Κυπριακό

Κοτζιάς για Κυπριακό: Ανατράπηκε προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης από τους Τούρκους

Τις εντυπώσεις τους από τη διάσκεψη για το Κυπριακό εξέφρασαν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, όσο και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης όλων των πλευρών, υπό την προεδρία του γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Χθες έγινε μια προσπάθεια εκβιασμού της διαπραγμάτευσης. Την αποτρέψαμε με σαφήνεια. Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ζητάει όλα ή τίποτα», τόνισε ο κ. Κοτζιάς. Όπως πρόσθεσε «η διαπραγμάτευση είναι για να κάνουμε ένα συμβιβασμό που να ωφελεί όλες τις πλευρές».

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, η παρουσία του κ. Γκουτέρες ήταν καταλυτική, καθώς ανέτρεψε το δυσμενές κλίμα που είχε δημιουργηθεί στο Κανς Μοντανά για το ζήτημα των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε: «Η παρουσία του γγ του ΟΗΕ ήταν πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη, ταξινόμησε τα ζητήματα. Κουβεντιάσαμε τρόπους που θα ασχοληθούμε με επιμέρους προβλήματα-κλειδιά, που αναφέρονται στις δύο συνθήκες Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Και ο στόχος, όπως τον περιέγραψε και ο ίδιος, είναι από την αρχή να είναι η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος, όπως κάθε κράτος-μέλος του ΟΗΕ».

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη συζήτηση ως «δημιουργική, που επιτρέπει εξόδους από τα αδιέξοδα».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ