Ρωσία

Το «ρωσικό Mistral» θα εισέλθει σε υπηρεσία πριν από το 2025 (εικόνες)

Στο πλαίσιο του επόμενου εξοπλιστικού προγράμματος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sputnik φέρνει στο φως της δημοσιότητας τα σχέδια για τα πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων που θα ναυπηγηθούν για λογαριασμό του ρωσικού Ναυτικού τα οποία και θα πάρουν τη θέση των δύο Mistral μέχρι το 2025.

Τα γαλλικής προέλευσης – κατασκευής DCNS – ελικοπτεροφόρα Mistral, τα οποία παραγγέλθηκαν αλλά ποτέ δεν παραδόθηκαν, παρότι ναυπηγήθηκαν, αφού λόγω των περιπετειών στην Ουκρανία και τη βίαιη ενσωμάτωση της Κριμαίας, κατέληξαν τελικά στη φιλόδοξη, παρά τα οικονομικά προβλήματα, Αίγυπτο και τον στόλο του στρατάρχη εν αποστρατεία και νυν προέδρου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.

Τα νέα πλοία έχουν κωδικοποιηθεί ως τύπου «Lavina» (σημαίνει «χιονοστιβάδα»), και είναι διαφορετικά από τα τύπου «Ivan Gren» (Project 11711) πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων που ναυπηγούνται αυτή την περίοδο στα ναυπηγεία Yantar στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ στη Βαλτική. Στη σχεδίασή τους ενεπλάκη το κρατικό ερευνητικό κέντρο «Krylov», σύμφωνα με το defence-point.gr

Όπως αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του επίσημου τηλεοπτικού δικτύου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Zvezda, η σχεδίαση του τύπου Lavina μοιάζει πολύ περισσότερο με τα γαλλικά Mistral. Το πλοίο θα έχει 165 μέτρα μήκος και εκτόπισμα 14.000 μετρικών τόνων, ενώ στο κατάστρωμα επί του οποίου θα φιλοξενούνται έως 12 επιθετικά ελικόπτερα τύπου Ka-52K και τα ανθυποβρυχιακών επιχειρήσεων Ka-32 ASW.

Επίσης, για λόγους αυτοπροστασίας, τα νέα αυτά πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων θα φέρουν τη ναυτική έκδοση του ισχυρού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Pantsir-S, καθώς επίσης και το ισχυρό ναυτικό πυροβόλο AK-176MA των 76,2 χλστ., που διαθέτει ψηφιακό σύστημα διεύθυνσης και πραγματοποίησης βολής.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί, τα πλοία του τύπου θα μπορούν να μεταφέρουν απόσπασμα έως 60 ελαφρών τεθωρακισμένων οχημάτων, ή τουλάχιστον 25-30 κύρια άρματα μάχης, ή περισσότερους από 500 πεζοναύτες με τον εξοπλισμό τους, με το υλικό ή τη δύναμη που θα μεταφέρεται, μετά την προσέγγιση στην περιοχή στόχο, να αποβιβάζονται στη στεριά είτε με τέσσερα αποβατικά του Project 11770M είτε με δύο του Project 12061M.

Οι Ρώσοι είναι αισιόδοξοι για την πορεία του προγράμματος μόλις δεσμευθούν τα κονδύλια και έρθει η ώρα της έναρξης της ναυπήγησής του. Επειδή ουδέν κακόν αμιγές καλού, δηλώνουν ότι η συμμετοχή των τεχνικών τους στη διαδικασία ναυπήγησης των Mistral προσέδωσε πολύτιμες εμπειρίες και θεωρούν εφικτό στόχο τη ναυπήγηση ενός πλοίου το οποίο θα προσφέρεται και στη διεθνή αγορά, που τελικά θα αποδειχθεί καλύτερο από το «πρότυπο Mistral»!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ