Κόσμος

Λαβρόφ για κυπριακή ΑΟΖ: «Είναι προκλητική η Άγκυρα»

Στο θέμα των τουρκικών απειλών στην κυπριακή ΑΟΖ αναφέρθηκε  ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο κ. Λαβρόφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, ρωτήθηκε σχετικά στο πλαίσιο κοινών δηλώσεων που παραχώρησαν στον Τύπο με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη, μετά από συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τις τουρκικές απειλές στην ΑΟΖ απάντησε ότι «σε αυτή την περίπτωση όπως και σε κάθε παρόμοια περίπτωση υπάρχει ανάγκη για αυτοσυγκράτηση από την απειλή χρήσης βίας και από την ίδια την χρήση βίας».

Επανέλαβε εξάλλου τη στήριξη της Ρωσίας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των Συμφωνιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη σταθερή στάση αρχών της Μόσχας στο  Κυπριακό.  Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όχι μόνο κατά τις ψηφοφορίες, αλλά ευρύτερα για τη διαμόρφωση αποφάσεων.

Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Ρώσο ομόλογό του για όλες τις πολιτικές της Τουρκίας που παρεμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού.

Τον ενημέρωσε επίσης για τις ενέργειες της Λευκωσίας αναφορικά με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε περίπτωση που προχωρήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι με τον κ. Λαβρόφ υπήρξε αλληλοκατανόηση στο ότι πρέπει να ισχύσει και να εφαρμοστεί το Δίκαιο της Θάλασσας.

Επισήμανε παράλληλα, πως οι δύο κυβερνήσεις θα οριστικοποιήσουν αρκετές συμφωνίες που θα καταστήσουν εφικτή τη διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας.

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο κ. Κασουλίδης τόνισε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ.

Σε σχέση με το Συριακό, είπε ότι η Λευκωσία επιθυμεί να προχωρήσει μια διαδικασία μετάβασης, της οποίας να ηγούνται οι Σύροι.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας βρίσκεται στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξέι Μεσκόφ.

Αύριο το μεσημέρι, ο Σεργκέι Λαβρόφ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης