Πολιτική

Βρούτσης: «Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει όχι μόνο στην πράξη αλλά και στη συνείδηση του κόσμου»

«Με τις τροποποιήσεις που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή «ο συνολικός λογαριασμός των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. ανεβαίνει συνολικά στα 14,5 δισ. ευρώ», υπογράμμισε ο Τομεάρχης Εργασίας της Νέας Δημοκρατίας- Βουλευτής Κυκλάδων, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Παράλληλα τόνισε ότι «η τροπολογία που αφορά στα εργασιακά θα είναι το “Βατερλώ” του πρωθυπουργού και της υπουργού Εργασίας».

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, δήλωσε: «Όλα δείχνουν ότι θα οδηγηθούμε σε μια ακόμη παταγώδη διαπραγματευτική αποτυχία. Ούτε ρύθμιση του χρέους θα επιτευχθεί ούτε και η ένταξη στο QE (Ποσοτική Xαλάρωση). Δυστυχώς, στην καλύτερη περίπτωση θα οριστικοποιηθούν οι δεσμεύσεις του 4ου Μνημονίου, γεγονός που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση της πολυπόθητης δόσης. Ωστόσο, τίποτα από αυτά δεν θα άρει την αβεβαιότητα για την ελληνική οικονομία. Το πολιτικό κλίμα που επηρεάζει άμεσα τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, με ευθύνη της κυβέρνησης, εκπέμπει αναξιοπιστία, αβεβαιότητα, αντιφάσεις και εχθρότητα απέναντι στην επιχειρηματικότητα».

Παράλληλα, διατύπωσε την άποψή του, για τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το χρέος: «Το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους παραμένει κρίσιμης σημασίας για την οικονομία και την πορεία της χώρας, παρά την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013 και τη βελτίωση του προφίλ του από το 2012. Αποδεικνύεται, έτσι, ότι η δημοσιονομική ισορροπία και οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους συνιστούν μεν αναγκαία συνθήκη για την ενίσχυση της βιωσιμότητάς του, όχι όμως και ικανή. Και αυτό γιατί, συγχρόνως, απαιτείται η επίτευξη και η διατήρηση υψηλών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης» και τόνισε:

«Η θέση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία έχει διατυπώσει με σαφήνεια ο πρόεδρος του κόμματος, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι «η ρύθμιση του χρέους είναι αναγκαία συνθήκη για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση. Απαιτούνται τολμηρές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και το κράτος για να πάρει η χώρα μπροστά. Η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι κάτι που η Ν.Δ. στήριξε και πέτυχε με τη διπλή αναδιάρθρωση του 2012».

Ασκώντας σκληρότατη κριτική στους κυβερνώντες ως προς τα «περί μη εφαρμογής των μέτρων λιτότητας» που ψήφισαν πρόσφατα, «εάν δεν υπάρξει οριστική λύση για το χρέος», είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για τους γνωστούς λεονταρισμούς και τις ψευτοπαλικαριές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι εντάσσονται στην επικοινωνιακή προπαγάνδα του, που έπειτα από 2,5 χρόνια κανείς δεν πιστεύει, αλλά ούτε και ακούει. Αυτοί που ακούνε, όμως, βρίσκονται στο εξωτερικό και η εικόνα για τη χώρα χειροτερεύει και δηλητηριάζεται, τόσο σε επίπεδο αξιοπιστίας όσο και σε επίπεδο οικονομίας».

Στο θέμα του ΕΦΚΑ, παρατήρησε: «Δυστυχώς, είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα δεν διαθέτει ασφαλιστικό σύστημα. Ο νόμος Κατρούγκαλου έχει καταρρεύσει όχι μόνο στην πράξη αλλά και στη συνείδηση του κόσμου. Πρόκειται για ένα ασφαλιστικό μόρφωμα άδικο, αντιαναπτυξιακό, εξοντωτικό και εχθρικό σε καθετί δημιουργικό.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι έχει απολέσει τον ασφαλιστικό του χαρακτήρα, εξαιτίας του «ταξικού» προσήμου που του έχει αποδοθεί με το νόμο Κατρούγκαλου. Είναι η πρώτη φορά που ασφαλιστικός νόμος προτρέπει τόσο απροκάλυπτα τον καθένα στην εισφοροδιαφυγή! Ταυτόχρονα, το σύστημα αυτοϋπονομεύεται με ολέθριες επιπτώσεις και στην οικονομία. Ενώ το εφεύρημα της προσωπικής διαφοράς αποτελεί παγίδα εξαπάτησης των συνταξιούχων, καθώς είναι τελείως αντίθετο με όσα υποσχόταν προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος και μιλώντας για την πρόταση της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό, ξεκαθάρισε: «Η πρόταση της Ν.Δ. έχει διατυπωθεί και επιδιώκει την αποκατάσταση της χαμένης εμπιστοσύνης πολίτη – κράτους με το ασφαλιστικό της χώρας, καθώς και την κατάργηση των διατάξεων που υπονομεύουν και δηλητηριάζουν το σύστημα, ώστε αυτό να γίνει δίκαιο, πιο ανταποδοτικό, αποτελεσματικό, διαφανές και βιώσιμο».

Και ειδικότερα, είπε πως αποτελούν αδήριτη ανάγκη, τα παρακάτω:

- Η μείωση των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών στο παραγωγικό και επιστημονικό δυναμικό της χώρας.

- Η κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης για τα «μπλοκάκια» και των τεράστιων προβλημάτων που έφερε.

- Η περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους (tax wedge) που θα κάνει και πάλι ελκυστική τη νομιμότητα στην αγορά εργασίας προς όφελος και μόνο των εργαζομένων.

- Η βελτίωση της ανταποδοτικότητας του συστήματος με πιο δίκαιους και αναλογικούς συντελεστές αναπλήρωσης.

- Η επανεξέταση και η αποκατάσταση της δικαιοσύνης σε ευαίσθητες κατηγορίες συνταξιούχων, όπως χηρείας και αναπηρικών.

- Η επαναφορά της διαφάνειας στο ασφαλιστικό σύστημα με την επαναλειτουργία και τη δημοσίευση των στοιχείων του συστήματος «ΗΛΙΟΣ» σε μηναία βάση.

- Η αυτοματοποίηση των παροχών σύνταξης με την ολοκλήρωση του συστήματος «ΑΤΛΑΣ».

- Η δημιουργία ενός σύγχρονου πανίσχυρου μηχανισμού ελέγχου και αποτροπής της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας, βασισμένου στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ».

- Η ενθάρρυνση δημιουργίας επαγγελματικών ταμείων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ