Πανορθόδοξη ή ανορθόδοξη η Σύνοδος της Κρήτης; Ένα χρόνο μετά διχάζει με απρόβλεπτες συνέπειες

Δημοσίευση: 16 Ιουνίου 2017, 11:48 πμ

Του Μάνου Χατζηγιάννη

Στην Κρήτη όπου φιλοξενήθηκε τον περασμένο Ιούνιο η -κατά τους διοργανωτές της-Πανορθόδοξη Σύνοδος έχουν μια παροιμία: Παρά να χάσεις τα πρόβατα καλιά το μαλλί. Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα με την Σύνοδο της Κρήτης, η οποία ξεκίνησε σαν σήμερα πριν από ακριβώς ένα χρόνο, κάποιοι στο Φανάρι θα πρέπει να λάβουν υπόψην τους αυτήν την κρητική παροιμία. Γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τα πρόβατα, το ποίμνιο δηλαδή, που ολοένα και περισσότερο απογοητεύεται από την πρεμούρα των Φαναριωτών να γίνει πράξη μια Σύνοδος με κάθε τίμημα και κατόπιν με το ζόρι να περάσουν οι αποφάσεις της στους απανταχού Ορθοδόξους.

Σαν μηρυκαστικά αναμασούν τις ίδιες και τις ίδιες αερολογίες εκβιάζοντας την ενότητα της Εκκλησίας τα κάθε λογής ρασοφόρα ή μη εξαπτέρυγα του Φαναρίου αλλά όταν έρχεται η στιγμή να απαντήσουν σε συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία άπτονται θεολογικής ή κανονικής ερμηνείας αδυνατούν να επιχειρηματολογήσουν έστω κατά τι και απειλούν με αφορισμούς και άλλα τέτοια φαιδρά!


Και φάνηκε αυτό ξεκάθαρα όταν η Βουλγαρική Εκκλησία έβγαλε αναλυτικότατη ανακοίνωση γιατί δεν αναγνωρίζει κείμενα της Συνόδου με εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία και οι Φαναριώτες της ζηζιούλειας θεολογίας σιώπησαν εκκωφαντικά.

Οι διαφωνίες στην Σύνοδο του Κολυμπαρίου ήταν πολλές. Ρωσία, Αντιόχεια, Βουλγαρία και Γεωργία απουσιάζαν και μαζί τους δεν εκπροσωπήθηκαν οι μισοί Ορθόδοξοι του πλανήτη, αλλά τα σοβαρά προβλήματα κρύφτηκαν κατω απο το χαλί ακόμη και με απαγόρευση δημοσιοποίησης πληροφοριών στα μέσα ενημέρωσης και παράλληλα δόθηκε η εντύπωση πως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Στην Ορθοδοξία όμως δεν χωρούν μάχες “πλην Λακεδαιμονίων”. Γιατί αυτό πάει να κάνει το Φανάρι… Να δώσει την μάχη της ενότητας χωρίς σημαντικούς κρίκους στην αλυσίδα αυτής. Και συνάμα επιχειρεί να απομονώσει τους αντιδρώντες-ακόμη και αν πρόκειται για ολόκληρες αυτοκέφαλες Εκκλησίες-παρουσιάζοντας τους σαν γραφικούς και οπισθοδρομικούς.

Η σοβαρότατη αναστάτωση δεν πτόησε τους διοργανωτές. Κάποιοι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου πόνταραν και ποντάρουν πολύ στην επικοινωνιακή πλευρά του γεγονότος. Πέραν όμως από το θεαθήναι υπάρχουν σοβαρές και ουσιώδεις ενστάσεις.

Η Βουλγαρική Εκκλησία,όπως άλλωστε έπραξαν μεμονωμένα και αρκετοί συνεπείς Μητροπολίτες από διάφορες αυτοκέφαλες Εκκλησίες, μετά την απόφασή της για απόρριψη της Συνόδου της Κρήτης κατέθεσε όπως προαναφέραμε και συγκεκριμένη επιχειρηματολογία.

Παρόλα αυτά το Φανάρι έφτασε να απειλεί “θεούς και δαίμονες” και να προσπαθεί να επιβάλει τις αποφάσεις τις Συνόδου παντί τρόπω. Ημερίδες, ομιλίες και άλλα φαιδρά…

Η προσπάθεια αυτή φάνηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αθήνα όταν απροκάλυπτα ζήτησε από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σαν να ήταν… υπάλληλός του να προωθησει τις αποφάσεις της Συνόδου στους Έλληνες Ορθόδοξους.

Ποιους δεσμεύουν οι αποφάσεις;

Και πως είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή η άποψη του συμβούλου του Οικουμενικού Πατριάρχου Αρχιδιακόνου Χρυσαυγή που είπε πως οι αποφάσεις της Κρήτης θα δεσμεύουν και τους μη συμμετέχοντες;

Το γινάτι του Φαναρίου βγάζει μάτι και ο λαός…μονόφθαλμη ηγεσία δεν θέλει.

Ο σύμβουλος λοιπόν του Οικουμενικού Πατριάρχου Αρχιδιακόνος Ιωάννης Χρυσαυγης δήλωσε μετά την Σύνοδο πως οι αποφάσεις θα δεσμεύουν και όσους δεν συμμετάσχουν. Και η διαίρεση πλησιάζει απειλητικά.

Αν δεν το έχουν αντιληφθεί όσοι ελαφρά τη καρδία παίζουν στα ζάρια τις τύχες της Ορθοδοξίας ελλοχεύει σοβαρότατος κίνδυνος για δυσάρεστες περιπέτειες στην Ορθοδοξία από το γινάτι και τις πρωτοκαθεδρίες του ενός και του άλλου.

Ο Οικ. Πατριάρχης για να κερδίσει την παρτίδα, έβγαλε… άσσο από το φαρδομάνικό του την απόφαση της Σύναξης των Προκαθημενων του Σαμπεζύ τον Ιανουάριο του 2016 που έχει τις υπογραφές και των απόντων πλην της Αντιόχειας.

Στις αποφάσεις αυτές ανήκει και ο κανονισμός της Συνόδου. Και ο κανονισμός στο Άρθρο 13 με θέμα “Αποδοχή και υπογραφή των κειμένων” αναφέρει:

Τα ομοφώνως αποδεκτά γενόμενα κείμενα επί των θεμάτων της ημερησίας διατάξεως της Συνόδου εκδίδονται εις τας τέσσαρας επισήμους γλώσσας και έχουν το αυτό κύρος:

1. μονογραφούνται υπό πάντων των Προκαθημένων των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών εις πάσας τας σελίδας αυτών και εις πάσας τας επισήμους γλώσσας της Συνόδου, υπογράφονται δε εν τέλει υπό του Προέδρου και πάντων των μελών της Συνόδου.

2. αι υπογραφείσαι συνοδικαί αποφάσεις, ως και το Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, αποστέλλονται διά Πατριαρχικών Γραμμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου εις τους Προκαθημένους των αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, οίτινες και κοινοποιούν αυτά εις τας Εκκλησίας αυτών αντιστοίχως, έχουν δε πανορθόδοξον κύρος.”

Οι διακοπές μνημόνευσης

Ένα χρόνο μετά τη Σύνοδο του Κολυμπαρίου η Ορθοδοξία διέρχεται κρισιμότατες στιγμές. Ιερείς, μοναχοί και άλλοι έχουν διακόψει την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχου και των Επισκόπων τους που τον στηρίζουν. Το Φανάρι τρέμει και αυτό φάνηκε από το πως χειρίστηκε την διακοπή μνημοσύνου από Κρητικούς ιερείς.

Πάντως οι Φαναριώτες θεωρούν πως οι αντιδρώντες και επιλέξαντες την λεγόμενη “αγία ανυπακοή” θα ενσωματωθούν στις τάξεις των παλαιοημερολογιτών και θα αποβληθούν μόνοι τους…

Μόνο που έχουν λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο!

 • @Marios

  1ος

  • Rogue Trooper

   Δεν πείθει ο αιρετικός!

   • @Marios

    Οι κληρικοί θα γίνουν οι χειρότεροι και οι ασεβέστεροι όλων (Πατροκωσμάς) !!!!

    • Rogue Trooper

     Παρών στη ψευτοσύνοδο ο ΝΑΤΟϊκός ιμάμης που εστάλη από τους άπληστους κουλοχέρηδες της Νέας Υόρκης για να επιβλέψει τη πρόοδο της ερπετοσιωνιστικής λεηλασίας που αποφάσισαν χθες από κοινού ΗΠΑ, ΔΝΤ και ΝΑΤΟ στο Λουξεμβούργο.

     • @Marios

      ΕΜΕΤΟΣ ΚΑΙ ΣΙΧΑΜΑΡΑ

     • Rogue Trooper

      Μέχρι το 2100 «και βλέπουμε» σύμφωνα με τον γελαδάρη.

  • Θεσσαλονικιός

   ΑΞΙΟΣ !!!!

 • Θεσσαλονικιός

  Κούρεμα και ξύρισμα οι «οικουμενιστές» τράγοι …

 • Rogue Trooper

  Άλλη μια ψευτοσύναξη των ερπετοσιωνιστών για να παρεμποδιστεί η πολυπόθητη λύτρωση από το CSTO.

  • ΝΙΚΗΤΑΣ

   Τι σχέση έχει με Ορθοδοξία το CSTO?

   • @Marios

    Δεν πείθεις Πανάγο

 • ΝΙΚΗΤΑΣ

  Μια διαφωνία μόνο κύριε αρθρογράφε! Εκεί που γράφετε Παρόλα αυτά το Φανάρι έφτασε να απειλεί “θεούς και δαίμονες” διορθώστε το σε Παρόλα αυτά το Φανάρι έφτασε να απειλεί με “δαίμονες”

 • © Proud to be Greek

  Το αγαπημένο θέμα της ΝΙΚΗΤριΑΣ.
  Παλι θα αρχίσει να γαζώνει για να μας δείξει πόσο χριστιαναρα είναι.

 • Μπάκακας

  Η ορθοδοξία για να έχει κάποιο ρόλο, πρέπει να είναι ενωμένη. Ούτε ήταν ούτε είναι ενωμένη. Οι «εκκλησίες «του Θεού λειτουργούν σαν ανταγωνιστικές εταιρείες. Λογικό είναι να γίνονται αυτά. Είμαστε στη μετάβαση απ τη παλαιά εποχή στη νέα εποχή.

  • © Proud to be Greek

   Μηπως είσαι ο ΝΙΚΗΤΑΣ???
   (τι ρωτάω….λες και θα πάρω καταφατική απάντηση…..)

  • ΝΙΚΗΤΑΣ

   Να σου βάλω θετική και για το σχόλιο και για να σου κάνω μια τρομακτική γνωριμία με τον Περήφανο γραικό.

   • © Proud to be Greek

    Απο θετικες στον εαυτό σου αλλo τιποτα.
    Ξερεις πολύ καλά να θολώνεις τα νερά με δόλο.

    Σου θυμίζω τον Vorkk – As Va – ngl σύν που αλλοθετικοβώσουν με τον BAS ενώ είσαι το ιδιο π΄ροσωπο και τόσο και΄ρο μας ελεγες ψεμματα.

    • © Proud to be Greek

     Μπάινεις απο chome και παράλληλα απο Tor ????????????

    • ΝΙΚΗΤΑΣ
     • © Proud to be Greek

      Εγω τις βαζω στα ισα – ευθέως για να είναι ορατές.
      Εσύ με δόλο και ψέμμα.

      Οταν τις βάζω ξέρω οτι θα τις χρησιμοποιήσουν οι κακοήθεις – ονόματα δεν λεμε.

     • © Proud to be Greek

      Ξαναβαζω για να σου την σπασω.

     • ΝΙΚΗΤΑΣ

      Και εγώ στα ίσα στα λέω : ΙΣΑ ΤΟ ΚΟΡΜΙ, έχεις πολύ καρόδρομο μπροστά σου. Άντε γειά πάω να περάσω ένα ωραίο Π/Σ/Κ κι όχι να λιώσω σαν κι εσένα εδώ μέσα.

     • © Proud to be Greek

      Στο καλώδιο και καλή ξενκουραδα.

     • ΝΙΚΗΤΑΣ

      Όταν θα δρoσίζομε στη θάλασσα θα σε σκέφτομαι να ιδρωκοπάς στο λιοπύρι της Αθήνας και θα ευχαριστώ το Θεό που με αξιώνει να έχω αυτά που δεν έχεις. Ciao!!!!!!!!!!!!!!!

     • © Proud to be Greek

      Δεν αξίζεις να πιάνεις στο στόμα σου τον Θεό.
      Οι πραξεις σου Tου φέρνουν αναγούλα.
      ciao!!!!!!!!!!!!!!

     • ΝΙΚΗΤΑΣ

      Προς το παρόν με ευλογεί με αυτά που μου προσφέρει και Τον δοξάζω, πράγμα που δεν μπορείς να κάνεις γιατί τον αμφισβητείς.

     • © Proud to be Greek

      Περι Vorkk – As Va – ngl – BAS εχεις να μας πείς κατι???

    • ΝΙΚΗΤΑΣ

     H AsVa έκανε διαμαρτυρία προσωπικά (προσωπικά τονίζω) ότι τρολάρεις το λογαριασμό της. Ngl έχω πει ότι ήταν το παλιό μου όνομα και μπορώ να το αποδείξω (δεν είναι άλλος λογαριασμός. Ο BAS θα σε επισκεφτεί εντός των ημερών για να σου φύγουν οι αμφιβολίες. Vorkk????? ότι θέλεις λες.

     • © Proud to be Greek

      Παααλι απειλές???????
      Σήμερα με εχεις απειλήσει 100 φορές.
      Νομίζεις οτι αυτό δεν είναι ποινικό αδίκημα????

     • ΝΙΚΗΤΑΣ

      Όταν είσαι μανιοκαταθλιπτικός βλέπεις παντού φαντάσματα. Κόψε τη μαύρη.

     • © Proud to be Greek

      Προτιμώ να σου κόψω τα λαρύγγι.
      Συνέχεισε και θα με κάνεις να ανέβω Κηφισία.

     • ΝΙΚΗΤΑΣ

      Να ποιος απειλεί! Είμαι κοντά σε παραλία. Κάτσε λιώσε εδώ μέσα.

   • @Marios

    Θυμάσαι Άρη;;

   • Μπάκακας

    Πόσο τρομακτική θα είναι η γνωριμία που λες? ?Να αρχίσω να φοβάμαι δηλαδή ή πρέπει να φωνάξω και ΜΑΤ για προστασία? ?

    • ΝΙΚΗΤΑΣ

     Το τυπάκι κουβαλάει κόμπλεξ οικογενειακά, γιατί δεν του έχει δείξει αναγνώριση η οικογένεια και προσπαθεί να το παίξει διαδικτυακά ότι είναι κάποιος. Εκ του σύνεγγυς όμως είναι νούλα.

     • Μπάκακας

      Βλέπω πολλούς που ασχολούνται με πράγματα που δεν έχουν ουσία και νόημα. Φτάσαμε σε σημείο να κόβουμε καλημέρες για τις θετικές και αρνητικές στα sites. Οι θετικές και οι αρνητικές θα καθορίζουν από τώρα και στο εξής τις ανθρώπινες σχέσεις. Που φτάσαμε! ! !

     • ΝΙΚΗΤΑΣ

      Κανένας σχεδόν δεν έχει τα κότσια να προτείνει ΠΩΣ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΒΟΥΖΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΡΙΞΕΙ. Όταν τους μιλάς για Ορθοδοξία τους χαλάς τη ζαχαρένια τους. Φαίνεται γουστάρουν τον βούρκο κι ας μεμψιμοιρούν συνεχώς για τους προδότες.

     • ΝΙΚΗΤΑΣ

      Χάρηκα που τα είπαμε έστω και γι αυτά. Ελπίζω να τα πούμε σε πιο σοβαρό σχολιασμό. Καλό Π/Σ/Κ

  • @Marios

   ΝΙΚΗΤΑ εσύ;;

   • Μπάκακας

    Ποιός είναι ο Νικήτας και γιατί ρωτάς εμένα για το Νικήτα που ψάχνεις? ?Δε ξέρω τι έχετε μεταξύ σας και για ποιούς λόγους μαλώνετε, αλλά άμα θες εμένα άσε με απ έξω. Μη με ανακατεύεις εμένα με τέτοια.

    • ΝΙΚΗΤΑΣ

     Αυτός είναι το τρολ του αλλουνού. Διχασμένη προσωπικότητα.

     • @Marios

      Δεν πείθεις Άρη

   • Μπάκακας

    Χτες που έριξα μια ματιά στο site, κάποιος Bmw βρίζονταν άσχημα και χυδαία με κάποιον Kefalonia. Τι έχουν να μοιράσουν ή να χωρίσουν? ? ?

    • @Marios

     Δεν έχω ιδέα, πολύ λίγο μπήκα χθες

     • Μπάκακας

      Ρίξε μια ματιά. Δε θυμάμαι το θέμα αλλά ήταν απόγευμα. Αν θυμάμαι καλά γύρω στις 7.

 • Διγενης ακριτας

  Αυτα!

 • @Marios
 • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

  ΥΠΟΠΤΕΥΟΜΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΟΥΝ ΝΑ ΤΣΑΚΩΘΟΥΜΕ!

 • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

  Αντίχριστος – Δευτέρα Παρουσία
  Προφητεία Αγίου Νείλου του Μυροβλήτου

  Κατά το 1900 βαδίζοντας προς τον μεσασμόν του 8ου αιώνος άρχεται ο κόσμος του καιρού εκείνου, να γίνεται αγνώριστος. Όταν πλησιάση ο καιρός της ελεύσεως του Αντιχρίστου θα σκοτισθεί η διάνοια των ανθρώπων από τα πάθη τα της σαρκός και θα πληθυνθεί σφόδρα η ασέβεια και η ανομία, τότε άρχεται ο κόσμος να γίνεται αγνώριστος, αι μορφαί των ανθρώπων θα μετασχηματίζωνται και δεν θα γνωρίζωνται οι άνδρες από τας γυναίκας διά της αναισχύντου ενδυμασίας και των τριχών της κεφαλής, οι τότε άνθρωποι θα αγριέψουν και θα γίνουν ωσάν θηρία από την πλάνην του αντιχρίστου.
  http://www.impantokratoros.gr/A290E14D.el.aspx

 • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

  Αγίου Κοσμά Αιτωλού

  Αντίχριστος – Δευτέρα Παρουσία
  Προφητεία Αγίου Κοσμά του Αιτωλού..http://www.impantokratoros.gr/5010F37D.el.aspx

  καθώς γράφουν τα βιβλία της Εκκλησίας μας και λέγουν εις τον όγδοον αιώνα έχει να γένη το τέλος του κόσμου. Μα πρωτύτερα έχει να γεννηθεί ο Αντίχριστος και να κάμει τόσα κακά εις τον κόσμον και έχει να ονομάσει του λόγου του υιόν Θεού και θέλει σταθή βασιλεύς να ορίσει τον κόσμον όλον και να κάνη θαύματα κατά φαντασίαν, δια να πλανά τους ανθρώπους να τον ομολογήσουν διά Χριστόν και όσοι τον πιστύεουν να τους τάζει τόσα αγαθά και ύστερα να τους βουλώνει εις το μέτωπον, μάλιστα οι Εβραίοι όλοι έχουν να τον πιστεύσουν.

  «… Καθώς εις τον καιρόν του Νώε οι άνθρωποι δεν επίστευον αλλά τον επεριγελούσαν, έως όπου ήλθεν εξάφνως η οργή του Θεού και ο κατακλυσμός και έπνιξεν όλον τον κόσμον, ομοίως και τώρα χριστιανοί μου εις την Δευτέραν Παρουσίαν του Χριστού μας δεν έχουν να πιστεύσουν οι άνθρωποι καθώς και τότε δεν επίστευσαν.

 • ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

  Προφητεία Αγίου Νείλου
  Νείλου του Μυροβλύτου, Αγιορείτου

  Προφητικά και Σωτήρια (1651 † )

  Οι άνθρωποι εκείνοι που θα περπατούν εις τα μέσα του ογδόου αιώνος (7.500 από κτίσεως κόσμου) θα συγκαταβαίνουν εις την φθοράν της πορνείας, τότε θέλει γίνη ταραχή μεγάλη να φιλονικούν ακαταπαύστως, και δεν θέλουν εύρη ούτε την αρχήν ούτε το τέλος.

  Ύστερον θέλει γίνη η ογδόη Σύνοδος…,
  Ύστερον θέλει γίνη η ογδόη Σύνοδος…,
  Ύστερον θέλει γίνη η ογδόη Σύνοδος…,