Κόσμος

Η χώρα βυθίζεται σε πολιτικό χάος: Εχασε οριστικά την αυτοδυναμία η Τερέζα Μέι -Φήμες για παραίτηση της εντός της ημέρας- Για «ολοκληρωτική καταστροφή» μιλά ο Όζμπορν - Καθυστερεί το Brexit

(ANANEΩΣΗ 7.55)

Από την πρώτη στιγμή που φάνηκε πως οι Συντηρητικοί δεν θα είχαν αυτοδυναμία, το ζητούμενο κατά την ίδια την Τερέζα Μέι για να διεκδικήσει την καλύτερη συμφωνία για το Brexit, άρχισαν οι φωνές για να παραιτηθεί. Η ίδια εμφανίστηκε καταρρακωμένη στις πρώτες της δηλώσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας θα κάνει δηλώσεις 10:00 (ώρα Αγγλίας, 12:00 Ελλάδας) για να ανακοινώσει την παραίτησή της. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει το spectator.co.uk

----------------------------------------------------------------------------------------------

Μετέωρη αφήνει τη Βρετανία η εκλογική αναμέτρηση καθώς η Τερέζα Μέι κερδίζει μεν τις εκλογές, αλλά με σημαντικές απώλειες και χωρίς αυτοδυναμία.

Τα βρετανικά ΜΜΕ με σχεδόν καταμετρημένο το σύνολο των εδρών ανακοίνωσαν ότι πλέον δεν υπάρχει περίπτωση η Μέι να κατακτήσει την αυτοδυναμία καθώς θα κερδίσει 318 έδρες από σύνολο 650, ενώ απαιτούνται 326 για την αυτοδυναμία.

Με καταμετρημένες 632 έδρες από τις 650, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 307 έναντι των Εργατικών που έχουν 257, ενώ 34 έδρες έχει πάρει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα και 10 το κόμμα DUP από την Ιρλανδία.

Τη «σφραγίδα» στην ήττα της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, με την απώλεια της αυτοδυναμίας, βάζει και το πρακτορείο Reuters, καθώς οι Συντηρητικοί χρειάζονται ακόμα 18 έδρες για να κυβερνήσουν αυτοδύναμοι (με 236 έδρες), ωστόσο απομένουν μόνο 17 οι οποίες δεν έχουν ακόμα αποδοθεί. Συνεπώς, ακόμα και αν όλες οι υπολειπόμενες έδρες καταλήξουν στους Συντηρητικούς, η αυτοδυναμία έστω και οριακά έχει χαθεί.

Το εγχείρημα των εκλογών με στόχο να κερδίσει ισχυρότερη εντολή και ευρύτερη στήριξη από τον βρετανικό λαό γύρισε μπούμπερανγκ για τη Μέι, η οποία χάνει την αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο, «ρίχνοντας τη βρετανική πολιτική σκηνή σε αναταραχή και πιθανώς διαταράσσοντας τις διαπραγματεύσεις του Brexit», όπως τονίζει το Reuters.

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής κατανομή των εδρών, οι Συντηρητικοί έχουν 308 έδρες και οι Εργατικοί 258, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12, το Εθνικό Κόμμα της Σκοτίας 34, άλλα κόμματα 21 και απομένουν «ελεύθερες» 17 έδρες.

Συντηρητικοί 307
Εργατικοί 257
SNP 34
DUP 10
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 12
Αλλοι 11

Στις εκλογές του 2015, οι Συντηρητικοί είχαν καταλάβει 330 έδρες.

Το αποτέλεσμα βυθίζει τη Βρετανία στην αβεβαιότητα και μάλιστα λίγες ημέρες πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Μεγάλη χαμένη είναι η Τερέζα Μέι καθώς το κόμμα της, ενώ αρχικά εμφανιζόταν ως το μεγάλο φαβορί, κερδίζει τελικά λιγότερες έδρες στο κοινοβούλιο, και μάλιστα ενώ εκείνη είχε ζητήσει από τους ψηφοφόρους να της δώσουν ενισχυμένη πλειοψηφία για να διαπραγματευτεί το Brexit.

Παρά την απώλεια της πλειοψηφίας για τη Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, η ίδια δείχνει έτοιμη να συνεχίσει να παλεύει, σημειώνει το Reuters.

«Ίσως το πιο προφανές συμπέρασμα είναι πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να ζητήσει καθυστέρηση στη διαδικασία του Brexit με δεδομένο πως οι πολιτικές εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο ήδη διαταράσσουν μια πιεσμένη χρονικά διαδικασία» δήλωσε ο οικονομολόγος της JPMorgan Μάλκολμ Μπαρ.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα πρέπει να σκεφτεί τη θέση της μετά τη "φριχτή" προεκλογική εκστρατεία, μετά το πέρας της οποίας το Συντηρητικό κόμμα φαίνεται ότι χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δήλωσε η Άνα Σόμπρι, βουλευτής των Συντηρητικών.

"Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, είναι μια καταπληκτική και πολύ ταλαντούχα γυναίκα και δεν αποφεύγει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις, όμως τώρα πρέπει προφανώς να σκεφτεί τη θέση της", δήλωσε η Σόμπρι στο BBC.

"Η Τερέζα άφησε το στίγμα της σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, αναλαμβάνει την ευθύνη, όπως κάνει πάντα, και το γνωρίζω ότι θα το κάνει και για τη διαχείρηση αυτής της εκστρατείας", τόνισε.

Πρωθυπουργός Σκωτίας: Απογοητευτικό για εμάς, καταστροφικό για τη Μέι

Η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) Νίκολα Στέρτζον χαρακτήρισε απογοητευτικά τα αποτελέσματα του κόμματος της στις βουλευτικές εκλογές, ενώ για την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά.

“Είναι ξεκάθαρο ότι είναι ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα, καθώς έχουμε χάσει μερικούς πολύ καλούς βουλευτές”, δήλωσε χαρακτηριστικά η ίδια.

“Πρόκειται για μια καταστροφή για την Τερέζα Μέι, που προκήρυξε πρόωρες εκλογές πιστεύοντας αλλαζονικά ότι θα συντρίψει την αντιπολίτευση, θα τους σαρώσει όλους και θα διασφαλίσει μια συντριπτική πλειοψηφία. Η θέση της είναι πάρα πολύ δύσκολη”, πρόσθεσε.

Η Στέρτζον σημείωσε ότι θα επανεξετάσει το αίτημά της για ένα δεύτερο δημοψήφισμα σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκωτίας, μετά την σημαντική απώλεια εδρών για το κόμμα της από τους Συντηρητικούς, τους Εργατικούς, αλλά και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

“Υπάρχει σίγουρα αβεβαιότητα γύρω από το Brexit και την ανεξαρτησία, τα οποία σίγουρα θα επηρεάσουν τα σημερινά αποτελέσματα, το SNP πρέπει να σκεφτεί πολλά”, επεσήμανε.

Tα «μαχαίρια» έχουν ήδη βγει στο κόμμα της Tερέζα Μέι με τους βαρόνους των Συντηρητικών να της ρίχνουν την ευθύνη για το ταπεινωτικό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, πολιτικοί αναλυτές προεξοφλούν ότι η Βρετανία βυθίζεται στο χάος με τις διαπραγματεύσεις περί Brexit να καθυστερούν. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βρετανικός Τύπος που σπεύδει να επισημάνει ότι, η απόφαση της Μέι να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές δεν της βγήκε σε καλό με τη χώρα να βρίσκεται στη κόψη του ξυραφιού.

«Προβλέψεις σοκ με τη Βρετανία να κρέμεται στον αέρα», «Το στοίχημα της Μέι δεν τραβάει», «Η Βρετανία στην κόψη του ξυραφιού», «Η Βρετανία κρέμεται από μια κλωστή», είναι ορισμένοι τίτλοι των σημερινών εφημερίδων της Βρετανίας που σχολιάζουν τα exit polls.

Σε δηλώσεις του στην γερμανική εφημερίδα "Bild", o πολιτικός επιστήμονας, Τσάρλι Μπέκετ, από το London School of Economics δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Λονδίνου από την βρετανική οικογένεια θα καθυστερήσουν κατά πάσα πιθανότητα καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο βυθίζεται στο χάος.

Με αφορμή τα exit polls που έδειχναν ήδη ότι η Συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας δεν κατάφερε να λάβει την πολυπόθητη αυτοδυναμία στις εκλογές, πρωτοκλασάτα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος άρχισαν ανοικτά να την αμφισβητούν. Πρώτος και καλύτερος ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οζμπορν (επί πρωθυπουργίας Ντέιβιντ Κάμερον).

Ο Όζμπορν, ο οποίος κατά τις εσωκομματικές εκλογές ήταν πολιτικός αντίπαλος της Μέι, έκανε λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή της ιδίας αλλά και του κόμματος των Συντηρητικών. Πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο η εκστρατεία του κόμματος αλλά και θα πρέπει να αναθεωρηθεί η κατεύθυνση που θα λάβει από εδώ και στο εξής.

Για «ρωγμές» στο στρατόπεδο των Συντηρητικών κάνει λόγο η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro" επικαλούμενη δηλώσεις βουλευτών της Τερέζα Μέι. Μιλώντας στο BBC, η βουλευτής Anne Soubry τόνισε ότι η Τερέζα Μέι θα πρέπει «να επανεξετάσει τη θέση της» λαμβάνοντας υπόψη το εκλογικό αποτέλεσμα. «Χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Τερέζα Μέι κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει υποσχεθεί στους συμπολίτες της πως θα οδηγήσει τη χώρα σε "σκληρό Brexit ". Τώρα όμως θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους "αντάρτες" του κόμματός της», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ