Κοινωνία

Ποιος είναι ο Γρηγόρης Σκαλκέας - Απόσπασμα ομιλίας του έπεσε στις Πανελλαδικές

Ο 90χρονος Γρηγόρης Σκαλκέας είναι ευρύτερα γνωστός στον επιστημονικό ιατρικό χώρο ως πανεπιστημιακός γιατρός και χειρουργός, είναι ευρύτερα γνωστός στον πανεπιστημιακό χώρο ως μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Σήμερα βρίσκεται στο φως της επικαιρότητας, καθώς απόσπασμα ομιλίας του επιλέχθηκε ως θέμα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Αλλά μήπως το όνομά του σας θυμίζει κάτι άλλο από το μακρινό παρελθόν; Κάπου τον έχουμε ακούσει και προσπαθούμε να θυμηθούμε. Έχει σχέση με την πολιτική; Μάλλον όχι, μήπως με το Ωνάσειο;

Ο Γρηγόρης Σκαλκέας έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα στις 20 Νοεμβρίου του 1995, όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου εισήχθη επειγόντως στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, αντιμετωπίζοντας σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα. Το πανελλήνιο είχε στηθεί στις τηλεοπτικές οθόνες και περίμενε με αγωνία.

Λίγο πριν τις 4 το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο καθηγητής Χειρουργικής Γρηγόρης Σκαλκέας διαβάζει το πρώτο ιατρικό ανακοινωθέν, όπως και τα περισσότερα από τα επόμενα. Ήταν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συμβουλίου που ελάμβανε τις κρίσιμες αποφάσεις για τον χειρισμό της νοσηλείας και θεραπείας του Ανδρέα Παπανδρέου. Είχε εξολοκλήρου αναλάβει τη σύνταξη και ανάγνωση προς τα ελληνικά και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης των επίσημων ιατρικών ανακοινωθέντων του Ωνάσειου.

Ο γνωστός ακαδημαϊκός γεννήθηκε το 1928 στην Αρεόπολη Λακωνίας, σπούδασε Ιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών απ' όπου αποφοίτησε το 1953 και στη συνέχεια μετεκπαιδεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως χειρουργός. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1964 και εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε διάφορα νοσοκομεία. Δημιούργησε χειρουργική κλινική στο Λαϊκό Νοσοκομείο, που δεν είχε και αργότερα Μονάδα μεταμοσχεύσεων, όπου το 1971 έγινε η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού. Το 1989 εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Επίσης, είναι ο πρόεδρος και η «ψυχή» του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον έχει τιμήσει με το Παράσημο του Ανωτέρου Ταξιάρχη του Φοίνικος και ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας με τον τίτλο του Ιππότου της Λεγεώνος της Τιμής. Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος του έχει απονείμει τον τίτλο του ΄Αρχοντος Μεγάλου Ρεφερενδαρίου του Οικουμενικού Θρόνου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...