Πολιτική

Ράνια Σβίγκου: Εάν έκλεινε η αξιολόγηση από τότε που το ζήταγε η ΝΔ θα είχαμε σήμερα 4,5 δισ. περισσότερα μέτρα

Η στάση της Νέας Δημοκρατίας που αρνείται να ψηφίσει τα αντίμετρα την «ξεγυμνώνει» από οποιοδήποτε πολιτικό επιχείρημα, επισήμανε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξη της στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση, είπε, θα φέρει στη Βουλή σε ξεχωριστό άρθρο τα θετικά αντίμετρα που θα εφαρμοστούν το 2019 και το 2020, και επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που δήλωσε ότι δεν θα τα ψηφίσει, λέγοντας: «Εδώ θα φανεί κι αν η στάση της ΝΔ και το ενδιαφέρον της για τα κοινωνικά στρώματα είναι πραγματικά ειλικρινές. Γιατί εγώ δεν αντιλαμβάνομαι πώς είναι δυνατόν η ΝΔ να διαβεβαιώνει με όλους τους τρόπους ότι θα εφαρμόσει τα μέτρα, γιατί "υπάρχει συνέχεια του κράτους", όπως λέει, κ.λπ. και την ίδια στιγμή να καταψηφίζει στη Βουλή ακόμα και τα θετικά αντίμετρα. Αυτή είναι μια στάση πλήρως αντιφατική και νομίζω ξεγυμνώνει τη ΝΔ από οποιοδήποτε πολιτικό επιχείρημα τώρα που ξέμεινε και από το αφήγημα της μη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης».

Για την προκαταρκτική τεχνική συμφωνία τόνισε πως «είναι ισορροπημένη μέσα από τα δημοσιονομικά ισοδύναμα αντίμετρα και βιώσιμη, στο βαθμό που θα υπάρξουν βιώσιμα πλεονάσματα αλλά και συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος» και απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης.

«Εάν έκλεινε η αξιολόγηση από τότε που το ζήταγε η ΝΔ μετ΄ επιτάσεως, θα είχαμε σήμερα 4,5 δισ. περισσότερα μέτρα. Ακριβώς επειδή υπήρξε διαπραγμάτευση και ακριβώς επειδή η σημερινή κυβέρνηση αντιστάθηκε στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών, αυτή τη στιγμή μπορούμε να μιλούμε για μια συμφωνία ισορροπημένη που, παρά τα πολύ αρνητικά της σημεία, τα οποία δεν θέλω να τα παραβλέπω και να τα παραγνωρίζω, εντούτοις υπάρχουν και πολλά θετικά μέτρα και στήριξης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων και στήριξης του κοινωνικού κράτους που έχει πληγεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε: «Αυτό που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια, από το 2010 μέχρι το 2015, ήταν ότι υπήρχαν κυβερνήσεις έτοιμες να υπογράψουν τα πάντα, που έλεγαν μάλιστα ότι ακόμα κι αν δεν επέβαλε κάποια πράγματα το μνημόνιο θα έπρεπε εμείς οι ίδιοι να τα κάνουμε. Θυμάστε, φαντάζομαι, τις γνωστές ρήσεις για τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων που έπρεπε έτσι κι αλλιώς να γίνουν, για το κλείσιμο της ΕΡΤ, για τις μειώσεις των μισθών κ.ο.κ. Αντίθετα, αυτό που έχουμε από το 2015 και μετά είναι μια κυβέρνηση η οποία προσπαθεί, και μέσα από τις συμμαχίες που συνάπτει σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και μέσα από τις συγκρούσεις που κάνει σε μια σειρά πραγμάτων να διεκδικήσει το καλύτερο δυνατό σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Το πλαίσιο είναι ασφυκτικό και προσπαθούμε να το υπερβούμε μέσα από τις ενέργειές μας».

Ως προς το ζήτημα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της μάχης που έδωσε η κυβέρνηση επισήμανε: «Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία δεν ισχύει εδώ και χρόνια το ευρωπαϊκό κεκτημένο και από τις πρώτες προσπάθειες που έκανε η ελληνική κυβέρνηση συνάντησε τείχος στο εσωτερικό της χώρας, με τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη να αποκαλεί ιδεοληψία την προστασία των εργασιακών σχέσεων. Καταλαβαίνετε τι θα είχαμε σήμερα με μια κυβέρνηση της ΝΔ; Δεν θα μιλούσαμε σήμερα για επαναφορά στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά θα μιλούσαμε για ακόμα περισσότερα μέτρα απορρύθμισης των ήδη απορρυθμισμένων εργασιακών σχέσεων».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ