Κυπριακό

Αλλαγές στο έγγραφο Έιντε επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά

Αλλαγές στο έγγραφο Έιντε για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά στην αλλαγή της διατύπωσης στη συμφωνία που αφορά το καθεστώς εγγυήσεων, ώστε να προνοείται η κατάργησή τους και το άλλο στα καθεστώς αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων μετά τη λύση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο επισημάνσεις θα διαβιβαστούν στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ ώστε να ληφθούν υπόψη. Παράλληλα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο, θεωρούν ότι το έγγραφο Έιντε κρύβει παγίδες και είναι επικίνδυνο.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε πως το έγγραφο δεν ικανοποιεί πλήρως αλλά δεν είναι εκτός προσδοκιών.

Αυτό το έγγραφο, σημείωσε, αναφέρεται στα ερωτήματα που τέθηκαν σε τεχνικό επίπεδο κατά τη συζήτηση στο Μοντ Πελεράν από τις πέντε πλευρές Ελληνοκύπριοι Τουρκοκύπριοι και τρεις εγγυήτριες δυνάμεις), τις απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτά, με ποιο τρόπο θα μπορούν να αντιμετωπισθούν αυτές οι ανησυχίες και τα ερωτήματα, ποια είναι τα εργαλεία, ποιος και με ποια εργαλεία θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτές τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

«Όλα αυτά, όπως εκφράσθηκαν ως απόψεις από τις πλευρές, καταγράφηκαν από τον Έιντε σε ένα έγγραφο. Υπάρχουν και δικές του σκέψεις, αλλά δεν είναι υπό τύπο προτάσεων για λύση». Πρόκειται, όπως είπε ο κ. Ακιντζί, για σκέψεις του Έσπεν Μπαρθ Έιντε για διευκόλυνση της εργασίας στο Κραν Μοντάνα και για να καταρτίσει έναν οδηγό.  Αυτές τις σκέψεις, πρόσθεσε, τις είχε μοιραστεί και προηγουμένως με τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένων των εγγυητριών χωρών «και σε αυτό το πλαίσιο κάτω από κάποια κεφάλαια υπάρχουν κάποια στοιχεία».

Δύο τραπέζια

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε ότι στην Ελβετία στις 28 Ιουνίου θα υπάρχουν δύο παράλληλα τραπέζια, όπως συμφωνήθηκε στις 4 Ιουνίου με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Στο ένα τραπέζι θα παρακαθίσουν οι πέντε πλευρές, οι δύο ηγέτες και οι τρεις εγγυήτριες χώρες ενώ παραπλεύρως - όπως είπε - θα βρίσκεται η ΕΕ ως παρατηρητής. «Δεν θα υπάρχει άλλος συμμετέχον πέραν αυτών. Στο άλλο παράλληλο τραπέζι θα βρίσκονται η ηγεσία των δύο κοινοτήτων και οι διαπραγματευτικές ομάδες».

Στο τραπέζι με τα πέντε μέρη, συνέχισε, θα συζητηθεί μόνο το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και στο τραπέζι με τις δύο πλευρές τα ανοικτά θέματα στα άλλα πέντε κεφάλαια, τα οποία θα συζητούνται αλληλένδετα και παράλληλα. Και τα δύο τραπέζια, ανέφερε, θα λειτουργούν ανά πάσα στιγμή και όχι με την λογική να κλείσουμε πρώτα το ένα και μετά να δούμε τα άλλα θέματα. Θα είναι μια παράλληλη διαδικασία, σημείωσε.

Δεν υπάρχει μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις

Στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων εάν αφεθεί κατά μέρος η λογική «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις», θα υπάρξει δυνατότητα διαπραγμάτευσης. «Γιατί η αναφορά σε μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις δεν αποτελεί σημείο έναρξης διαπραγματεύσεων».

Γι’ αυτό, συνέχισε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψουν αυτή την προσέγγιση εάν στόχος είναι να γίνουν διαπραγματεύσεις και να στηθεί η διάσκεψη. «Εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει η έννοια της απειλής για καμιά πλευρά. Εμείς έχουμε πει ότι δεν πρέπει αυτό που για την μια πλευρά δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας να αποτελεί απειλή για την άλλη, αλλά δεν είπαμε ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν εγκαταλείψει την ανάγκη για ασφάλεια». Και αυτή η ανάγκη, συνέχισε ο κ. Ακιντζί, δεν μπορεί να αντικρισθεί λέγοντας μην ανησυχείτε, τίποτα δεν μπορεί πλέον να συμβεί από δω και πέρα.

Η τουρκοκυπριακή κοινότητα, ανέφερε ο κ. Ακιντζί, είναι η αριθμητικά μικρότερη και είναι σημαντικό γι’ αυτήν το αίσθημα της ασφάλειας. Υπογράμμισε δε ότι χρειάζεται και η σοβαρή συμβολή στο θέμα αυτό της Τουρκίας και της Ελλάδας. Ο ίδιος, είπε, πηγαίνει στη Διάσκεψη με την αποφασιστικότητα για να φτάσουμε σε ένα τελικό αποτέλεσμα και εξέφρασε την ευχή «αυτή η αποφασιστική μας στάση να μην μείνει χωρίς αντίκρισμα».

Επαφές στην Τουρκία

Ο Μουσταφά Ακιντζί βρίσκεται στην Τουρκία και σήμερα θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ