Σκοπιανό

"Αυτή είναι η πρότασή μας": Ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων την παρουσίασε αιφνιδιαστικά πριν από τη συνάντηση με τον Ν.Κοτζιά - Τι απάντησε ο Ελληνας ΥΠΕΞ


Tρέχουν και δεν φθάνουν οι Σκοπιανοί με την "Σλαβική Αδελφότητα" να έχει βάλει μπρος τις μηχανές και Σέρβους με Ρώσους να είναι έτοιμοι για τον τελικό γύρο στα Βαλκάνια . Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ έρχεται άρον άρον στην Αθήνα για μια πρώτη γρήγορα διερευνητική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ταυτόχρονα ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ παραχώρησε συνέντευξη γνωστοποιώντας την οπτική της νέας κυβέρνησης της πΓΔΜ απέναντι στο θέμα των Σκοπίων.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Ιστορίες» και τον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά μίλησε ο Ντιμιτρόφ, παρουσιάστηκε θετικός στην ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ με προσωρινή ονομασία.

Ο Νικολά Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι έχει κάποιες ιδέες για τους τρόπους και τις διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με την ονομασία.

Πρόσθεσε όμως ότι δεν θα ήταν σοφό από την πλευρά του να ανοίξει τα χαρτιά του πριν τη συνάντησή του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά η οποία θα γίνει σήμερα.

Έκανε λόγο για δημιουργία μιας αξιοπρεπούς φιλικής σχέσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, προσθέτοντας ότι δεν είναι υπέρ των αγαλμάτων, αναφερόμενος στην τοποθέτηση, από τις κυβερνήσεις Γκρουέφσκι, ανδριάντων ιστορικών προσωπικοτήτων όπως ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Φίλιππος.

«Αν έχουμε ένα μέλλον, είναι ένα κοινό, ευρωπαϊκό μέλλον», είπε. Πρόσθεσε πως θα ήθελε τα δικά του παιδιά να θεωρούν ότι στην Ελλάδα έχουν φίλους, υπογραμμίζοντας: «Είμαστε στην αίθουσα αναμονής πολλά χρόνια. Το πεπρωμένο μας είναι η Ευρώπη. Θα θέλαμε να είμαστε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Βέβαια όπως είναι γνωστό ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και αυτός είναι ο μεγαλύτερος φόβος της Αθήνας ότι θα δημιουργήσει νέα δεδομένα που ενδεχομένως θα καθιστούν πιο δύσκολη την εξεύρεση λύσης ειδικά από τη στιγμή που θα έχει χαθεί το διαπραγματευτικό χαρτί της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Σέρντζαν Νταρμάνοβιτς, εξήγησε ότι η συνάντηση με τον κ. Δημητρόφ θα επικεντρωθεί στην ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών το τελευταίο διάστημα και πώς αυτές θα προχωρήσουν, καθώς από ελληνικής πλευράς, όπως είπε, υπάρχουν νέες σκέψεις και προτάσεις, οι οποίες θα διατυπωθούν στο πλαίσιο των υφιστάμενων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Θα επιβεβαιώσω και θα ξαναεξηγήσω» ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτό που λέω: ότι ένα κράτος στις διεθνείς του σχέσεις -όπως κάνει το Μαυροβούνιο- αλλά και κάθε κράτος, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, θα πρέπει να επιδεικνύει την ικανότητα να αφομοιώνει την κουλτούρα συμβιβασμών και συναινέσεων. Όσο πιο καλά το κάνει αυτό στις διεθνείς του σχέσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να λειτουργήσει δημοκρατικά με συναινέσεις και με κουλτούρα συμβιβασμών στο εσωτερικό του».

Σχετικά με τα μηνύματα που έλαβε από τις τηλεφωνικές συζητήσεις που είχε προσωπικά με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ καθώς και με τον κ. Δημητρόφ, αλλά και από την τηλεφωνική επικοινωνία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών, ο κ. Κοτζιας είπε ότι όλα «δείχνουν μια καλή διάθεση, μια πρόθεση να τελειώσουμε με τον αλυτρωτισμό» προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρχει πιο ευτυχής άνθρωπος από εμένα αν τελειώνουμε με αυτή την ιστορία που μετατρέπει, όπως λέω πάντα, την ιστορία από σχολείο σε φυλακή».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς επανήλθε πριν από λίγο με νέες δηλώσεις

«Είμαστε ανοιχτοί να υποστηρίξουμε ένταξη πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς, αφού όμως επιλυθεί το ονοματολογικό», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρούν αυτή την ώρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ στο υπουργείο Εξωτερικών.

«Θα κάνω κάθε προσπάθεια για ορθό συμβιβασμό στο ονοματολογικό και για να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τη σχέση μας. Η Ελλάδα επιθυμεί όλα τα Δυτικά Βαλκάνια να γίνουν μέρος του ευρωατλαντικού συστήματος», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

«Η Ελλάδα είναι αταλάντευτα υπέρ της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας πΓΔΜ, καθώς και της μη επέμβασης τρίτων στα εσωτερικά της», ανέφερε ο Νίκος Κοτζιάς.

Όπως είπε είναι μεγάλη η ικανοποίησή της Ελλάδας που η γειτονική χώρα βρήκε το δρόμο της σταθερότητας.

«Είμαστε σε πορεία υλοποίησης ΜΟΕ και ανάπτυξης καινούριων, που θα συμβάλλουν σε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και αλληλοκατανόηση», ανέφερε, ενώ ενημέρωσε ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση από τον ομόλογό του για επίσκεψη στα Σκόπια.

https://twitter.com/Russ_Warrior/status/874575389787607040

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...