Κοινωνία

Σύνοδος Κορυφής υπέρ δεδιωγμένων Χριστιανών στην Ουάσινγκτον

Σύνοδος Κορυφής υπέρ των δεδιωγμένων χριστιανών, η οποία οργανώθηκε με τον Παγκόσμιο Ευαγγελικό Σύνδεσμο του Billy Graham, άρχισε τις εργασίες της στις 10 Μαΐου 2017 στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ την Ουάσιγκτον. Στο φόρουμ μετέχουν εκπρόσωποι των διαφόρων χριστιανικών δογμάτων από 135 και πλέον χώρες του κόσμου.

Αφορμή για τη συνάντηση στάθηκαν οι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία μαζικές διώξεις κατά των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής και λοιπών περιοχών της υφηλίου, οι οποίες εντάσσονται στα πλαίσια των διώξεων κατά των χριστιανών των πρώτων αιώνων και των μαζικών καταστολών από τις αθεϊστικές αρχές τον 20 αιώνα. Τα τόσο μαζικά κακουργήματα δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν τον προβληματισμό της χριστιανικής  κοινότητας. Η Σύνοδος Κορυφής υπέρ των δεδιωγμένων χριστιανών καλείται να αποτελέσει φόρουμ για την ολόπλευρη συζήτηση  του παρόντος προβλήματος προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Με ευλογία του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών κ.κ. Κυρίλλου στη Σύνοδο Κορυφής μετέχει η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Εκκλησίας με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας και μέλη τον Επίσκοπο Ναροφομίνσκ Ιωάννη, διευθυντή των ἐν ΗΠΑ πατριαρχικών ενοριών της Ρωσικής Εκκλησίας, τον Αρχιμανδρίτη Φιλάρετο Μπουλέκοφ, Αναπληωτή Πρόεδρο του ΤΕΕΣ, τον Πρωθιερέα Νικόλαο Ντανιλέβιτς, Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΤΕΕΣ της Ουκρανικής Εκκλησίας, τον Ηγούμενο Αρσένιο Σοκολόβ, εκπρόσωπο του Πατριάρχη Μόσχας παρά τον Πατριάρχη Αντιοχείας, τον Ιερομόναχο Στέφανο Ηγκούμνοφ, Γραμματέα του ΤΕΕΣ επί διαχριστιανικών υποθέσεων, τον Ιερομόναχο Ιωάννη Κοπεΐκιν, Ανιπρύτανη του Θεολογικού Ινστιτούτου Μεταπτυχιακών Σπουδών Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος κα.

Στη Σύνοδο Κορυφής υπέρ των δεδιωγμένων χριστιανών μετέχουν αντιπροσωπείες των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών. Της ἐν Αμερικῇ Ορθοδόξου Εκκλησίας με επικεφαλής τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Ουάσιγκτον και Μητροπολίτη πάσης Αμερικής και Καναδά κ. Τύχωνα,  τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο  (Οικουμενικό Πατριαρχείο), τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Υόρκης και πάσης Βορείου Αμερικής κ. Ιωσήφ (Πατριαρχείο Αντιοχείας).

Επίσης στο φόρουμ εκπροσωπούνται η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, διάφορες προτεσταντικές ομολογίες, οι παλαίφαιτες Ανατολικές Εκκλησίες:  η Κοπτική Εκκλησία, η Συρο-Ιακωβιτική Εκκλησία και η Ασσυριακή Εκκλησία της Ανατολής.

Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής κήρυξε ο Πρόεδρος του Ευαγγελικού Συνδέσμου κ. F. Graham, ο οποίος στην αγόρευσή του τόνισε ότι η εκδήλωση δεν αποβλέπει στην συνένωση των δογμάτων, αλλά αποτελεί έκφραση της αλληλεγγύης προς τους δεδιωγμένους χριστιανούς σε διάφορες περιοχές της υφηλίου.

Η Παγκόσμια Σύνοδος Κορυφής υπέρ των δεδιωγμένων χριστιανών θα συνεχίσει τις εργασίες τις μέχρι 13 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...