Κύπρος

Σφοδρή επίθεση των ΗΠΑ εναντίον του Ν.Αναστασιάδη για την ρωσική ανάμιξη στην Κύπρο - Προειδοποιούν την Λευκωσία απροκάλυπτα για «επερχόμενα δεινά»

Λάβρος εμφανίστηκε ο πρώην Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο John Koenig προς τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, σε σχόλιο του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

Ο πρώην Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία επιρρίπτει την ευθύνη για την αποτυχία των συνομιλιών στον Κύπριο πρόεδρο , τον οποίο μάλιστα χαρακτηρίζει «μη θαρραλέο ηγέτη».

Ο πρώην Αμερικανός Πρέσβης συγκεκριμένα έγραψε ότι «υπάρχει αφθονία ευθυνών που θα μοιραστούν αλλά ένα άτομο ξεχωρίζει ως η αιτία του αδιεξόδου και της κατάρρευσης.

Ποτέ δεν ήταν θαρραλέος, αφοσιωμένος ηγέτης που ισχυριζόταν ότι ήταν,ούτε και το 2004, αλλά είναι ένας εγωκεντρικός και εσωστρεφής πολιτικός με μεγάλες προσωπικές φιλοδοξίες. Ο Αναστασιάδης κατέχει αυτή την αποτυχία, αλλά πολλοί άλλοι θα πληρώσουν το τίμημα (Ίσως θα έπρεπε να γράψω αυτό το βιβλίο που απείλησα να γράψω όταν έφυγα από τη Λευκωσία)», ανέφερε ο ίδιος.

Όταν δηλώνουν Αμερικανοί πρώην αξιωματούχοι οτιδήποτε στην ουσία εκφράζουν την γραμμή των ΗΠΑ σε οποιαδήποτε θέμα.

Η Μόσχα κατηγορείται από Αμερικανούς και Βρετανούς ότι δεν θέλει λύση στο Κυπριακό σε αυτή τη φάση, με σκοπό να κερδίσει περισσότερα λίγο αργότερα στο θέμα υδρογοναθράκων .

Ο συγκεκριμένος κύριος με το όνομα John Koenig ήταν πρέσβης στην Κύπρο την περίοδο 2013-2015. Οι συγκεκριμένες αναφορές του, έχουν περάσει τα εσκαμμένα προκαλώντας οργή για τον τρόπο που σκέπτονται διπλωματικοί αξιωματούχοι της δύσης.

Εάν ο κ. Αναστασιάδης για τους Αμερικανούς είναι «εγωκεντρικός και εσωστρεφής πολιτικός με μεγάλες προσωπικές φιλοδοξίες» , επειδή δεν τους έκανε τα χατίρια να διαλύσει την Κύπρο , μπορούμε να σκεφτούμε ποια θα ήταν η γνώμη τους για τον αείμνηστο πατριώτη Γ.Παπαδόπουλο .

Η ουσία όμως είναι αλλού και αυτό είναι ο πρόβλημα στις ΗΠΑ , πρόκειται για την αμυντική συμφωνία Κύπρου-Ρωσίας που δίνει πολλά δικαιώματα στους Ρώσους στο νησί.

Τίθεται όμως έτσι αυτόματα η Κύπρος στο στόχαστρο της δύσης ενώ ο Ερντογάν απειλεί με πλοία μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ;

Σύμφωνα με την πάγια τακτική , η οποία εφαρμόζεται σε αυτές τις περιπτώσεις , οι πραγματικές λεπτομέρειες μιας αμυντικής συμφωνίας , γίνονται γνωστές μετά από αρκετό καιρό, ή κρύβονται πίσω από δηλώσεις και προπάντων από λεπτομέρειες. Έτσι και στην περίπτωση της αμυντικής συμφωνίας Κύπρου και Ρωσίας η οποία συνομολογήθηκε χθες στην Μόσχα.

Η Κύπρος, μια χώρα εντός της ΕΕ, αλλά όχι εντός ΝΑΤΟ, θα επιτρέψει σε ρωσικά πολεμικά σκάφη που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, και της πειρατείας, να καταπλέουν σε λιμάνια της χώρας.

Αυτό είχε ανακοινωθεί από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά τις συνομιλίες με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, αναφέρει ένα εκ των μεγαλυτέρων ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων Itar–Tass, κάτι το οποίο ήταν αναμενόμενο εδώ και πολύ καιρό.

«Πάνω απ ‘όλα , η συμφωνία αυτή θα αφορά άμεσα, ρωσικά πολεμικά πλοία που θα λαμβάνουν μέρος σε διεθνείς προσπάθειες για την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», και της διεθνούς πειρατείας, και ούτω καθεξής και ούτω καθεξής», είχε δηλώσει ο Πούτιν σε συνέντευξη Τύπου.

Η αμυντική συμφωνία της Κύπρου, μιας χώρας, η οποία φιλοξενεί επίσης βρετανικές στρατιωτικές βάσεις, έρχεται εν μέσω ισχυρών εντάσεων στην Συρία και στο Αιγαίο αλλά και την Α.Μεσόγειο.

Η ουσία των μελλοντικών σχέσεων της Ρωσίας και της Κύπρου βρίσκεται στο δεύτερο σκέλος των δηλώσεων του Ρώσου Προέδρου. Ειδικά μετά την πιθανή παραχώρηση στην ρωσική GAZPROM θαλάσσιου οικοπέδου θα αλλάξουν όλα μονομιάς.

Σε περίπτωση δε, που ρωσικοί ενεργειακοί κολοσσοί,  συμμετέχουν ενεργά  στις έρευνες  στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι απολύτως επιβεβαιωμένο ότι ρωσικά πυρηνοκίνητα καταδρομικά σαν το MOSKVA, αλλά και υποβρύχια, θα « ελλιμενίζονταν» παρά πολύ συχνά,  στην Λεμεσό.

Σε αυτήν την πιθανή περίπτωση οι Τούρκοι απλά θα « μάζευαν τα μπογαλάκια τους, και θα μετακόμιζαν σε άλλη παραλία». Με λίγα ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε «συμμετοχή» στον τεράστιο «ενεργειακό θησαυρό», που κρύβεται στα έγκατα της Ανατολικής Μεσογείου, για να  έχει  σοβαρό λόγο να «επέμβει» διακριτικά στην περιοχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...