Εθνικά θέματα

Συγκίνηση! Ένα μικρό κομμάτι από την ακταιωρό «Φαέθων» συνοδεύει μετά από 53 χρόνια το λείψανο του Ν. Νιάφα

Μαζί με ένα μικρό κομμάτι από την ακταιωρό «Φαέθων», η οποία το 1964 δέχθηκε στον κόλπο του Ξερού (από το 1974 βρίσκεται στην κατεχόμενη Μόρφου), ανελέητα βόμβες ναπάλμ από τουρκικά αεροσκάφη, θα ταφεί σήμερα το απόγευμα στην Λαμία ο ανθυπασπιστής του Ναυτικού, Νικόλαος Νιάφας. Τα λείψανα του μαζί με το μικρό κομμάτι της ακταιωρού παρέλαβαν την περασμένη Παρασκευή στην Λευκωσία η κυρία Ολυμπία Νιάφα, σύζυγος του αδελφού του 21χρονου και άγαμου το 1974, Νικόλα, και η ανιψιά του, κόρη της Ολυμπίας, Κωνσταντίνα Νιάφα σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στον ναό της του Θεού Σοφίας, στην Λευκωσία, όπου παραδόθηκαν τα λείψανα, η Ολυμπία Νιάφα μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το 53χρονο δράμα της οικογένειας. «Μια μέρα (25.6.2017), πριν από την παραλαβή των λειψάνων η κ. Ολυμπία μαζί με την κόρη της και την συνοδεία στελέχους του Γραφείου του Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά Θέματα, πήγαν για πρώτη φορά στον κόλπο του Ξερού. «Δεν μπορώ να σας περιγράψω την συγκίνηση και τον πόνο μου», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ολυμπία Νιάφα και πρόσθεσε: «Ήρθαν στην μνήμη μου οι φρικτές εικόνες, τις οποίες είχα δει στον τύπο εκείνης της εποχής».

Η Ολυμπία Νιάφα παρακολουθεί την υπόθεση του Νικόλα από το 1986, όταν απεβίωσε ο πατέρας του. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ολυμπία Νιάφα, ο Νικόλας, όταν πήρε εντολή να φύγει από την μονάδα του στην Ελλάδα με άγνωστο προορισμό «είχε ένα έντονο προαίσθημα ότι δεν θα γυρίσει πίσω». ΄Εφυγαν με πλαστά ονόματα και καθ' οδόν έμαθε από φίλο του ότι πάνε στην Κύπρο. Ήταν η περίοδος των δικοινοτικών ταραχών, στις οποίες συμμετείχαν ελληνικές και τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή Μανσούρα και Κόκκινα, κοντά στον κόλπο του Ξερού.

Ο Νικόλας ήταν στην Κύπρο περίπου τρεις μήνες. Στο «Φαέθων», σύμφωνα με την μαρτυρία της Ολυμπίας Νιάφα, σε ένα γράμμα, που ο Νικόλας είχε στείλει στην οικογένεια του, μιλούσε για την τραγική κατάσταση και κυρίως ότι το «Φαέθων» αντιμετώπιζε τεχνικά προβλήματα και δεν είχε πυρομαχικά για τα πυροβόλα του. «Το είχε αγοράσει κάποιος πλούσιος Κύπριος επιχειρηματίας, ο Λεβέντης, ο οποίος το δώρισε στην Κύπρο». Αυτά, που μας είπε η κ. Ολυμπία Νιάφα, «δένουν» με τα όσα δήλωσε, πριν μερικά χρόνια στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Ελλάδας ο κυβερνήτης του πλοίου, ανθυποπλοίαρχος τότε του Βασιλικού Ναυτικού, Δημήτριος Μητσάτσος. Το «Φαέθων», όπως και το «Αρίων» δωρήθηκαν από τον Αναστάση Λεβέντη στην Κυπριακή Δημοκρατία το 1964, με σκοπό να προασπίσουν τα βόρεια παράλια της Κύπρου από τυχόν τουρκικές αποβάσεις και άλλες παράνομες πράξεις, είχε δηλώσει ο Δημήτριος Μητσάτσος. « Τα καράβια ήταν γερμανικά, του 1935 και σε άσχημη κατάσταση. Δεν είχαν δύναμη να σταματήσουν κάποιο στόλο», τόνισε.

 

Το πλήρωμα του «ΦΑΕΘΩΝ» ήταν όλοι Έλληνες τρεις μόνιμοι και 20, που έκαναν την στρατιωτική τους θητεία. Ο βομβαρδισμός με ναπάλμ από τη τουρκική αεροπορία έγινε στις 8 Αυγούστου 1964. Ο κυβερνήτης, Δημήτριος Μητσάτσος δέχθηκε πυρά στο δεξί χέρι, το οποίο έχασε. Σκοτώθηκαν οι δύο υπαξιωματικοί, τέσσερις ναύτες και ένας Κύπριος.

Η Ολυμπία Νιάφα μας είπε ότι έμαθαν για τον θάνατο του Νικόλα, μετά από ένα μήνα. Ωστόσο, για χρόνια δεν γνώριζαν, που είχε ταφεί. Το 1986 πληροφορηθήκαμε ότι ήταν σε ομαδικό τάφο στο Κοιμητήριο Κωνστανίνου και Ελένης στην Λευκωσία. «Πήραμε μια φωτογραφία, την οποία κρατούσε ως φυλαχτό η μητέρα του. Λίγο μετά μας έστειλαν μερικά λείψανα, τα οποία πρόλαβε και τα είδε η μητέρα του, πριν το θάνατο της το 1992», αφηγείται η Ολυμπία Νιάφα. Μετά από χρόνια οι Κυπριακές αρχές ζήτησαν να επιστραφούν τα λείψανα για να γίνει ταυτοποίηση με την μέθοδο του DNA. «Αποδείχθηκε ότι σε αυτά, που είχαμε πάρει υπήρχαν και κάποια άλλου προσώπου. Τώρα φέρνουμε πίσω ολοκληρωμένο το λείψανο του αγαπημένου μας Νικόλα», κατέληξε δακρυσμένη η Ολυμπία Νιάφα. Η Κωνσταντίνα Νιάφα τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί η θυσία των παλικαριών του 1974.

Σήμερα, στις 17:00 ώρα στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Νέας 'Αμπλιανης στρατιωτικό άγημα θα αποδώσει τιμές και θα μεταφέρει το οστεοφυλάκιο με το λείψανο εντός του Ναού. Θα ψαλεί επιμνημόσυνη Δέηση και θα αναγνωστεί το βιογραφικό σημείωμα του Νικόλα Νιάφα. Στην συνέχεια το οστεοφυλάκιο θα μεταφερθεί στο Κοιμητήριο Λαμίας. Το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετάσχει με έναν υψηλόβαθμο Αξιωματικό ως εκπρόσωπο του Αρχηγού Γ.Ε.Ν. και άγημα, που θα συνοδεύεται από τμήμα μουσικής δέκα ατόμων. Το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων ομόφωνα αποφάσισε να παραχωρήσει, τιμής ένεκεν, στον ήρωα αξιωματικό τάφο στο Δημοτικό Κοιμητήριο Λαμίας και να παραστεί με επικεφαλής το δήμαρχο Λαμιέων Νίκο Σταυρογιάννη στην τελετή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...