Οικονομία

ΕΚΤ: Εμείς θα αποφασίσουμε εάν θα μπει η Ελλάδα στην ποσοτική χαλάρωση

Τη θέση ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) εξαρτάται αποκλειστικά από τη σχετική αξιολόγηση που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κανείς άλλος, εξέφρασε  ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Peter Praet, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Πιο συγκεκριμένα και ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες που υπάρχουν για ενδεχόμενη αποδοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Τράπεζας, ο Praet απάντησε ότι αυτό έχει ως προϋπόθεση πως η ΕΚΤ θα έχει διεξάγει τη δική της ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

«Προτού αλλάξουμε οποιαδήποτε πτυχή του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων, πρέπει να κάνουμε τη δική μας ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας», εξήγησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ στο Spiegel, τονίζοντας ότι «δεν θα στηριχθούμε σε άλλους για αυτό».

«Είτε πρόκειται για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) είτε για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε, «όλοι έχουν τη δική τους οπτική γωνία. Αλλά όταν πρόκειται για την αγορά ομολόγων, θα πρέπει να το κοιτάξουμε μόνοι μας ως ΕΚΤ».

Όταν του ζητήθηκε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις αναφορικά με τις προθέσεις της ΕΚΤ  το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ επανέλαβε ότι «σημαίνει πως θα πρέπει να το κοιτάξουμε μόνοι μας», δίνοντας σαφή κατεύθυνση ότι η απόφαση δεν εξαρτάται από τους υπόλοιπους θεσμούς, επομένως  και το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...