Κόσμος

Τζ.Σόρος: Η Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνει «υπαρξιακή κρίση»

Σύμφωνα με το CNBC, ο μεγαλοεπενδυτής εξήγησε πως η επανεξέταση αυτή θα πρέπει «να αναβιώσει την υποστήριξη που κάποτε λάμβανε η ΕΕ», αναθεωρώντας το παρελθόν. Όπως ανέφερε, θα πρέπει να εξηγηθεί στους ευρωπαίους πολίτες τι πήγε στραβά και να γίνουν προτάσεις προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ο George Soros καλωσόρισε την προερχόμενη από τη Γερμανία ιδέα, να περικοπούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων στο εισόδημα σε περιφερειακό επίπεδο για τις χώρες που δεν σέβονται τις αρχές κράτους δικαίου. Η Ουγγαρία και η Πολωνία, δύο χώρες που λαμβάνουν μεγάλα ποσά από τα ευρωπαϊκά ταμεία συνοχής, έχουν επικριθεί επανειλημμένα από την Κομισιόν, επειδή δεν τηρούν τα πρότυπα.

«Εχθρικές δυνάμεις»

Παράλληλα, ο George Soros υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί η τρέχουσα «υπαρξιακή κρίση» στην ΕΕ, με την από κοινού καταπολέμηση της ανόδου του αντιευρωπαϊκού συναισθήματος, των ξενοφοβικών συναισθημάτων και των «εχθρικών δυνάμεων» γύρω από αυτήν.

«Η Ρωσία του Putin, η Τουρκία του Erdogan, η Αίγυπτος του Sisi και η Αμερική που ο Trump θα ήθελε να φτιάξει αν μπορούσε, αλλά δεν μπορεί», εξήγησε αναφερόμενος στις «εχθρικές δυνάμεις».

Ζήτησε δε, την επικαιροποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε η ΕΕ να λειτουργήσει καλύτερα και να επιτρέψει ένα «πολυτοξικό» μπλοκ, όπου οι χώρες θα έχουν μια ευρύτερη ποικιλία επιλογών σχετικά με την ένταξή τους.

«Μην σας αποσπά την προσοχή το Brexit»

Κατά τον Soros, δεν θα πρέπει να αποσπάται η προσοχή των ευρωπαίων πολιτικών από τις διαπραγματεύσεις της Μ. Βρετανίας για το Brexit και να συνεχιστούν οι προσπάθειές τους για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών της ΕΕ.

«Το Brexit θα είναι μια εξαιρετικά επιζήμια διαδικασία, επιβλαβής και για τις δύο πλευρές. «Η ζημιά σε μεγάλο μέρος της γίνεται αισθητή τώρα, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση βιώνει υπαρξιακή κρίση, αλλά η προσοχή της στρέφεται στη διαπραγμάτευση του “διαζυγίου” με τη Βρετανία», εξήγησε.

«H Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να τιμωρήσει τη Βρετανία και να προσεγγίσει τις διαπραγμάτευσεις με εποικοδομητικό πνεύμα. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το Brexit ως καταλύτη για την εισαγωγή εκτεταμένων μεταρρυθμίσεων», υπογράμμισε.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η διαδικασία του Brexit θα μπορούσε να διαρκέσει έως πέντε χρόνια και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η ΕΕ θα έχει την ευκαιρία «να μεταμορφωθεί σε μια οργάνωση, που άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, θα επιθυμούσαν να εντεχθούν».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...