Οικονομία

FT: H Αθήνα ζητά συμφωνία από τους πιστωτές της αφού πρώτα έδωσε γη και ύδωρ

Με το επιχείρημα ότι έχει εφαρμόσει επίπονες μεταρρυθμίσεις, η ελληνική πλευρά καλεί τους πιστωτές της να φτάσουν σε συμφωνία στο αυριανό Eurogroup, ώστε να λάβει την επόμενη δόση του τρίτου προγράμματος διάσωσης προκειμένου να μπορέσει να αποπληρώσει τον Ιούλιο 2017 ομόλογα που λήγουν, γράφουν σε άρθρο τους οι Financial Τimes μια ημέρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σε μεγαλύτερο βαθμό από τις απαιτήσεις των πιστωτών», δήλωσε στην εφημερίδα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους Financial Times.

Πρόσθεσε ότι μια συμφωνία θα ανοίξει την πόρτα για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και θα δώσει «το σήμα στις αγορές που περίμεναν τόσοι πολλοί επενδυτές».

Η οικονομική ενίσχυση προς την Ελλάδα εξαρτάται από την ένταξη του ΔΝΤ στο πρόγραμμα χρηματοδοτικής διάσωσης που θα παρέχει στις αγορές «το σήμα που περιμένουν εδώ και καιρό τόσο πολλοί επενδυτές».

Απαντώντας στις ανησυχίες του ΔΝΤ, η Ελλάδα υιοθέτησε φορολογικές, συνταξιοδοτικές και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που προκάλεσαν μαζικές διαδηλώσεις στη χώρα. Το ΔΝΤ επιμένει επίσης ότι οι δανειστές της Ελλάδας πρέπει να αναλάβουν πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις ώστε να καταστεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο. Οι Ευρωπαίοι, πάντως, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχθούν κανένα «κούρεμα» σε αυτά που χρωστά η Ελλάδα ενώ και τα ανώτατα όρια επιτοκίων θέτουν επίσης πολιτικά και πρακτικά εμπόδια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές