Κόσμος

Το Μαυροβούνιο κατηγορεί τη Ρωσία για ανάρτηση καταλόγου ανεπιθύμητων αξιωματούχων

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις Μαυροβουνίου και Ρωσίας, μετά τις κατηγορίες του πρώτου ότι το Κρεμλίνο έχει αναρτήσει κατάλογο με ονόματα αξιωματούχων που τους έχει απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα.

Ο λόγος σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Ντούσκο Μάρκοβιτς, είναι η συμμετοχή της μικρής βαλκανικής χώρας στις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Μόσχα λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών του Μαυροβουνίου κάλεσε τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ποντγκόριτσα για να διαμαρτυρηθεί για την σύντομης διάρκειας κράτηση βουλευτή του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών (DPS) στο αεροδρόμιο της Μόσχας.

Την Τετάρτη, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Pobjeda ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, ότι το Κρεμλίνο έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με ονόματα ανώτατων αξιωματούχων του Μαυροβουνίου, ανάμεσά τους και εκείνο του Μάρκοβιτς, στους οποίους έχει επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στην Ρωσία.

Σε ανακοίνωσή του, ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός τόνισε πως έχει γνώση της ύπαρξης ενός τέτοιου καταλόγου, αλλά όχι των ονομάτων που περιλαμβάνονται σε αυτόν.

«Από τα επίσημα αρχεία του (ΥΠΕΞ), είδα. . . ότι μας διαβιβάστηκε ότι ένας κατάλογος ατόμων τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ανεπιθύμητα στην Ρωσία παραμένει μυστικός και δεν θα μάθουμε ποτέ ποιοι περιλαμβάνονται», σημείωσε ο Μάρκοβιτς.

Ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει καμία γνώση περί απαγόρευσης εισόδου πολιτικών του Μαυροβουνίου στην Ρωσία.

Η τελευταία εξέλιξη αναμένεται να επιδεινώσει τις σχέσεις Ποντγκόριτσα και Μόσχας, η οποία έχει εναντιωθεί στην ένταξη του Μαυροβουνίου στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Τον επόμενο μήνα η χώρα αναμένεται να γίνει επισήμως το 29ο μέλος του ΝΑΤΟ.

Την Δευτέρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το Κρεμλίνο διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει αντίποινα ενάντια στις κυρώσεις του Μαυροβουνίου.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ