Αρχείο

Σημαντικές εξελίξεις στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ελλάδας - Μπορεί οι υδρογονάνθρακες να βγάλουν την Ελλάδα από τα μνημόνια και την κάνουν... Νορβηγία;

Σημαντικές εξελίξεις διαφαίνονται όσον αφορά στις έρευνες και στην εξόρυξη των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της Ελλάδας. Εταιρείες κολοσσοί παγκοσμίως του χώρου δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον τόσο για το Ιόνιο όσο και το Αιγαίο (νοτίως της Κρήτης επί του παρόντος), και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες.

Αυτό δείχνει πώς η χώρα μας εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο τόσο γιατί έχει πλούσια κοιτάσματα σε θάλασσα και στεριά, όσο και γιατί από την Ελλάδα μπορούν να περάσουν αγωγοί μεταφοράς πετρελαίου ή φυσικού αερίου που προέρχονται είτε από τις χώρες της Μεσογείου είτε από άλλες πηγές.

Τα δεδομένα αυτά μπορούν να σηματοδοτήσουν και άλλες εξελίξεις, όπως η ανακήρυξη της ελληνική ΑΟΖ ή η ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδα-Κύπρου-Αιγύπτου. Η δήλωση που έκανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ήταν χαρακτηριστική.

Αφού ο κ. Κοτζιάς μίλησε για τις προκλήσεις της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ σημείωσε πώς η ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου «θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία». Διευκρίνισε μάλιστα πώς η ΑΟΖ «είναι άλλη ιστορία από την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο».

Τα βήματα που γίνονται στον τομέα της αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων ίσως αποδεικνύουν και τη νευρικότητα της Τουρκίας, που σε κάθε ευκαιρία ψάχνει τρόπο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και βεβαίως το δικαίωμα της Ελλάδας και της Κύπρου να προχωρήσουν στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων τους.

Επίσης, φαίνεται να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη μεγάλων δυνάμεων, όπως οι ΗΠΑ και αυτό συνάδει και με το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών τόσο από τις ΗΠΑ, όπως και από τη Γαλλία ή την Ιταλία. Να σημειωθεί πώς εκπρόσωποι των ExxonMobil, Total και ΕΛΠΕ συναντήθηκαν την περασμένη Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Οι τρεις αυτές εταιρίες είχαν αγοράσει από τη Νορβηγική PGS το «πακέτο» των δεδομένων που προέκυψε από τις σεισμικές έρευνες που προηγήθηκαν του διαγωνισμού στο Ιόνιο και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το κοινό ενδιαφέρον των τριών εταιρειών προέκυψε από την επαναξιολόγηση και ερμηνεία των δεδομένων αυτών αλλά και το συνδυασμό τους με τα δεδομένα που είχαν προκύψει από παλαιότερες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή, όπως και τις συγκρίσεις που έγιναν με περιοχές που εμφανίζουν γεωλογική συνέχεια με την ελληνική επικράτεια, έχουν δηλαδή ανάλογα γεωλογικά χαρακτηριστικά.

Το επόμενο βήμα θα είναι η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος η οποία κατά τις ίδιες εκτιμήσεις δεν θα αργήσει να έρθει, δεδομένου ότι το κλίμα τόσο στις συνεννοήσεις μεταξύ των εταιρειών όσο και στις συζητήσεις με την κυβέρνηση χαρακτηρίζεται ως πολύ καλό.

Αυτή την εβδομάδα μάλιστα αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων για την έναρξη των εργασιών σε τρεις περιοχές, αλλά και την εκ νέου σεισμική διερεύνηση των θαλάσσιων περιοχών στο κεντρικό Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος.

Την προσεχή Πέμπτη πρόκειται να υπογραφούν οι συμβάσεις του Δημοσίου με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Energean για την παραχώρηση των περιοχών Άρτας-Πρέβεζας, Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αιτωλοακαρνανίας αντίστοιχα. Οι διαπραγματεύσεις του Δημοσίου με τις εταιρείες ολοκληρώθηκαν και μετά την υπογραφή τους οι συμβάσεις θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση.

Υπενθυμίζεται πώς είναι σε εξέλιξη οι έρευνες στον Δυτικό Πατραϊκό κόλπο (ΕΛΠΕ-Edison), τα Ιωάννινα (Repsol-Energean) και το Κατάκολο (Energean), ενώ αναμένεται η υπογραφή των συμβάσεων για τις θαλάσσιες περιοχές 2 (Κέρκυρα, Κοινοπραξία Total, Edison, ΕΛΠΕ) και 10 (Κυπαρισσιακός κόλπος, ΕΛΠΕ) στο Ιόνιο.

Παράλληλα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) προχωρά σε νέες σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, «στοχευμένα» σε σημεία που φέρεται να παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Στο Ιόνιο το πλεονέκτημα είναι ότι έχει ήδη ανακαλυφθεί κοίτασμα (στο Κατάκολο), ενώ για το νότιο Κρητικό πέλαγος η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για περιοχή υψηλού ρίσκου και κόστους (λόγω του μεγάλου θαλάσσιου βάθους) αλλά και με μεγάλες αποδόσεις, εφόσον ανακαλυφθούν κοιτάσματα.

Στόχος της ΕΔΕΥ είναι να αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιριών για τα ελληνικά «μπλοκ», παρέχοντας πρόσθετα στοιχεία από νέες σεισμικές έρευνες (πέραν αυτών που έγιναν από την PGS το 2013, στις οποίες βασίστηκε ο πρώτος διαγωνισμός για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα). Στους επόμενους στόχους της ΕΔΕΥ είναι η διερεύνηση του πετρελαϊκού δυναμικού και στις χερσαίες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Και το μεγάλο ερώτημα που ανακύπτει είναι: Μπορεί η εκμετάλλευση των πλούσιων ενεργειακών κοιτασμάτων να βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση και να την μετατρέψει σε... Νορβηγία; Μία απάντηση είναι πώς αυτό είναι εφικτό, αλλά όπως επισημάναμε οι έρευνες και η εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου γίνονται με την εύνοια ή το «Ok» από μεγάλες δυνάμεις. Αυτός είναι ένας παράγοντας που μπορεί να υπονομεύσει τον στόχο.

Ενδέχεται επίσης τα μνημόνια να είναι συνδεδεμένα με την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων. Δηλαδή, μπορεί να δημιουργήθηκε με τεχνητό τρόπο το «βουνό» του χρέους προκειμένου οι δανειστές και οι χώρες που βρίσκονται πίσω απ' αυτούς να βγούν κερδισμένες. Μην ξεχνάμε πώς μεγάλες ενεργειακές ανάγκες έχει η Γερμανία που πρωτοστάτησε στο να μπει η θηλιά στο λαιμό της Ελλάδας...

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...