Οπλικά συστήματα

Πρόβα πολέμου: Έτσι θα δράσει το τουρκικό ναυτικό στο Αιγαίο - Χρήση εξοπλισμένων ταχύπλοων σκαφών μαζί με επιθετικά ελικόπτερα ATAK

Νέα «συστήματα» ετοιμάζουν και ήδη εφαρμόζουν οι νέο-οθωμανοί Τούρκοι σε ναυτική άσκηση κοντά στην Αλεξανδρέττα,  με την κοινή χρήση ταχύπλοων σκαφών σε συνδυασμό χαμηλής πτήσης επιθετικών ελικοπτέρων ATAK , προετοιμαζόμενοι για το Αιγαίο και τα ελληνικά νησιά.

Πρόκειται για άσκηση που διενεργήθηκε  από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό με σενάριο καταπολέμησης της τρομοκρατίας με παράλληλη χρήση ελικοπτέρων T129 ATAK ως εκπαίδευση πολέμου αεράμυνας στη Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλάμε για τον  συνδυασμό και  την κοινή δράση επιθετικών ελικοπτέρων T129 ATAK και ταχύπλοων σκαφών (μέχρι Κορβέτα)  που δημιουργούν  μια μεγάλη  και ισχυρή  δύναμη κρούσης, εναντίον ελληνικών μικρονήσων και βραχονησίδων.

Το σενάριο της άσκησης  προέβλεπε την ευρεία χρήση ταχύπλοων περιπολικών σκαφών που δέχονται  εχθρική επίθεση  από χαμηλά υψόμετρα, προκειμένου να βελτιωθούν οι δυνατότητες αεράμυνας κατά των ελικοπτέρων.

Η ναυτική άσκηση έλαβε χώρα στις 16 Μαΐου, 2017 σε συνδυασμό με ελικόπτερα της  Διοίκησης αεροπορίας στρατού όπως ελικόπτερα T129 ATAK,  Cobra, τα οποία  συμμετείχαν στην άσκηση «BORA» (PR-338), η οποία πραγματοποιήθηκε στο κόλπο της Αλεξανδρέττας.

Η χρήση από το τουρκικό ναυτικό συνδυασμένης δύναμης ταχύπλοων σκαφών MRTP-34, MRTP-44, Κορβετών και επιθετικών ελικοπτέρων είναι η τελευταία εξέλιξη στον ναυτικό τομέα, και έχει στόχο σαφώς «δράση» εντός του Αιγαίου πελάγους .

Πρόκειται για μεγάλο κίνδυνο για τις ελληνικές φρεγάτες , ΤΠΚ και τα άλλα πλοία του ελληνικού στόλου, λόγω του εξοπλισμού με τον αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα Mizrak-U UMTAS (Uzun Menzilli Tanksavar Sistemi), των ελικοπτέρων Τ129 ATAK.

Η τουρκική αμυντική εταιρεία ROKETSAN η οποία κατασκευάζει το εν λόγω σύστημα αντιαρματικού πυραύλου, με βεληνεκές μάχης 8 χλμ, έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες την υλοποίηση σχεδίου τοποθέτησης του σε τουρκικά ταχύπλοα περιπολικά σκάφη (κλάσης ONUK MRTP), προσδίδοντας δυνατότητες πραγματικά εξωπραγματικές για τα δεδομένα μια κλειστής θάλασσας όπως είναι π.χ το Αιγαίο πέλαγος.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί μάλιστα στην αυξανόμενη «πίεση» της Τουρκίας στο Αιγαίο, με πολλά πραγματικά και «φανταστικά» ναυτικά και αεροπορικά επεισόδια  στο Αιγαίο το τελευταίο χρονικό διάστημα.

https://youtu.be/hZ6PGjgK0Fw?t=12

Αυτήν την στιγμή ο πύραυλος UMTAS εξοπλίζει τα νέα επιθετικά τουρκικά ελικόπτερα T129 ATAK, αποτελώντας το κύριο οπλικό σύστημα του.

Μετά από απόφαση του τουρκικού ναυτικού ο πύραυλος αυτός θα χρησιμοποιηθεί εναντίον «ασύμμετρων απειλών» στη θάλασσα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Τα ταχύπλοα σκάφη κλάσης Κ, διαθέτουν υψηλή ταχύτητα και ευελιξία, και με την προσθήκη αυτού του είδους των βλημάτων θα αποκτήσουν προβάδισμα σε περίπτωση «οποιαδήποτε συμπλοκής ή καταδρομικής επιχείρησης» στο Αιγαίο πέλαγος. Η κατασκευή των εν λόγω ταχύπλοων επισύρει  παράλληλα την προσοχή και της διεθνούς αγοράς.

Τα σκάφη αυτού του τύπου έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να εκτελέσουν ένα ευρύ φάσμα αποστολών επί των παράκτιων υδάτων, όπως επιβολής του νόμου-ναυτικά καθήκοντα και επιχειρήσεις διάσωσης σε ανοικτή θάλασσα, αλλά και άλλα όπως:

Περιπολίες / Συνοδεία / αιφνιδιαστικές επιθέσεις

Έρευνα και διάσωση

Σε επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου

Έλεγχος της ρύπανσης

Προστασία ενάντια στην τρομοκρατικών ενεργειών έναντι παράκτιων και των υπεράκτιων εγκαταστάσεων

Επιχειρήσεις Επιτήρησης / Μυστικές επιχειρήσεις.

Οι Τούρκοι προετοιμάζονται πυρετωδώς να κυριαρχήσουν σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο με όλες τους τις δυνάμεις.

'

Όσο για το T129B, αυτό  είναι ένα ελικόπτερο  πολλαπλών χρήσεων που ενσωματώνει σύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό πολέμου ανάλογα με την περίπτωση και ταυτόχρονα διαθέτει 8 καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους  UMTAS , 12 CIRIT , 2 STINGER και πυροβόλο με  500 βλήματα των 20χιλ.

Σύμφωνα με το τουρκικό δόγμα, η γεωγραφική θέση της χώρας που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και σχηματίζει μια ενεργειακή γέφυρα μεταξύ των παρακείμενων χωρών (Ισραήλ, Αίγυπτος, Ελλάδα, Λιβύη κ.ά.) πλούσιων σε φυσικούς πόρους προς τις ενεργειακά διψασμένες διεθνείς αγορές, απαιτεί σύμφωνα με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία την ύπαρξη μιας ισχυρής και ταυτόχρονα ικανής ναυτικής δύναμης, στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνδυασμό με την ανακοινωθείσα κατασκευή του τουρκικού ελικοπτεροφόρου, η Άγκυρα επιχειρεί  να ελέγξει ολόκληρη την περιοχή θέλοντας να κάνει πραγματικότητα τα νεο-οθωμανικά όνειρα του Ερντογάν .

https://youtu.be/MOAkBPditcc?t=6

https://youtu.be/jKsOi9LrlXc?t=20

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ