Κοινωνία

Η ώρα της «κρίσης» για την Εθνική Ασφαλιστική- Οδεύει προς την Calamos- Εxin

Η ώρα της κρίσης για την Εθνική Ασφαλιστική έφτασε καθώς σήμερα το μεσημέρι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας θα κατατεθεί η πρόταση για την εταιρεία που αναδείχθηκε ως προτιμητέος επενδυτής.

Ολα συγκλίνουν στο ότι το 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα περάσει στην ελληνοαμερικανική κοινοπραξία Calamos- Εxin, καθώς στο δεύτερο γύρο των βελτιωμένων προσφορών και της αξιολόγησής τους από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και τους συμβούλους Goldman Sachs και JP Morgan, η προσφορά της κοινοπραξίας J. Calamos – Exin Group υπερβαίνει σημαντικά αυτή που κατέθεσε η Fosun.

Οι προσφορές αξιολογήθηκαν από τους συμβούλους Goldman Sachs και JP Morgan. Το ελάχιστο ποσοστό μεταβίβασης είναι 75%, ενώ από το τίμημα πρέπει να εξασφαλίζεται ότι από την πώληση ο μέτοχος δεν θα εγγράψει ζημιά, καλύπτοντας τη λογιστική αξία στην οποία έχει εγγράψει την εταιρεία στα βιβλία του και η οποία είναι κοντά στα 650 εκατ. ευρώ.

Η σχετική πρόταση θα κατατεθεί προς έγκριση στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας που θα συγκληθεί για το σκοπό αυτό στις 15:30 της Παρασκευής και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την ελληνοαμερικάνικη κοινοπραξία, αν επιβεβαιωθούν τελικά οι πληροφορίες, ότι πρόκειται για την εταιρεία που κατέθεσε τη μεγαλύτερη προσφορά-ώστε σε λίγες ημέρες να ακολουθήσει η υπογραφή της συμφωνίας.

Η τελευταία θα κλείσει μια διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου, μπήκε στη φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών (τριών από την Κίνα – Gongbao, Wintime, Fosun – και της κοινοπραξίας Calamos – Exin) στις αρχές Απριλίου και ολοκληρώνεται κατόπιν διπλού γύρου διαπραγματεύσεων με τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους, Fosun και J. Calamos – Exin Group.

Πάντως με την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η διοίκηση της τράπεζας ολοκληρώνει –εντός του χρονοδιαγράμματος– το μεγαλύτερο κομμάτι των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης και το οποίο συμφωνήθηκε με τις ευρωπαϊκές Αρχές (DG Comp) κατά την διάρκεια της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης

Εντυπωσιακή κερδοφορία

Τις προηγούμενες ημέρες η διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2017, με βάση τα οποία τα κέρδη προ φόρων του ομίλου είναι αυξημένα κατά 54,5%, στα 18,7 εκατ. ευρώ έναντι 12,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Σημαντική αύξηση κατά 17% παρουσίασε η συνολική παραγωγή της εταιρείας, η οποία ανήλθε στα 155,7 εκατ. ευρώ έναντι 133,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή.

Σύμφωνα με την εταιρεία σε αυτό συνέβαλε κυρίως η επιτυχημένη διάθεση του νέου προϊόντος Ζωής εφάπαξ ασφαλίστρου «Εθνική Εφάπαξ +», του οποίου η παραγωγή άγγιξε τα 22,7 εκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017, υπερβαίνοντας το στόχο των 20,0 εκ. ευρώ που είχε τεθεί.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται αναλυτικότερα στην αύξηση των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων του Κλάδου Ζωής κατά 29,6% σε 115,1 εκ. ευρώ έναντι 88,8 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Σε ότι αφορά τον Κλάδο των Γενικών Ασφαλίσεων, τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 40,6 εκ. ευρώ έναντι 44,3 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, μειωμένα κατά 8,4%, κυρίως λόγω του Κλάδου Αυτοκινήτων.

Σε ανακοίνωση της Εθνικής Ασφαλιστικής για τα οικονομικά αποτελέσματα επισημαίνεται ότι η αύξηση της παραγωγής ήταν αποτέλεσμα των επιτυχημένων ενεργειών των δικτύων παραγωγής της Εταιρείας, με το δίκτυο Bancassurance να αυξάνει τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά 112,6% σε 40,6 εκ. ευρώ έναντι 19,1 εκ.ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016, λόγω του προϊόντος «Εθνική Εφάπαξ +», και το δίκτυο agency να καταγράφει αύξηση εγγεγραμμένων ασφαλίστρων κατά 4,6% σε 65,7 εκ. ευρώ έναντι 62,8 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Η εντυπωσιακή αύξηση του δικτύου agency αποδίδεται κυρίως στη διάθεση νέων συνταξιοδοτικών προϊόντων καθώς και στη συνεχόμενη αύξηση των πωλήσεων του νέου επιτυχημένου νοσοκομειακού προϊόντος Full.

Η σταθερή προσήλωση της Εταιρίας για περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας, είχε ως αποτέλεσμα την υπέρβαση του ορίου του 100% του δείκτη Φερεγγυότητας χωρίς τη χρήση του μεταβατικού μέτρου για τις τεχνικές προβλέψεις, με τον αντίστοιχο δείκτη να ανέρχεται πλέον στο 106% την 31.03.2017 έναντι 96% την 31.12.2016.

Η ιδιαίτερα θετική αυτή εξέλιξη προήλθε από την ενίσχυση των επιλέξιμων ιδίων κεφαλαίων για την κάλυψη της Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας κατά 10,6%. Με τη χρήση μεταβατικών μέτρων και προσαρμογής λόγω μεταβλητότητας, ο δείκτης Φερεγγυότητας ΙΙ ανήλθε σε 175% έναντι 170% την 31.12.2016.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ