Κοινωνία

Προστασία για τους σκύλους της δίωξης που κινδυνεύουν από υπερβολική δόση

Οι αστυνομικοί σκύλοι ακολουθούν απλώς τη μύτη τους για να ανιχνεύσουν ναρκωτικές ουσίες. Αλλά η εισπνοή ισχυρών οπιοειδών μπορεί να είναι ακόμα και θανάσιμη. Έτσι, οι αστυνομικοί έχουν πλέον ένα νέο «εργαλείο» για να προστατεύουν τους τετράποδους συνεργάτες τους: τη ναλοξόνη, ναρκωτικό που ήταν σε χρήση εδώ και χρόνια για την αντιστροφή της υπερβολικής δόσης στους ανθρώπους.

Οι αστυνομικοί στις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το ΑΡ, έχουν αρχίσει να κουβαλούν πάνω τους ναλοξόνη όταν είναι σε επιχειρήσεις εντοπισμού ναρκωτικών, ειδικά όταν τα λαγωνικά τους μπαίνουν σε σπίτια ή αυτοκίνητα με εντολή να εντοπίσουν τα ναρκωτικά. Πέρσι, τρεις αστυνομικοί σκύλοι στη Φλόριντα μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στον κτηνίατρο έχοντας εισπνεύσει φεντανύλη, ένα ισχυρό παυσίπονο.

Στη Μασαχουσέτη οι αστυνομικοί έχουν πάνω τους ναλοξόνη από τον Μάρτιο. Στο Κονέκτικατ άρχισαν από τον Ιανουάριο.

Ακόμα και μια μικρή ποσότητα φεντανύλης μπορεί να αρρωστήσει τους αστυνομικούς, ενώ οι σκύλοι τους βρίσκονται σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο, εξηγεί ο υπαρχηγός της αστυνομίας στο Χάρτφορντ, όπου έντεκα μέλη ομάδας SWAT χρειάστηκε να νοσηλευτούν μετά την έκθεσή τους σε μείγμα ηρωίνης και φεντανύλης, κατά τη διάρκεια επιχείρησης τον Σεπτέμβριο.

«Τα σκυλιά δεν αναζητούν τα ναρκωτικά με τα μάτια τους, τα εισπνέουν. Οι αστυνομικοί μας ήθελαν τη ναλοξόνη για την ασφάλειά τους, τα αγαπούν όπως την οικογένειά τους και ήθελαν να τα προστατεύσουν. Ξέρουν πως τα βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο υπερβολικής δόσης» πρόσθεσε.

Η ναλοξόνη μπορεί να χορηγηθεί σε ανθρώπους και ζώα με ένεση ή ρινικό σπρέι. Οι αστυνομικοί έχουν τις οδηγίες του κτηνιάτρου και με την εντολή του γίνεται η χορήγησή της με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ