Κυπριακό

Κυπριακό: Γραπτή βεβαίωση για έγγραφο, για εγγυήσεις και ασφάλεια πριν την Γενεύη

Αν δεν υπάρξει συμφωνία για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Πρόσθεσε ότι το κοινό έγγραφο που θα ετοιμαστεί πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης έχει ως εκ τούτου τεράστια σημασία.

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η προσπάθεια να ικανοποιηθούν οι ανησυχίες της μιας πλευράς δεν πρέπει να γίνεται σε βάρος των ανησυχιών της άλλης και αυτό πρέπει να το κατανοήσει και η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Ο ηγέτης του ΑΚΕΛ είπε επίσης ότι η επόμενη συνάντηση στη Γενεύη θα είναι κρίσιμη και καθοριστική και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τη διαδικασία.
Σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για επιτυχία της διάσκεψης, προειδοποιώντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία θα συσσωρεύσει πολλά αρνητικά.

Μπορεί να μην συμφωνήσει το ΑΚΕΛ στην υποψηφιότητα Σπανού, δηλώνει ο Άντρος Κυπριανού

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με τον Μάικ Σπανό σ’ ένα προεκλογικό πρόγραμμα, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά σημαντικές τις συζητήσεις που θα έχει το κόμμα μαζί του τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Κυπριανού απαντούσε σε ερώτηση για τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Σπανού, ο οποίος αναφέρθηκε σε λιγότερο κράτος και ελεύθερη αγορά.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει κατ’ ιδίαν μαζί του, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διάφορα θέματα τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Τονίζοντας ότι τίποτε δεν έχει αποφασισθεί ακόμη, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι με τον κ. Σπανό υπήρξε συμφωνία σε σειρά σημαντικών ζητημάτων, που ικανοποιεί το ΑΚΕΛ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, πριν από το έκτακτο συνέδριο και την τελική απόφαση του κόμματος, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και να καταγραφούν οι αρχές πάνω στις οποίες θα στηρίξει την υποψηφιότητά του ενόψει των προεδρικών εκλογών ο κ. Σπανός.

Το θέμα της ασφάλειας συζήτησε στον ΟΗΕ ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ

Το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων ήταν στο επίκεντρο συνάντησης του προέδρου του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον βοηθό γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι το ίδιο θέμα ήταν στο επίκεντρο των χωριστών συναντήσεων του προέδρου του ΔΗΣΥ στη Νέα Υόρκη, με τους μόνιμους αντιπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας.

Γραπτή βεβαίωση ότι θα υπάρχει το έγγραφο πήρε η Λευκωσία

Νωρίτερα ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης προτού συναινέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά για πραγματοποίηση της Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη στις 28 Ιουνίου, ζήτησε γραπτώς και εξασφάλισε από τα Ηνωμένα Έθνη ότι θα έχει ετοιμαστεί το κοινό έγγραφο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η συγκεκριμένη διαβεβαίωση δόθηκε από τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Έσπεν Μπαρθ Άιντα.
Επίσης ανέφερε πως η συμφωνία που ανακοίνωσε στη Νέα Υόρκη ο γγ των Ηνωμένων Εθνών προβλέπει προετοιμασία κοινού εγγράφου, το οποίο πρέπει να είναι συμφωνημένο και όχι ενοποιημένο έγγραφο.

Πρόσθεσε πως με βάση τη συμφωνία, το θέμα της ασφάλειας θα συζητηθεί αφού προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία. Παράλληλα, είπε, θα συζητηθούν με τη σειρά, το εδαφικό, το περιουσιακό και η εσωτερική διακυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Αλίμ Σιντίκ δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν τίθεται θέμα το κοινό έγγραφο να μην είναι έτοιμο εγκαίρως.

Τόνισε ότι οι προετοιμασίες για τη Διάσκεψη είναι το μόνο θέμα στο οποίο επικεντρώνεται αυτήν τη στιγμή ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, όπως ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές. Σημείωσε ακόμη πως ο γενικός γραμματέας και ο ειδικός του σύμβουλος προσβλέπουν στην υποδοχή όλων των μερών στη Γενεύη για παραγωγικές διαπραγματεύσεις.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...