Κόσμος

Πέθανε ο φιλέλληνας Στέφανο Ροντοτά

Πέθανε χθες, σε ηλικία 84 ετών, ο Ιταλός πολιτικός και συνταγματολόγος Στέφανο Ροντοτά. Ήταν ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής ζωής της Ιταλίας.

Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Repubblica, ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος, χωρίς ταμπέλες, ο οποίος ανήκε με πεποίθηση στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.

Ο Στέφανο Ροντοτά στήριξε τους αγώνες του Ριζοσπαστικού Κόμματος, εξελέγη ανεξάρτητος βουλευτής με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας και με το Δημοκρατικό Κόμμα της Αριστεράς, ήταν από τους εμπνευστές του ιταλικού ψηφοδελτίου «η Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», στις ευρωεκλογές του 2014 και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας με πρωτοβουλία του κινήματος «Πέντε Αστέρων» και της Ιταλικής Αριστεράς το 2013.

Σχολιαστής της La Repubblica, ήταν από τους πιο αυστηρούς κατακριτές του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και της «σύγκρουσης συμφερόντων του», λόγω της γνωστής, διπλής ιδιότητας του επιχειρηματία και του πολιτικού.

Ως συνταγματολόγος δίδαξε στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών, ενώ από το 1997 μέχρι το 2005 ήταν επικεφαλής της ιταλικής Αρχής για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων. Στο δημοψήφισμα του περασμένου Δεκεμβρίου τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της συνταγματικής αναθεώρησης που είχε προτείνει ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

Ο Στέφανο Ροντοτά ήταν μια από τις πιο δυνατές και ελεύθερες φωνές της ιταλικής κοινωνίας, από τους πρώτους πολιτικούς και νομικούς που τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης των πλήρων δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, αλλά και του δικαιώματος στην ευθανασία, ως βασικό δικαίωμα του ανθρώπου «να δεχθεί ή να απορρίψει μια συγκεκριμένη θεραπεία».

Ήταν, τέλος, στενός φίλος της Ελλάδας και είχε κατακρίνει δριμύτατα την πολιτική των δανειστών προς την χώρα μας, όπως και την τιμωρητική γραμμή της λιτότητας, θεωρώντας ότι το κύριο βάρος έπρεπε να δοθεί άμεσα στην Ευρώπη των δικαιωμάτων και των πολιτών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...