ΗΠΑ

Παγίδα θανάτου: Γιατί ο πύργος στο Λονδίνο λαμπάδιασε σαν σπιρτόξυλο σε 15 λεπτά

Στους δώδεκα έχει αυξηθεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νεκρών από την πυρκαγιά που ξέσπασε στον πύργο διαμερισμάτων Γκρένφελ στο δυτικό Λονδίνο. Ωστόσο η αστυνομία αναμένει αυτός ο αριθμός να αυξηθεί, καθώς δεν αναμένει να βρεθούν άλλοι επιζώντες, ενώ παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι κανένας από τους ένοικους των τριών τελευταίων ορόφων δεν κατάφερε να σωθεί.

Σύμφωνα μάλιστα με την Daily Mail, πιστεύεται ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 100, αλλά η αστυνομία τονίζει ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πόσοι δεν έχουν καταγραφεί επειδή το κτίριο συνεχίζει να φλέγεται 24 και πλέον ώρες μετά το ξέσπασμα τις φωτιάς.

Τις παραπάνω προβλέψεις ωστόσο έρχονται να υποστηρίξουν οι πληροφορίες για πολλούς αγνοούμενους τη στιγμή μάλιστα που αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άνθρωποι είχαν παγιδευτεί μέσα στον φλεγόμενο πύργο, ενώ μερικοί από αυτούς, πήδηξαν από τα παράθυρα στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Όσον αφορά στην Πυροσβεστική κατάφερε να διασώσει 65 από τους ενοίκους. Ταυτόχρονα 78 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, 18 από τους οποίους παλεύουν για τη ζωή τους και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ περισσότεροι από 600 ένοικοι κατέβαλαν απεγνωσμένες προσπάθειες να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, δήλωσε ότι θα διεξαχθεί μία πλήρης έρευνα τονίζοντας ότι: «εάν οι αρχές πρέπει να πάρουν κάποια μαθήματα, θα το πράξουν».

Πύρινη κόλαση σε 15 λεπτά

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί η πληροφορία, ότι η φωτιά που ξεκίνησε χθες από τον τέταρτο όροφο του 24όροφου πύργου, επεκτάθηκε μέσα σε μόλις 15 λεπτά σε ολόκληρη την έκτασή του.

Σύμφωνα με τα βρετανικά Μέσα η γρήγορη επέκταση της φωτιάς μπορεί να οφείλεται στην επένδυση που χρησιμοποιήθηκε κατά την ανακαίνιση του κτιρίου το 2016.

Αυτή τονίζουν ότι μπορεί έκανε τον πύργο να καεί σαν «σπιρτόξυλο» όπως άλλωστε τόνιζαν και στις μαρτυρίες τους χθες ένοικοι.

Πρόκειται για πάνελ από αλουμίνιο που έχουν έναν «πυρήνα» πολυαιθυλενίου ή πλαστικού με μια επικάλυψη αλουμινίου τα οποία υποτίθεται ότι αποτελούν μια φτηνή λύση για την ενεργειακή θωράκιση κτηρίων. Η συγκεκριμένη επένδυση έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την κάλυψη μεγάλων κτηρίων όπως ο Πύργος Γκρένφελ.

Βρετανία: Τα έγγραφα της ανακαίνισης της πολυκατοικίας που κάηκε στο Λονδίνο παραλείπουν ορισμένα μέτρα πυροπροστασίας

Τα έγγραφα της ανακαίνισης ενός πύργου διαμερισμάτων στο Δυτικό Λονδίνο όπου τουλάχιστον 12 άτομα σκοτώθηκαν σε πυρκαγιά χθες, δεν αναφέρονται καθόλου σε ένα είδος προστατευτικού τείχους που θα έπρεπε να περιλαμβάνεται σε ανακαινίσεις ουρανοξυστών, σύμφωνα με ειδικούς ασφάλειας κτιρίων.

Η τοπική αρχή στην οποία ανήκει το κτίριο Grenfell Tower στο Κένσινγκτον αρνήθηκε να επιβεβαιώσει εάν είχαν τοποθετηθεί τείχη πυροπροστασίας στους περισσότερους ορόφους μεταξύ των θερμομονωτικών σανίδων που τοποθετήθηκαν στο εξωτερικό του κτιρίου κατά την ανακαίνιση.

Η εταιρεία οικοδόμησης του κτιρίου, ο όμιλος Rydon, επίσης αρνήθηκε να επιβεβαιώσει το ίδιο, δήλωσε όμως ότι η ανακαίνιση «ακολούθησε όλους τους υποχρεωτικούς κανονισμούς που αφορούν τη δόμηση, τις πυρκαγιές, και την υγεία και ασφάλεια» του οικοδομήματος και των κατοίκων.

Ο Πύργος Γκρένφελ, όπως ονομάζεται το κτίριο της δεκαετίας του '70, αποτελείται από 24 ορόφους που φιλοξενούν εκατοντάδες και η ανακαίνισή του ολοκληρώθηκε πέρσι. Με εξαίρεση μερικούς από τους χαμηλότερους ορόφους, ο πύργος τυλίχθηκε στις φλόγες σχεδόν ολόκληρος, παγιδεύοντας οικογένειες.

Η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι τα αίτια της πυρκαγιάς παραμένουν άγνωστα προς το παρόν, ενώ η έρευνα για να εντοπιστούν έχει ήδη αρχίσει.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές