Οικονομία

Φόρο - σοκ για όσους νοικιάζουν ακίνητα - Βαρύ και ασήκωτο το εκκαθαριστικό της εφορίας

Το πιο βαρύ και ασήκωτο θα είναι το εκκαθαριστικό της εφορίας που θα λάβουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Τρία ή ακόμη και τέσσερα ενοίκια χάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Είναι περίπου 900.000 οι φορολογούμενοι που από εφέτος επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο από τη φορολογία.

Ο συνδυασμός του φόρου στα ακίνητα μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης και τον ΕΝΦΙΑ αρπάζει από την τσέπη των ιδιοκτητών που εκμεταλλεύονται το ακίνητό τους ακόμη και το 65% του εισοδήματος!.

Ας δούμε τις επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζει ένας ιδιοκτήτης για την κατοχή και εκμίσθωση της ακίνητης περιουσίας του αναλυτικά:

-Φόρος εισοδήματος. Το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15% εφόσον είναι έως 12.000 ευρώ, με συντελεστή 35% για το τμήμα εισοδήματος από 12.000 έως 35.000 ευρώ και 45% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από 35.000 ευρώ.

-Εισφορά αλληλεγγύης έως 10% ανάλογα με το συνολικό ύψος του εισοδήματος του φορολογούμενου από κάθε πηγή.

-ΕΝΦΙΑ. Ο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει τόσο τον κύριο φόρο που υπολογίζεται με ευρώ ανά τετραγωνικό και τον συμπληρωματικό φόρο που υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φορολογούμενου

Από την άθροιση των παραπάνω φόρων προκύπτει ότι η εφορία παίρνει από τον ιδιοκτήτη ακόμη και το 65% του εισοδήματος από ενοίκια που εισπράττει.

Και σε αυτήν την επιβάρυνση δεν περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως δαπάνες που αναλαμβάνει ο ιδιοκτήτης προκειμένου να εκμισθώνει και διατηρεί σε καλή κατάσταση το ακίνητό του προκειμένου αυτό να ενοικιάζεται (έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών, δαπάνες συντήρησης, πιστοποιητικά ηλεκτρολόγου κλπ)

Ένα παράδειγμα, μπορεί να αποδείξει του λόγου το αληθές. Ιδιοκτήτης έχει στην κατοχή του ακίνητα από τα οποία εισπράττει ετησίως το ποσό των 20.000 ευρώ.

Καλείται να καταβάλει φόρο εισοδήματος ύψους 4.600 ευρώ. Επιβαρύνεται με άλλα 176 ευρώ ως εισφορά αλληλεγγύης ενώ καλείται να καταβάλει και το ποσό των περίπου 3.000 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ.

Η συνολική φορολογική επιβάρυνση του φορολογούμενου ανέρχεται σε 7.776 ευρώ δηλαδή περίπου στο 39%.

Στην περίπτωση που το εισόδημα του φορολογούμενου από ενοίκια φθάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα αυξάνεται γεωμετρικά η φορολογική επιβάρυνση ξεπερνώντας συνολικά το 60% (45% ανώτατος συντελεστής ενοικίων συν 10% εισφορά αλληλεγγύης συν επιβάρυνση από τον ΕΝΦΙΑ).

Ο φόρος:

Εισόδημα από ενοίκια    Ποσοστό φόρου
0-12.000 ευρώ 15%
12.001-35.000 ευρώ 35%
35.001 και άνω 45%

Στον παραπάνω φόρο πρέπει να προστεθούν και όλοι οι υπόλοιποι. Έτσι για έναν ιδιοκτήτη που λαμβάνει ένα ενοίκιο της τάξης των 300 ευρώ το μήνα και έχει εισόδημα από μισθό 800 ευρώ το μήνα θα κληθεί να πληρώσει 540 ευρώ για τον φόρο, αλλά και 325 ευρώ εισφορά αλληλεγγύης. Θα χάσει σχεδόν τρία από τα ενοίκια που λαμβάνει ενώ θα πρέπει να πληρώσει και τον ΕΝΦΙΑ για το ακίνητό του.

Ένας ιδιοκτήτης που έχει στην κατοχή του ακίνητα από τα οποία εισπράττει ετησίως το ποσό των 20.000 ευρώ καλείται να καταβάλει φόρο εισοδήματος ύψους 4.600 ευρώ. Επιβαρύνεται με άλλα 176 ευρώ ως εισφορά αλληλεγγύης ενώ καλείται να καταβάλει και το ποσό των περίπου 3.000 ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση του φορολογούμενου ανέρχεται σε 7.776 ευρώ δηλαδή περίπου στο 39%.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές