Κόσμος

Συνάντηση στο Σότσι σήμερα Μέρκελ – Πούτιν - Η ατζέντα και οι προσδοκίες

Την πρώτη τους συνάντηση από το 2015 θα έχουν σήμερα στο Σότσι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση γίνεται σε μια συγκυρία χαμηλού βαρομετρικού στις διμερείς σχέσεις με «αγκάθια» τον πόλεμο στη Συρία και την προσάρτηση της Κριμαίας.

Τα δύο θέματα που προκαλούν τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών αναμένεται να τεθούν στη συνάντηση των δύο ηγετών χωρίς όμως να αναμένεται κάποια σημαντική εξέλιξη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται στην παρούσα φάση και την περαιτέρω προοπτική τους, τη συνεργασία στον ενεργειακό, εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα, ενώ οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σε σχέση με την επικείμενη συνάντηση κορυφής της G20 που θα πραγματοποιηθεί στο Αμβούργο.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, είχε δηλώσει ότι στόχος της συνάντησης είναι η προετοιμασία της συνάντησης κορυφής της G20, ενώ θα τεθούν και οι γεωπολιτικές διενέξεις στη Συρία και την Ουκρανία.

Όπως σημειώνει το BBC, η Μέρκελ θα ήθελε η Ρωσία να βάλει τέλος στη διαμάχη στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας την απήχησή της στους φιλορώσους αυτονομιστές, ενώ χρειάζεται τη συνεργασία της Μόσχας και για την προώθηση της ειρήνης στη Συρία.

Ο Πούτιν από την πλευρά του χρειάζεται τη στήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου για να αρθούν οι κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ενδιαφέρεται και για την άποψή της για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο συνάντησε πρόσφατα.

Το βρετανικό δίκτυο τονίζει πως η Άνγκελα Μέρκελ μιλά ρωσικά καθώς μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία και ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά γερμανικά από τα χρόνια που εργαζόταν στη Δρέσδη τη δεκαετία του 1980.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές