Κόσμος

Η Αμερική έστειλε στη Ν.Κορέα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο με πυραύλους Τόμαχοκ (εικόνες & βίντεο)


Ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο εξοπλισμένο με πυραύλους Τόμαχοκ έδεσε στο λιμάνι του Μπουσάν στη Νότια Κορέα εν μέσω της κλιμακούμενης έντασης με την Πιονγιάνγκ στην περιοχή.

Παραμένει, ωστόσο, αδιευκρίνιστο κατά πόσον πρόκειται για προγραμματισμένο ελλιμενισμό με στόχο τον ανεφοδιασμό του ή όχι.

Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο είναι τεταμένη εδώ και μήνες με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να αυξάνουν συνεχώς τη στρατιωτική τους παρουσία την ώρα που η Βόρεια Κορέα προχωρά ακάθεκτη το πυραυλικό της πρόγραμμα. Ήδη η Ουάσιγκτον έχει στείλει δύο στολίσκους με τα αεροπλανοφόρα USS Ronald Reagan και USS Carl Vinson στην ευρύτερη περιοχή όπου μετέχουν σε ναυτικά γυμνάσια.

Σύμφωνα με αξιωματούχο των Νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων ο ελλιμενισμός του υποβρυχίου USS Cheyenne αποσκοπεί στον ανεφοδιασμό του και την ξεκούραση του πληρώματός του και είναι μάλλον απίθανο να μετάσχει σε κοινά γυμνάσια με τις δυνάμεις της Σεούλ.

Ωστόσο, η παρουσία του βάρους 6.900 τόνων υποβρυχίου, που είναι εξοπλισμένο με πυραύλους Τόμαχοκ βεληνεκούς 3.100 χιλιομέτρων και με πυραύλους Harpoon με ακτίνα δράσης περίπου 130 χιλιομέτρων, εκλαμβάνεται ως άλλη μια επίδειξης δύναμης της Ουάσιγκτον.
Ανήκει στην ίδια κατηγορία υποβρυχίων που χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ για να ισοπεδώσουν μια αεροπορική βάση των δυνάμεων του Άσαντ στη Συρία, απ’ όπου, όπως λέει η Ουάσιγκτον, εξαπολύθηκε η επίθεση με χημικά στην επαρχία Ιντλίμπ.

Το πλήρωμα του υποβρυχίου αποτελείται από 130 άτομα. Στις αρχές Μαϊου το USS Cheyenne επισκέφθηκε το Σασέμπο της Ιαπωνίας στο πλαίσιο αναδιάταξης των ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή.

Τον περασμένο μήνα στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε στον πρόεδρο των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ότι οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη «δύναμη πυρός» στην περιοχή για να αντιμετωπίσει την απειλή της Πιονγιάνγκ.

«Έχουμε δύο υποβρύχια, τα καλύτερα του κόσμου, έχουμε δύο πυρηνικά υποβρύχια. Όχι ότι θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Τραμπ.

Στα τέλη Απριλίου το εξοπλισμένο με πυραύλους USS Michigan ελλιμενίστηκε στη Νότια Κορέα καθώς πλησίαζε την περιοχή ο στολίσκος με το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson.

Ο Τραμπ έχει αναγάγει σε προτεραιότητα της κυβέρνησής του να σταματήσει το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας που προχωρούν ακάθεκτα υπό τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο τελευταίος πύραυλος που εκτόξευσε η Πιονγιάνγκ στις 28 Μαϊου διήνυσε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων προτού πέσει στη θάλασσα της Ιαπωνίας, περίπου 300 χιλιόμετρα απ’ τις ακτές της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου.

Αμέσως μετά οι ΗΠΑ δοκίμασαν με επιτυχία το σύστημα κατάρριψης διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων που προετοιμαζόταν «επί χρόνια», όπως υποστήριξε το Πεντάγωνο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές