Κόσμος

Η ΕΕ παρέτεινε τις κυρώσεις στη Ρωσία για ακόμα ένα εξάμηνο

Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να παρατείνει για ακόμα ένα εξάμηνο, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018, τις οικονομικές κυρώσεις κατά συγκεκριμένων τομέων της ρωσικής οικονομίας, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Σύμβούλιο, η παρούσα απόφαση αποτελεί συνέχεια της ενημέρωσης από τον Πρόεδρο κ. Macron και την Καγκελάριο κα Merkel στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας και 23ης Ιουνίου 2017 σχετικά με την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ. Αυτό προετοίμασε το έδαφος για την ανανέωση των κυρώσεων για έξι περαιτέρω μήνες.

Το Συμβούλιο επισημοποίησε σήμερα την απόφαση αυτή με γραπτή διαδικασία και, σύμφωνα με τα ισχύοντα για τις εν λόγω αποφάσεις, με ομοφωνία.

Τα μέτρα θεσπίστηκαν αρχικά στις 31 Ιουλίου 2014 για ένα έτος, ως αντίδραση στις ρωσικές ενέργειες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην Ουκρανία. Τα μέτρα ενισχύθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2014. Στο στόχαστρό τους βρίσκεται ο χρηματοπιστωτικός, ενεργειακός και αμυντικός κλάδος, καθώς και ο τομέας των αγαθών διπλής χρήσης.

Στις 19 Μαρτίου 2015, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να συνδέσει τη διάρκεια ισχύος των κυρώσεων με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, η οποία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, έπρεπε να υλοποιηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Δεδομένου ότι αυτό δεν συνέβη, και λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συμφωνίες του Μινσκ δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί πλήρως, το Συμβούλιο παρέτεινε τις κυρώσεις.

Οι οικονομικές κυρώσεις που παρατάθηκαν με την απόφαση αυτή περιλαμβάνουν:

περιορισμό της πρόσβασης στις πρωτογενείς και δευτερογενείς κεφαλαιαγορές της ΕΕ για 5 μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ανήκουν κατά πλειοψηφία στο ρωσικό κράτος και για τις θυγατρικές που ανήκουν στα ιδρύματα αυτά κατά πλειοψηφία και είναι εγκατεστημένες εκτός της ΕΕ, καθώς και για 3 μεγάλες ρωσικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και 3 εταιρείες του αμυντικού κλάδου,
επιβολή απαγόρευσης εξαγωγών και εισαγωγών όπλων,
καθιέρωση απαγόρευσης εξαγωγής αγαθών διπλής χρήσης για στρατιωτική χρήση ή για στρατιωτικούς τελικούς χρήστες στη Ρωσία,
περιορισμό της πρόσβασης της Ρωσίας σε ορισμένες ευαίσθητες τεχνολογίες και υπηρεσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παραγωγή πετρελαίου και πετρελαϊκές έρευνες.

Πέρα από αυτές τις οικονομικές κυρώσεις, εφαρμόζονται επίσης διάφορα άλλα ενωσιακά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία, όπως:

στοχευμένα ατομικά περιοριστικά μέτρα (συγκεκριμένα, απαγόρευση χορήγησης θεώρησης και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων), στα οποία υπόκεινται επί του παρόντος 150 φυσικά πρόσωπα και 37 οντότητες έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2017·
περιοριστικά μέτρα λόγω της παράνομης ένωσης της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης, τα οποία περιορίζονται στο έδαφος της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης και ισχύουν προς το παρόν έως τις 23 Ιουνίου 2018.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές