Υγεία

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε έναν έφηβο με κατάθλιψη

Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνουμε έναν νέο με κατάθλιψη να ξεδιπλώσει τις σκέψεις του και να μας μιλήσει.

Αν υποψιάζεστε ότι ένας έφηβος στη ζωή σας πάσχει από κατάθλιψη, μιλήστε αμέσως. Ακόμα κι αν δεν είστε σίγουροι ότι η κατάθλιψη είναι το θέμα, οι ενοχλητικές συμπεριφορές και τα συναισθήματα που βλέπουμε στο έφηβο είναι σημάδια ενός προβλήματος.

Το αν ή όχι το πρόβλημα καταλήξει στη κατάθλιψη δεν έχει καμία σημασία, πρέπει να αντιμετωπιστεί όσον το δυνατόν πιο γρήγορα, και όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Με ένα στοργικό και όχι επικριτικό ύφος να καταλάβετε τις ανησυχίες του παιδιού σας.

Ενημερώστε τον για τα σημάδια που έχετε παρατηρήσει και για τον λόγο που έχετε ανησυχήσει. Τέλος ενθαρρύνετε τον να μοιραστεί μαζί σας τα συναισθήματα τα οποία τον διακατέχουν και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Οι έφηβοι μπορεί να είναι πρόθυμοι να ανοιχτούν αλλά να ντρέπονται ή να φοβούνται μήπως παρεξηγηθούν. Εναλλακτικά αν έχουν κατάθλιψη να διανύουν μια δύσκολο περίοδο μέσα από την οποία να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται.

Αν ο έφηβος υποστηρίζει ότι τίποτα δεν είναι λάθος και ότι δεν έχει καμία εξήγηση για αυτό που εσείς παρατηρείτε τότε πρέπει να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας. Να θυμάστε ότι η άρνηση είναι ένα ισχυρό συναίσθημα. Επιπλέον, οι έφηβοι δεν μπορούν να πιστεύουν ότι αυτό που βιώνουν είναι το αποτέλεσμα της κατάθλιψης.

Προσφέρετε υποστήριξη...

Αν οι έφηβοι γνωρίζουν ότι είστε εκεί για αυτούς, πλήρως και άνευ όρων, αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη σιγουριά. Προσοχή όμως, δεν τους αρέσει να χειραγωγούνται αλλά οφείλετε να καταστήσετε σαφές ότι θα είστε εκεί να τους παρέχετε οποιαδήποτε βοήθεια και να χρειαστούν.

Να είστε ευγενικοί και με επιμονή...

Μην τα παρατάτε με την πρώτη φορά που ένας έφηβος σας αντιμετωπίζει επιφυλακτικά και δυσπιστία... Το να μιλάνε για την κατάθλιψη μπορεί να είναι πολύ δύσκολο για τους ίδιους. Να σέβεστε το επίπεδο άνεσης του παιδιού σας, τονίζοντας ακόμα την ανησυχία και την προθυμία να τον ακούσετε.

Ακούστε χωρίς να είστε αυστηροί...

Μην αρχίζετε αμέσως την κριτική όταν το παιδί σας αρχίζει να σας μιλάει. Το σημαντικότερο πράγμα για το παιδί σας είναι η επικοινωνία. Αποφύγετε να προσφέρετε συμβουλές τελεσίγραφα και κάντε μια εκτενή συζήτηση για τα προβλήματα που υπάρχουν και απασχολούν τον έφηβό σας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...