Πολιτική

Επίθεση Β. Σόιμπλε εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης: «Επιμένουν να φορτώνουν τα βάρη στους αδύναμους»

Ευθεία επίθεση στην ελληνική κυβέρνηση, μεσούσης της διαπραγμάτευσης για το χρέος, πραγματοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας, ZDF. 

Εξαπολύοντας «μύδρους» προς πάσα κατεύθυνση, ο χερ Σόιμπλε δήλωσε μεν ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα προόδου, ωστόσο, όπως είπε, η πολιτική της ηγεσία επιμένει να φορτώνει το βάρος στους αδύναμους.

Παράλληλα, αφιέρωσε και μια προσωπική αναφορά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι αναδείχθηκε στην εξουσία, υποσχόμενος να καταργήσει τα προνόμια για τους εφοπλιστές, αλλά τελικά δεν έκανε τίποτα.

Απαντώντας έμμεσα στις κατηγορίες που έχει δεχθεί για τη σκληρότητα του ελληνικού προγράμματος, υπογράμμισε: «Μην κατηγορείτε εμένα για τις δομικές αδυναμίες του ελληνικού προγράμματος». Ταυτόχρονα, κατέστησε και πάλι σαφές ότι η Ελλάδα πρέπει άμεσα να σταθεί στα πόδια της.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επέκρινε εκ νέου τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, λέγοντας πως είναι «σίγουρα κατάλληλη» για ορισμένα μέλη της ευρωζώνης, αλλά ελαφρώς «χαλαρή» για τη Γερμανία.

Τα «πυρά» του κ. Σόιμπλε έχουν πολλαπλούς αποδέκτες, μεταξύ των οποίων και τον Ευρωπαίο Κεντρικό Τραπεζίτη, Μάριο Ντράγκι, με τον οποίο το Βερολίνο έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του για τη νομισματική πολιτική που εφαρμόζει.

Καθώς οδεύουμε προς το κρίσιμο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και λύση για το χρέος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, φαίνεται ότι ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιχειρεί να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στην ελληνική πλευρά, προκειμένου να μην «κατηγορηθεί» ο ίδιος ότι... τορπιλίζει τη λύση για το χρέος.

Πρόσφατα, επέλεξε να επιτεθεί στο ΔΝΤ, εστιάζοντας στις φειδωλές προβλέψεις του Ταμείου για την ανάπτυξη, τις οποίες υπέδειξε και ως βασικό παράγοντα, για το γεγονός ότι τα προγράμματα στην Ελλάδα έχουν αποτύχει.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν ότι «οι ευθύνες του κ. Σόιμπλε για την διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχουν καταγραφεί ιστορικά. Δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να τις επιρρίψει σε άλλους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ