Μέση Ανατολή

«Τotal War» στη Μέση Ανατολή μετά το "οκ" του Ν.Τραμπ: Δεκαοκτώ ισραηλινά μαχητικά προσγειώθηκαν στη Σαουδική Αραβία - "Απέναντι" τα τουρκικά στρατεύματα (εικόνες, βίντεο)


Ειδικού Συνεργάτη

Εξέλιξη που επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για άξονα Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ εναντίον Ιράν αλλά και Κατάρ είχαμε πριν λίγο.

Δεκαοκτώ ισραηλινά μαχητικά συμπεριλαμβανομένων F-16I , F-15CD και F-16CD μαζί με δύο Gulfstream, δύο τάνκερ και δύο C-130 ειδικά διαμορφωμένα για ηλεκτρονικό πόλεμο προσγειώθηκαν εσπευσμένα στη Σαουδική Αραβία ώστε να αποτρέψουν πιθανό πραξικόπημα στη χώρα.

Τα δεκαοκτώ ισραηλινά μαχητικά μαζί με δύο Gulfstream προσγειώθηκαν στη Σαουδική Αραβία γιατί υπήρχαν σοβαρές πληροφορίες για στρατιωτικές κινήσεις από τον πρώην πρίγκηπα του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ μπιν Αμπντουλ Αζίζ.

Ο τελευταίος αντικαταστάθηκε από τον γιό του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν.

Ο σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμαν μπιν Αμπμντουλ Αζίζ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά χθες Τετάρτη την αντικατάσταση του Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ μπιν Αμπντουλ Αζίζ από τον ίδιο του τον γιο, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Η κίνηση αυτή έγινε κατόπιν απαίτησης του πρίγκηπα μπιν Σαλμάν ώστε να μπλοκαριστούν πιθανά μέτρα που θα λάμβανε ο ξάδερφός του, ο μπιν Ναγιέφ.

Στην ουσία όμως πρόκειται για πραξικόπημα στη Σαουδική Αραβία και πλέον λαμβάνονται μέτρα ώστε το πραξικόπημα που έχει γίνει να μην ανατραπεί από νέο πραξικόπημα.

Ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου στην Σαουδική Αραβία, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα.

Ο 31 ετών γιος του βασιλιά Σαλμάν, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα είναι ο επόμενος βασιλιάς στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ίδιος, αναλαμβάνει παράλληλα τα καθήκοντα του αναπληρωτή πρωθυπουργού, ενώ διατηρεί τα χαρτοφυλάκια των καθηκόντων του, στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο διάταγμα, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ απαλλάσσεται από όλα τα καθήκοντα του, ενώ ο ίδιος, διατέλεσε υπεύθυνος των υπηρεσιών καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εξουδετέρωσε την εκστρατεία θανάτου της αλ Κάιντα την περίοδο 2003-2006.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θεωρείται ένας από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους στον πλανήτη και μεγάλος εχθρός του Ιράν. Η Τεχεράνη τον θεωρεί τον "διάβολο" του Ριάντ.

Για πολλούς η διαδοχή του υπαγορεύτηκε από τις ΗΠΑ του Ν.Τραμπ οι οποίες επιλέγουν φουλ επίθεση κατά του Ιράν.

Τι σημαίνει για το Κατάρ;

Ένα είναι σίγουρο. Η σκληρή γραμμή του Ριάντ έναντι της Ντόχα θα συνεχιστεί. Όπως επισημαίνει το CNN, ο Σαλμάν δεν πρόκειται να λάβει υπόψη του άλλες πιο σοφές γνώμες για το πως να χειριστεί την διπλωματική κρίση.

Τι σημαίνει για την Υεμένη-Ιράν;

Απομακρύνεται όλο και περισσότερο το σενάριο της ειρήνης στην Υεμένη. Πρόκειται για μια σύγκρουση στην οποία ο Σαλμάν έχει παίξει καταλυτικό ρόλο. Ο ίδιος επιμένει ότι οι δυνάμεις της Υεμένης πολεμούν τους αντάρτες Χούτι που έχουν την στήριξη του ιρανικού καθεστώτος. Με λίγα λόγια είναι ο δικός του πόλεμος. Ωστόσο, σταθερότητα στη Σαουδική Αραβία σημαίνει και σταθερότητα στην Υεμένη και για το λόγο αυτό, το Ριάντ θα πρέπει να στηρίζει την Υεμένη. Η σκληρή πραγματικότητα πάντως είναι ότι, στην Υεμένη μαίνεται ένας «πόλεμος» μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας και ο νέος διάδοχος του θρόνου είναι ένας από τους αρχιτέκτονές του.

Ακόμη κι από την θέση του αναπληρωτή διαδόχου του θρόνου, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ήταν υπεύθυνος για τον πόλεμο στην Υεμένη, τον καθορισμό της ενεργειακής πολιτικής του βασιλείου, με παγκόσμιες επιπτώσεις, ενώ είχε ρόλο και στην κατάρτιση των σχεδίων για την οικονομική παρουσία της Σαουδικής Αραβίας, μετά την εποχή του πετρελαίου.

Κατά την υπηρεσία του αυξήθηκε η υπόγεια επέμβαση του Ριάντ στην Συρία και η χρηματοδότηση των ισλαμιστικών ομάδων

Σημειώνεται ότι ο βασιλιάς Salman ανέβηκε στο θρόνο το 2015 μετά τον θάνατο του ετεροθαλή αδελφού του Abdullah bin Abdul Aziz.

Ο Mohammed, μόλις πριν ένα μήνα είχε πει δημόσια στην τηλεόραση ότι «θα πραγματοποιήσουμε επέμβαση στο Ιράν»!

Την ίδια στιγμή όμως τα τουρκικά στρατεύματα αναπτύσσονται στο Κατάρ. Ο Mohammed bin Salman θα ακολουθήσει ακόμη πιο επιθετική πολιτική εναντίον του Κατάρ με όλα να είναι ανοικτά για τα τουρκικά στρατεύματα στην περιοχή.
https://twitter.com/IntelCrab/status/877919432932290562

https://twitter.com/A_Ozkok/status/877674247346368513

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ