Κόσμος

Γαλλία και Γερμανία βάζουν μπρός το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας

Η Γερμανία και η Γαλλία επεξεργάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για ένα Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, ενόψει της συνάντησης που θα έχουν οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών στις 13 Ιουλίου, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στις εφημερίδες του ομίλου Funke Mediengruppe.

Με βάση το νέο σχέδιο, μπορεί να χρηματοδοτηθούν σχέδια όπως η συνεργασία στην κατασκευή μη επανδρωμένων, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών, οι μεταφορές στρατιωτικών δυνάμεων και οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της υποσαχάριας Αφρικής.

"Η Γερμανία και η Γαλλία θέλουν να γίνουν η κινητήριος δύναμη της ευρωπαϊκής αμυντικής ένωσης και να θέσουν σε εφαρμογή το αμυντικό ταμείο με έξυπνο τρόπο. Το δημοψήφισμα για το Brexit και οι αμερικανικές εκλογές μας άνοιξαν τα μάτια. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουμε περισσότερες ευθύνες για τη δική μας ασφάλεια", είπε η φον ντερ Λάιεν.

Η υπουργός εξήγησε ότι οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών εργάζονται για να αναπτύξουν τους μηχανισμούς ενώ οι υπουργοί Άμυνας προσδιορίζουν διάφορα σχέδια. Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η μια μεγαλύτερη συνεργασία των χωρών στην Αφρική θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να μειωθεί η διακίνηση ανθρώπων αλλά και το λαθρεμπόριο όπλων, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθούσε να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι θα δημιουργήσει ένα αμυντικό ταμείο, η χρηματοδότηση του οποίου θα φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, ώστε οι χώρες-μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της ανάπτυξης και προμήθειας νέων όπλων, όπως μη επανδρωμένων αεροσκαφών, συστημάτων κυβερνοπολέμου και άλλου εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τις κυβερνήσεις και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται ότι θα εξετάσουν μια σειρά προτάσεων σχετικών με την αμυντική συνεργασία στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, στις 22-23 Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ