά και «κοστοβόρων», λόγω των αναγκαίων υλικών, επεμβάσεων. Μάλιστα, οι γιατροί έχουν ενημερώσει, όπως αναφέρουν, τους γονείς των παιδιών για την εμπλοκή που υπάρχει λόγω έλλειψης χρημάτων, από τον περασμένο Απρίλιο.

«Δηλώνεται κατηγορηματικά ότι κανένα προγραμματισμένο εντός του 2017 χειρουργείο δεν έχει αναβληθεί ή ακυρωθεί λόγω έλλειψης πόρων» αναφέρεται σε απάντηση της διοίκησης και του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με το πρωτοφανές συμβάν της περικοπής των χειρουργικών επεμβάσεων σε μικρούς ασθενείς.

Η…ασήμαντη λεπτομέρεια της απάντησης της διοίκησης και της Αριστοτέλους κρύβεται στη λέξη «προγραμματισμένο»: πράγματι δεν αναβλήθηκε ή ακυρώθηκε κανένα προγραμματισμένο χειρουργείο, καθώς τα 12 παιδιά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής δεν πρόλαβαν να περιληφθούν σε κανέναν προγραμματισμό!

Κι αυτό διότι η διοίκηση του νοσοκομείου έχει ενημερώσει από τον περασμένο Απρίλιο τους ορθοπαιδικούς ότι έχει εξαντληθεί το κονδύλι για τα υλικά της κλινικής καλώντας τους να μην προγραμματίζουν επεμβάσεις που…κοστίζουν και στις οποίες δεν μπορεί να ανταπεξέλθει το νοσοκομείο.

Έτσι, έκτοτε δεν γίνονται τέτοιας βαρύτητας ορθοπαιδικά χειρουργεία, γεγονός που αποτυπώνεται και στις λίστες χειρουργείου που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του παιδιατρικού νοσοκομείου – δεν περιλαμβάνουν κανένα περιστατικό για την αντιμετώπιση παθήσεων της σπονδυλικής στήλης.

Σε μία προσπάθεια να αιτιολογήσει τη μη διενέργεια επεμβάσεων για παθήσεις της σπονδυλικής στήλης, η διοίκηση του νοσοκομείου όμως ανασύρει ένα άλλο επιχείρημα, ότι ενδεχομένως δεν πρόκειται για επεμβάσεις βαριές και επείγουσες, ειδάλλως αυτές θα είχαν διενεργηθεί! «Περιστατικά που απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση με βάση τη βαρύτητά τους και την αντίστοιχη κατάταξη ως προς το επείγον του χαρακτήρα τους, προγραμματίζονται ανεξαρτήτως κόστους των επεμβάσεων και με τη συνεχή εποπτεία όλων των θεσμικών οργάνων του Νοσοκομείου (Επ. Συμβούλιο, Διευθ. Ιατρικής Υπηρεσίας, Συν. Χειρουργικού Τομέα, Επιτροπή Χειρουργείου)» αναφέρει η διοίκηση, αποσιωπώντας ή παραβλέποντας το γεγονός ότι το επείγον και η βαρύτητα μιας επέμβασης δεν «μετριώνται» κατ΄ανάγκην με μοιραίο ή μη αποτέλεσμα αλλά και με αναστρέψιμη ή μη βλάβη στην υγεία του ασθενή.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Ορθοπαιδικής κλινικής η ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως «λειτουργεί κανονικά με βάση τη στελέχωσή της παράγοντας ουσιαστικό έργο αντιμετωπίζοντας το σύνολο των περιστατικών που προσέρχονται στα εξωτερικά ιατρεία, τακτικά και επείγοντα» και προαναγγέλλει την πρόσληψη ενός μόνιμου γιατρού σε μια κενή οργανική θέση που υπάρχει και η κρίση της είχε ανασταλεί από το 2010.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...