Αρχείο

Καταθέτει ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ

Ο πρώην διευθυντής του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ, που καταθέτει σήμερα στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, γνωστοποίησε χθες ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ του είχε ζητήσει να σταματήσει την έρευνα για τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν.

Η έρευνα αυτή, πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνολικής έρευνας που διενεργείται στις ΗΠΑ, αναφορικά με την εμπλοκή της Ρωσίας στον προεκλογικό αγώνα του 2016.

Σύμφωνα με τον Κόμεϊ του είπε ο Τραμπ στην συνάντησή που είχαν στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο: «Ελπίζω ότι θα βρεις έναν τρόπο ν' απαλλάξεις τον Φλιν από αυτό», σύμφωνα με το γραπτό κείμενο της κατάθεσης του, που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Στην εξέλιξη της κατάστασης, γίνεται φανερό ότι η κατάθεση του Κόμεϊ κλιμακώνει την άσκηση της πολιτικής πίεσης που δέχεται ο Τραμπ στο εσωτερικό των ΗΠΑ, μετά τους ισχυρισμούς που έχουν διατυπωθεί σχετικά με την βοήθεια που του προσέφερε η Μόσχα, προκειμένου να εκλεγεί στην προεδρία των ΗΠΑ.

Νομικοί κύκλοι εκτιμούν παράλληλα, ότι η κατάθεση του Κόμεϊ θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομική βάση μιας υπόθεσης απαγγελίας κατηγορίας σε βάρος του προέδρου Τραμπ, για προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης,

Ωστόσο, κατά την γενικότερη εκτίμηση που έχει διαμορφωθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Κόμεϊ εμφανίζεται συγκρατημένος και δεν προβαίνει σε ουσιαστικές αποκαλύψεις που θα μπορούσαν να εδραιώσουν την έναρξη μίας νομικής διαδικασίας αποπομπής του Τραμπ από τα προεδρικά καθήκοντά του.

Προκειμένου να εδραιωθεί μία κατηγορία παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, θα πρέπει οι αρμόδιοι εισαγγελείς ν' αποδείξουν ότι ο κατηγορούμενος έδρασε έχοντας “εγκληματική πρόθεση.” Η απόδειξη αυτή της κατηγορίας είναι ανεξάρτητη με το αν σε ρεαλιστικό επίπεδο επιτεύχθηκε παρεμπόδιση του έργου της δικαστικής ή άλλης έρευνας που σχετίζεται με την αμερικανική δικαιοσύνη.

Παρά το γεγονός ότι ένας εν ενεργεία αμερικανός πρόεδρος είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί αντιμέτωπος με την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του, η παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης (στην περίπτωση που μια τέτοια κατηγορία αποδειχθεί) θα μπορούσε να λειτουργήσει ως νομική βάση για μία ενδεχόμενη αποπομπή του.

Ο Κόμεϊ επιβεβαιώνει ότι είχε διαβεβαιώσει τον Τραμπ σε τρεις περιπτώσεις ότι δεν διεξάγεται έρευνα σε βάρος του, σύμφωνα με τα όσα έχει προηγούμενα αναφέρει ο Τραμπ.

Ο αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του βρέθηκε χθες στο Οχάιο συζητώντας για την μεγάλη ανάγκη που υπάρχει σχετικά με την αποκατάσταση των υποδομών που καταρρέουν στις ΗΠΑ, ενώ ο ίδιος, αγνόησε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων οι οποίες σχετίζονταν με την κατάθεση του Κόμεϊ. Μετά την επιστροφή του στο Οβάλ Γραφείο είχε συνάντηση με υψηλόβαθμους συμβούλους του. Μεταξύ αυτών και με τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Ράινς Πρίμπους.

Αργότερα, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δικηγόρος του Τραμπ, Μάρκ Κάσοβιτς έγινε γνωστό ότι: “ο ίδιος αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένος από την κατάθεση του Κόμεϊ. Ο πρόεδρος είναι ευχαριστημένος με το γεγονός ότι ο κ. Κόμεϊ επιβεβαίωσε τελικά και δημόσια ότι ο ίδιος είχε πει προηγούμενα, αναφορικά με την μη διεξαγωγή έρευνας εναντίον του, για το ζήτημα της ρωσικής εμπλοκής,” τόνισε ο Κάσοβιτς.

Η υπόθεση των ισχυρισμών της ρωσικής εμπλοκής στην προεκλογική εκστρατεία του 2016, βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών που διεξάγουν οι αρμόδιες επιτροπής του Κογκρέσου, το FBI, αλλά κι ο ανεξάρτητος ανακριτής με εισαγγελικές αρμοδιότητες, Ρόμπερτ Μιούλερ που διορίστηκε από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκεται ο εντοπισμός στοιχείων για το αν η Ρωσία προσπάθησε η όχι να επηρεάσει την κρίση του Αμερικανών ψηφοφόρων σχετικά με την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

Οι έρευνες δίνουν επίσης έμφαση στην εξακρίβωση της διεξαγωγής η μη από τη Ρωσία, ηλεκτρονικών υποκλοπών σε βάρος υψηλόβαθμων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος
Τόσο ο Τραμπ, όσο και η Μόσχα απορρίπτουν ξεχωριστά κάθε ενδεχόμενο “συνωμοσίας” με ουσιαστική επιδίωξη την προεδρική εκλογή του.

Ο Τραμπ απάλλαξε αιφνιδιαστικά από τα καθήκοντά του, τον Κόμεϊ στις 9 Μαΐου, ενώ ο πρώην διευθυντής του FBI, είχε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας που διενεργεί η αναφερόμενη υπηρεσία σχετικά με τη ρωσική εμπλοκή.

Ο Κόμεϊ από την πλευρά του, προσφέρει μία λεπτομερή εικόνα για τις στιγμές αμηχανίας που είχε με τον Τραμπ, στις επτά σελίδες της αναφοράς του, προς την Επιτροπή των Μυστικών Υπηρεσιών της Γερουσίας.

Ο ίδιος, περιγράφει ένα ιδιωτικό δείπνο που είχε με τον Τραμπ στην αίθουσα (Green Room) του Λευκού Οίκου στις 26 Ιανουαρίου, στην διάρκεια του οποίου, ο πρόεδρος τον ρώτησε εάν θα ήθελε να παραμείνει στην διεύθυνση του FBI, λέγοντας του, χαρακτηριστικά: “Χρειάζομαι πίστη κι αναμένω πίστη.” “Δεν κινήθηκα, ούτε μίλησα, αλλά ούτε κι άλλαξα την έκφραση του προσώπου μου κατά οποιοδήποτε τρόπο στην διάρκεια της αμήχανης σιγής που ακολούθησε. Απλά κοιταχτήκαμε σιωπηλά,” δηλώνει ο Κόμεϊ στην έγγραφη κατάθεσή του, εξηγώντας την ανησυχία του για την προσπάθεια του Τραμπ προκειμένου “να έχει το πάνω χέρι στο μεταξύ τους πλαίσιο συνεργασίας.”

Στις 14 Φεβρουαρίου, μετά από ενημέρωση που έγινε στο Οβάλ Γραφείο σχετικά με τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, ο Τραμπ ζήτησε από τον Κόμεϊ να παραμείνει, ενώ αποχώρησαν ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Τζεφ Σέσιονς, αλλά κι ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ που χασομερούσε κι ενώ ο Πρίμπους βρίσκονταν στην πόρτα. “Όταν η πόρτα έκλεισε και ήμασταν οι δύο μας, ο πρόεδρος άρχισε να μου μιλάει ως εξής: “Θέλω να μιλήσω για τον Μάικ Φλιν,” δηλώνει ο Κόμεϊ στην κατάθεσή του.

Ο Τραμπ είχε απαλλάξει τον Φλιν από τα καθήκοντα του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ την προηγούμενη ημέρα, μετά το ζήτημα που είχε προκληθεί αναφορικά με προεκλογικές επαφές του απόστρατου στρατηγού με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στις ΗΠΑ Σεργκέι Κισλιόφ, αλλά και για την προσπάθεια παραπληροφόρησης του αντιπροέδρου Μάικ Πενς σχετικά με τις επαφές αυτές.

Το FBI εξακολουθεί να διεξάγει έρευνα γύρω από τον Μάικ Φλιν στο συνολικό πλαίσιο της έρευνας που διερευνά ενδεχόμενες επαφές μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Ο Κόμεϊ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο Τραμπ του είπε: “Ελπίζω ότι θα βρεις κάποιον τρόπο να το ξεκαθαρίσεις και ν' αφήσεις τον Φλιν να φύγει. Είναι καλός άνθρωπος. Ελπίζω ότι μπορείς να το αφήσεις αυτό.”

Στις 30 Μαρτίου, ο Τραμπ τηλεφώνησε στον Κόμεϊ και του ζήτησε “τι μπορεί να κάνει προκειμένου να ξεκαθαρίσει το σκιά” γύρω από την έρευνα του FBI για την Ρωσία. “Είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με την Ρωσία, ότι δεν έχει συναντηθεί με ιερόδουλες στην Ρωσία κι ότι πάντα υπέθετε όταν τον κατέγραφαν όταν βρίσκονταν στην Ρωσία,” δήλωσε ο Κόμεϊ που είχε ενημερώσει τον Τραμπ σχετικά με “πρόστυχο υλικό” που είχε εντοπιστεί από την έρευνα των υπηρεσιών αντικατασκοπείας.

Ο Μάικλ Κοέν δικηγόρος του Τραμπ είχε δηλώσει με ανακοίνωσή του ότι το ύποπτο για συνωμοσία υλικό το οποίο φέρονται να έχουν συλλέξει Ρώσοι πράκτορες για τον Τραμπ “είχε ξεσκεπαστεί.”

“Η κατάθεση του Κόμεϊ και τα όσα δήλωσε πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, καθώς ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος είχε ανησυχία σχετικά με τον φάκελο αυτό", δήλωσε ο Κοέν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...