Ρωσία

Β. Πούτιν: Ο Σνόουντεν έκανε λάθος αλλά προδότης δεν είναι

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως πιστεύει ότι ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) Έντουαρντ Σνόουντεν υπέπεσε σε σφάλμα όταν διέρρευσε απόρρητες πληροφορίες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ωστόσο δεν είναι προδότης.

Οι ρωσικές αρχές χορήγησαν άσυλο στον 33χρονο Σνόουντεν το 2013 αφού εκείνος αποκάλυψε διαβαθμισμένες πληροφορίες σχετικά με τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ. Ο δικηγόρος του είπε τον Ιανουάριο ότι ο Σνόουντεν έχει το δικαίωμα να παραμείνει στη Ρωσία έως το 2020 και να υποβάλει επίσημα αίτημα για ρωσική υπηκοότητα τον επόμενο χρόνο.

Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που έδωσε στον Αμερικανό σκηνοθέτη Όλιβερ Στόουν, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα ενόψει της προβολής της από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Showtime από την 12η Ιουνίου.

«Ο Σνόουντεν δεν είναι προδότης» τόνισε ο Πούτιν.

«Δεν πρόδωσε τα συμφέροντα της χώρας του ούτε διαβίβασε πληροφορίες σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, οι οποίες έβλαψαν τους συμπολίτες του» εξήγησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Εντούτοις, ο Ρώσος ηγέτης σημείωσε ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από τη δουλειά του ακριβώς όπως ο ίδιος έκανε και υπέβαλε την παραίτησή του από τον KGB παρά να διαρρεύσει διαβαθμισμένες πληροφορίες, εάν δεν του άρεσε η δουλειά του.

«Δεν θα έπρεπε να το κάνει (να διαρρεύσει απόρρητες πληροφορίες). Η άποψή μου είναι ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος» είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στον Στόουν.

Όμως, ο 33χρονος πρώην συνεργάτης της NSA είχε το δικαίωμα να ενεργήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ είχαν γίνει πολύ αδιάκριτες, ενώ την ίδια ώρα εγκωμίασε τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας του καθώς επιχειρούν εντός των ορίων του νόμου.

«Το να προσπαθείς να κατασκοπεύσεις τους συμμάχους σου, εφόσον τους θεωρείς πραγματικά συμμάχους σου κι όχι υποτελείς σου, είναι απλά αισχρό» προσέθεσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος στις υποκλοπές των ΗΠΑ σε βάρος χωρών συμμάχων τους όπως η Γερμανία.

«Αυτό υπονομεύει την εμπιστοσύνη και στο τέλος προκαλεί πλήγμα στην εθνική ασφάλεια της χώρας σου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...