Μέση Ανατολή

Εικόνα γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή: Απανωτά πολεμικά επεισόδια Ιράν-Σ.Αραβίας και εμφάνιση Κίνας- Ξεδιπλώνεται το ιρανικό οπλοστάσιο με πυροδότηση έξι βαλλιστικών πυραύλων "Zolfaghar" - Δεκάδες τουρκικά ΤΟΜΑ στο Κατάρ


Εικόνα γενικευμένης πολεμικής αναμέτρησης έχουμε στη Μέση Ανατολή μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Ιράν να εξαπολύσει βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον των τζιχαντιστών στην ανατολική Συρία. Τα πολεμική επεισόδια μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας αυξάνονται δραματικά ενώ η Τεχεράνη με τη χτεσινή της κίνηση αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή. Πριν λίγο η Τεχεράνη έθεσε σε ετοιμότητα τις επίλεκτες δυνάμεις της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ιράν δεν εξαπέλυσε τους βαλλιστικούς πυραύλους Shahab-3 όπως λανθασμένα έχει αναφερθεί αλλά ένα νεότερο βαλλιστικό πύραυλο με άγνωστα στοιχεία όπως αυτά της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητας, τον Zolfaghar με εμβέλεια 700 χλμ. Η Τεχεράνη εξαπέλυσε 6-7 βαλλιστικούς πυραύλους Zolfaghar, έτσι απλά .

Πρόκειται για την πρώτη επιχειρησιακή εμφάνιση του πυραύλου Zolfaghar. Σε βίντεο και εικόνες μπορείτε να δείτε την προετοιμασία εκτόξευσης παρακάτω.
https://twitter.com/C_Military1/status/876762063284166656

 

Φαίνεται ότι το ιρανικό οπλοστάσιο άρχισε να ξεδιπλώνεται και οι συνέπειες της εμφάνισης αυτής της ικανότητας των Ιρανών αναμένεται να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή. Το Ιράν αποκάλυψε και το σύστημα "Talaash" το οποίο μοιάζει πολύ με το ρωσικό Buk...

Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η κοινή ναυτική άσκηση Ιράν-Κίνας στα Στενά του Ορμούζ.

Κινέζικα πολεμικά πλοία απέπλευσαν από το Καράτσι του Πακιστάν για την διεξαγωγή ναυτικής άσκησης με το ιρανικό ναυτικό στην σκιά του επεισοδίου με αμερικανικά πολεμικά πλοία .

Πρόκειται για το αντιτορπιλικό τύπου 052C «Τσανγκτσούν», την φρεγάτα «Jingzhou» Τύπου 054Α και το βοηθητικό σκάφος τύπου 903Α «Chaohu», τα οποία πλέουν στο Περσικό Κόλπο.

Η άσκηση Κινέζων και Ιρανών περιλαμβάνει τακτικούς ελιγμούς, σενάρια αντιπυραυλικής άμυνας και ανθυποβρυχιακού πολέμου .

Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους , τα κινεζικά πολεμικά πλοία έχουν ως επικεφαλή τον αναπληρωτή διοικητή του Ανατολικού Στόλου Αντιναύαρχο Σαν Χάο.

Σήμερα έγινε γνωστό ακόμη ένα περιστατικό μεταξύ Ιράν και Σαουδικής Αραβίας, το πλέον σοβαρό μεταξύ των δύο χωρών.

Το βασιλικό Ναυτικό της Σαουδικής Αραβίας φέρεται να απέτρεψε επίθεση  κατά μεγάλης εγκατάστασης άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο,τα μεσάνυχτα  στις 16 Ιουνίου.

Τρία ταχύπλοα πλησίασαν την πλατφόρμα του πεδίου Marjan στα ανατολικά της χώρας.

Το Ναυτικό έριξε προειδοποιητικές βολές τις οποίες όμως οι επιβαίνοντες στα ταχύπλοα αγνόησαν.

Ένα από τα ιρανικά ταχύπλοα τα οποία μοιάζουν με αυτά των Ιρανών  Φρουρών ακινητοποιήθηκε και στην έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν όπλα ενώ τρία άτομα αιχμαλωτίστηκαν.

Τα δύο άλλα ταχύπλοα με λευκές και κόκκινες σημαίες κατάφεραν να διαφύγουν.

Είναι ένα ακόμη πολεμικό επεισόδιο που προστίθεται στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Υπενθυμίζουμε ότι Ιρανός ψαράς σκοτώθηκε από την σουδαραβική ακτοφυλακή που ισχυρίσθηκε ότι το σκάφος του είχε εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε αξιωματούχος του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Δύο αλιευτικά σκάφη που ψάρευαν στον Περσικό Κόλπο παρέκκλιναν της πορείας τους λόγω της φουσκοθαλασσιάς: η ακτοφυλακή της Σαουδικής Αραβίας ισχυρίσθηκε ότι είχαν εισέλθει στα σαουδαραβικά χωρικά ύδατα και σκότωσαν έναν από τους ψαράδες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του διευθυντή συνόρων του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

«Ακόμη και αν τα σκάφη είχαν εισέλθει στα σαουδαραβικά χωρικά ύδατα, οι ακτοφύλακες δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να ανοίξουν πυρ. Ελέγχουμε εάν τα σκάφη βρίσκονταν στα σαουδαραβικά χωρικά ύδατα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Αντίστοιχες δηλώσεις έγιναν σήμερα και από τον εκπρόσωπο του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασέμι.

Εχει προηγηθεί το περιστατικό με την τρομοκρατική επίθεση του ISIS στο Ιράν.

Οι Φρουροί της Επανάστασης κατηγόρησαν το Ριάντ για «εμπλοκή» στις επιθέσεις της 7ης Ιουνίου στην Τεχεράνη με 17 νεκρούς, τις πρώτες σε ιρανικό έδαφος που έχει διεκδικήσει το Ισλαμικό Κράτος.

Την Πέμπτη, ο ιρανός υπουργός Πληροφοριών Σεγέντ Μαχμούντ Αλάβι κατηγόρησε την Σαουδική Αραβία ότι χρηματοδοτεί τις τρομοκρατικές οργανώσεις στο Ιράν.

Δύο ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε από το Οσλο το Ριάντ:

«Εχουμε πληροφορίες που δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία είναι ενεργητικά αναμεμειγμένη στην προώθηση τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο ανατολικό Ιράν», είπε.

Ταυτόχρονα, το δημοσιογραφικό δίκτυο  Al-Jazeera ανέφερε σχετικά με την άφιξη των πρώτων τουρκικών τεθωρακισμένων μάχης ΤΟΜΑ στο Κατάρ.

Τα τουρκικά ΤΟΜΑ μετακινούνται στην  βάση Tarik Bin Ziyad στη Ντόχα  στην οποία πραγματοποιήθηκε και  παρέλαση ενώπιων Καταριανών και Τούρκων αξιωματικών.

Αναμένεται να μεταφερθούν αεροπορικώς στο Κατάρ  200 τουρκικά τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα.

Ηδη οι δύο χώρες ξεκίνησαν ασκήσεις. Μυρίζει μπαρούτι σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Ενα  C-146A της USAF εντοπίστηκε στον Περσικό Κόλπο.

https://twitter.com/A_Ozkok/status/876558249088221184

https://twitter.com/metesohtaoglu/status/876773704113561601

https://twitter.com/IntelCrab/status/876827268718501888

https://twitter.com/Russ_Warrior/status/876815906311155713

https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FPRESSTV%2Fvideos%2F1600259856682462%2F&show_text=0&width=560
https://twitter.com/JosephHDempsey/status/876753095753175041

https://twitter.com/JosephHDempsey/status/876737790561615872

https://twitter.com/CT_operative/status/876747560257556480

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές