Ελληνοτουρκικά

Kρίσιμη ημέρα η αυριανή: Οι Τούρκοι περικυκλώνουν το Καστελόριζο - "Είμαστε συνεχίστες των Σαλαμινομάχων, των ναυμάχων του ’12-13 και του ’40 - Το Πολεμικό Ναυτικό δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία του"

Το Καστελόριζο ετοιμάζονται να περικυκλώσουν τη Δευτέρα οι ναυτικές δυνάμεις της Τουρκίας στο πλαίσιο της άσκησης «Θαλασσόλυκος», που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ), αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης δίνει ξεκάθαρη και περήφανη απάντηση στους Τούρκους, για το τί θα γίνει σε περίπτωση γενικευμένης κρίσης.

«Έχουμε τη βούληση, τα μέσα, τη γνώση και την ετοιμότητα, αν απαιτηθεί, θα κάνουμε αυτό που έχουμε εκπαιδευθεί μία ζωή, θα νικήσουμε!»

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι «τα παιδιά του είναι και παιδιά μας, καθώς και ότι και το τελευταίο ευρώ που δίνει από το υστέρημα του για την άμυνα της χώρας δεν πάει χαμένο».

Ο αρχηγός ΓΕΝ, απευθυνόμενος προς τα στελέχη, δήλωσε ότι και μόνο που υπηρετούν στο Πολεμικό Ναυτικό τούς γεμίζει υπερηφάνεια.

«Είμαστε συνεχιστές των Σαλαμινομάχων, των ναυμάχων του ’12-13 και του ’40. Το Πολεμικό Ναυτικό δεν υπέστειλε ποτέ τη σημαία του και αυτό μας φορτώνει με ευθύνη για τη συνέχεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για ένα πιθανό θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, λόγω της διαρκούς έντασης με τη γειτονική χώρα κάνει λόγο και ο Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του, στις «Ειδήσεις» του Σαββατοκύριακου.

Στο πλαίσιο του δεύτερου μέρους της αεροναυτικής άσκησης «Θαλασσόλυκος» τουρκικές φρεγάτες, υποβρύχια, καταδρομικά και πλοία υποστήριξης…. περικυκλώνουν το Καστελόριζο και τη Στρογγύλη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το Ναυτικό και η Αεροπορία της γειτονικής χώρας, πρόκειται να διευρύνουν τη συμμετοχή τους στην άσκηση, με ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό πλοίων και αεροσκαφών, αντιδρώντας στην επιστολή του Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα, ο οποίος κάλεσε τις χώρες που έχουν προσκληθεί, να μην παρακολουθήσουν την τελική φάση της άσκησης.

«Πράγματι, ανησυχούμε για ένα ενδεχόμενο ατύχημα στο Αιγαίο, όταν επικρατεί ένταση και κινητικότητα στρατιωτικών μέσων», λέει ο Δημήτρης Βίτσας, αποκαλύπτοντας πως απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η Ελλάδα «έχει…. σενάρια για όλα!»

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ, τα συμβάντα παραβίασης των εθνικών μας χωρικών υδάτων, από 90 που ήταν το 2009, πέρυσι … έφτασαν τα 414.

Ανησυχητικό όμως είναι το γεγονός πως μόνο το πρώτο τετράμηνο του 2017 έχουν καταγραφεί συνολικά 594 παραβιάσεις από πλοία του ναυτικού της γειτονικής χώρας.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα περισσότερα περιστατικά αφορούν παραβιάσεις από την τουρκική Ακτοφυλακή, η οποία μετά την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου της, αποτελεί ένα «δεύτερο» ναυτικό στόλο!

Η ιλιγγιώδης αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στη θάλασσα, αποδίδεται κυρίως στη δράση της ακτοφυλακής, που ενισχύει συνεχώς το στόλο της με κοινοτικά κονδύλια, τα οποία προέρχονται από την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας για το μεταναστευτικό.

https://www.youtube.com/watch?v=U_UvNFb5vcw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...